ANATOMY MCQs

96 clinical MCQs in Anatomy. The membranous part of the male urethra is located in which of the following structures? -. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. The membranous part of the male urethra is located in which of the following structures? ---

    Answer: External urethral sphincter

  2. Q2. The paraurethral glands are homologues to which of the following? ---

    Answer: Prostate

  3. Q3. Lithotripsy uses shock waves to break up which of the following structures? ---

    Answer: Urinary calculi

  4. Q4. Which of the following areas contributes to the major part of the prostate? ---

    Answer: Lateral lobes

  5. Q5. The relationship "water passing under the bridge" is especially important for surgeons ligating which of the following arteries? ---

    Answer: Uterine

  6. Q6. Immediately superior to the perineal membrane is located which of the following muscles? ---

    Answer: Deep transverse perineal

  7. Q7. The navicular fossa is located in which of the following structures? ---

    Answer: Glans penis

  8. Q8. All of the following nerves provide innervation to the scrotum EXCEPT ---

    Answer: Obturator

  9. Q9. All of the following structures surround the corpora cavernosa and corpus spongiosum EXCEPT ---

    Answer: Tunica dartos

  10. Q10. Which of the following arteries gives rise to the deferential artery? ---

    Answer: Inferior vesicle

  11. Q11. Which of the following structures is located at the free anterior borders of the levator ani? ---

    Answer: Urogenital hiatus

  12. Q12. Which of the following structures forms a U-shaped sling around the anorectal junction? ---

    Answer: Puborectalis muscle

  13. Q13. Which of the following muscles is the largest and most important in the pelvic floor? ---

    Answer: Levator ani

  14. Q14. Which of the following muscles passes through the lesser sciatic foramen? ---

    Answer: Obturator internus

  15. Q15. Which of the following muscles leaves the lesser pelvis through the greater sciatic foramen? ---

    Answer: Piriformis

  16. Q16. The pelvic splanchnic nerves contain which of the following? ---

    Answer: Parasympathetic fibers

  17. Q17. The internal iliac artery is crossed by which of the following structures at the level of the intervertebral disc between L5 and S1? ---

    Answer: Ureter

  18. Q18. The superior end of the vagina surrounds which of the following structures? ---

    Answer: Cervix

  19. Q19. Which of the following nerves innervates the lower one fourth of the vagina? ---

    Answer: Pudendal

  20. Q20. Which of the following structures forms the mesentery of the uterus? ---

    Answer: Mesometrium

  21. Q21. The posterior part of the tendinous arch of pelvic fascia forms which of the following ligaments? ---

    Answer: Sacrogenital

  22. Q22. Inferiorly, the posterior surfaces of the kidney are related to all of the following structures EXCEPT ---

    Answer: Second portion of the duodenum

  23. Q23. The renal papillae empty into which of the following structures? ---

    Answer: Minor calyces

  24. Q24. All of the following statements concerning the renal hilum are correct EXCEPT ---

    Answer: It contains the renal pyramids

  25. Q25. The suprarenal glands are located between the superomedial aspects of the kidneys and which of the following structures? ---

    Answer: Diaphragm

  26. Q26. Which of the following structures is related to the spleen, stomach, pancreas, and the left crus of the diaphragm? ---

    Answer: Left suprarenal gland

  27. Q27. All of the following statements concerning the suprarenal cortex are correct EXCEPT ---

    Answer: Associated with the sympathetic nervous system

  28. Q28. The superior suprarenal arteries are branches of which of the following arteries? ---

    Answer: Inferior phrenic

  29. Q29. Which of the following muscles is considered the chief muscle of inspiration? ---

    Answer: Diaphragm

  30. Q30. All of the following statements concerning the central tendon of the diaphragm are correct EXCEPT ---

    Answer: It is perforated by the aorta

  31. Q31. The crura of the diaphragm are musculotendinous bundles that arise from which of the following structures? ---

    Answer: Bodies of lumbar vertebrae L1, L2, and L3

  32. Q32. The nerves of the kidneys and suprarenal glands are derived from which of the following plexuses? ---

    Answer: Celiac

  33. Q33. The lateral arcuate ligaments are formed from thickenings of which of the following muscular fasciae? ---

    Answer: Quadratus lumborum

  34. Q34. The following is TRUE regarding the sensory innervation of the anterior abdominal wall ---

    Answer: The dermatome of the umbilical area is T10 yet the umbilicus is at the level of L3/L4 vertebrae

  35. Q35. The following is a peritoneal reflection on the anterior abdominal wall EXCEPT ---

    Answer: Superior umbilical ligament

  36. Q36. The following boundaries of Winslow’s epiploic foramen are correctly matched EXCEPT ---

    Answer: Superior boundary – quadrate lobe of the liver

  37. Q37. The following is a content of the triangle of Calot EXCEPT ---

    Answer: Mascagni’s lymph node

  38. Q38. The Cantlie’s line passes through the following structures EXCEPT ---

    Answer: Quadrate lobe of the liver

  39. Q39. The following is true regarding the flow of bile ---

    Answer: Cholecystokinin is an important hormone in stimulating release and flow of bile

  40. Q40. The following is a function of the spleen EXCEPT ---

    Answer: Sequestration of red blood cells

  41. Q41. The following is TRUE regarding the spleen ---

    Answer: The gastric impression is on the superior border of the spleen

  42. Q42. Which is the most common site for the appendix found at appendectomy? ---

    Answer: Retro-caecal

  43. Q43. The following is TRUE regarding the structures that pass through the openings in the thoracic diaphragm EXCEPT ---

    Answer: The left phrenic nerve passes through the caval opening at T8

  44. Q44. With regards to the stomach, the following is FALSE ---

    Answer: The criminal nerve of Grassi is the anterior branch of the left vagus nerve

  45. Q45. With regards to the stomach, the following is TRUE ---

    Answer: The function includes production of hydrochloric acid and mechanical digestion of food

  46. Q46. All the following are veins which drain the stomach EXCEPT ---

    Answer: Gastroduodenal

  47. Q47. Which of the following structures does NOT traverse the transpyloric plane? ---

    Answer: Splenic vein

  48. Q48. Which is NOT true of the stomach? ---

    Answer: Cardia situated at T12

  49. Q49. Appendix ---

    Answer: Usually lies pelvic in most people

  50. Q50. The pancreas ---

    Answer: Receives its blood supply from the splenic artery

  51. Q51. The liver ---

    Answer: Has a caudate lobe that lies within the lesser sac

  52. Q52. Regarding the spleen ---

    Answer: The tail is contained in the lienorenal ligament

  53. Q53. Regarding the liver ---

    Answer: The caudate lobe is bounded by the ligamentum venosum and the inferior vena cava

  54. Q54. Regarding the anterior abdominal wall ---

    Answer: Between the umbilicus and the lateral margin, transversus aponeurosis lies posterior to the rectus

  55. Q55. The spleen ---

    Answer: Pain fibres accompany sympathetic fibres and pain may radiate in the distribution of thoracic dermatomes 6–10

  56. Q56. Which structure does NOT enter the inguinal canal through the deep inguinal ring? ---

    Answer: Ilioinguinal nerve

  57. Q57. All of the following are true regarding the pancreas EXCEPT ---

    Answer: The splenic artery supplies all of the pancreas

  58. Q58. The relations of the THIRD part of the duodenum include ---

    Answer: The superior mesenteric vein

  59. Q59. Which of the following forms the posterior wall of the inguinal canal? ---

    Answer: Conjoint tendon

  60. Q60. The following structure contributes to the bucket handle mechanism ---

    Answer: Ribs

  61. Q61. The following structure contributes to the pump handle mechanism ---

    Answer: Sternum

  62. Q62. The following muscle originates from the thorax EXCEPT ---

    Answer: Teres major

  63. Q63. The thymus gland ---

    Answer: All of the above

  64. Q64. The right bronchus differs from the left in that it is ---

    Answer: Shorter, more vertical, and wider

  65. Q65. The following vessels drain the rib cage EXCEPT ---

    Answer: Pericardiophrenic veins

  66. Q66. The following pair of structures are affected in peau d’orange ---

    Answer: Suspensory ligaments, lymphatics

  67. Q67. The following structures form an impression on the left lung EXCEPT ---

    Answer: Azygous vein

  68. Q68. The following structure is uniquely found at the hilum of the right lung ---

    Answer: Intermediate bronchus

  69. Q69. The larynx ---

    Answer: Is a respiratory organ whose essential function is phonation

  70. Q70. Regarding the larynx ---

    Answer: Normal vocal cords are always covered by stratified squamous epithelium

  71. Q71. Which is true of the trachea? ---

    Answer: Isthmus of the thyroid lies anterior to the 2nd, 3rd, and 4th rings

  72. Q72. The blood supply to the nasal cavity ---

    Answer: Mainly enters through the sphenopalatine foramen

  73. Q73. Protection of the airway during swallowing is NOT facilitated by ---

    Answer: Contraction of the cricothyroid muscle

  74. Q74. Structure of the larynx includes ---

    Answer: The aryepiglottic fold contains the cuneiform cartilage

  75. Q75. The posterior cricoarytenoid muscles ---

    Answer: Abduct the vocal cords

  76. Q76. The superior laryngeal nerve ---

    Answer: Supplies the cricothyroid muscle via an external laryngeal branch

  77. Q77. The surface markings of the trachea include ---

    Answer: Origin at C6 vertebra level

  78. Q78. The trachea ---

    Answer: Ends at about the level of the sternal angle

  79. Q79. The vocal folds are ---

    Answer: Relaxed by the thyroarytenoid muscles

  80. Q80. The palatine tonsil ---

    Answer: Receives its main supply from a branch of the facial artery

  81. Q81. The lateral cricoarytenoid muscle ---

    Answer: Adducts the vocal fold

  82. Q82. The cricoid cartilage ---

    Answer: Helps form four synovial joints

  83. Q83. The following are parts of the lateral ventricle EXCEPT ---

    Answer: Middle horn

  84. Q84. The following is a function of the hypothalamus EXCEPT ---

    Answer: Reticular functions

  85. Q85. The following thalamic nuclei are correctly matched with their function EXCEPT ---

    Answer: Ventroposterolateral nucleus – Sensation relay from head and neck

  86. Q86. The following hypothalamic nuclei are correctly matched with their function EXCEPT ---

    Answer: Anterior nucleus – Sympathetic regulation

  87. Q87. The following is a function of the limbic system EXCEPT ---

    Answer: Endocrine functions

  88. Q88. The following is part of the limbic system EXCEPT ---

    Answer: Angular gyrus

  89. Q89. The following layer of the meninges is avascular ---

    Answer: Arachnoid mater

  90. Q90. Choose one which is NOT a derivative of the sclerotome ---

    Answer: Nucleus pulposus

  91. Q91. The structures passing through the cavernous sinus include the following EXCEPT ---

    Answer: Optic nerve

  92. Q92. All of the following are characteristics of the dural venous sinuses EXCEPT ---

    Answer: They lie between the dura and the arachnoid mater

  93. Q93. The following are dural folds/reflections EXCEPT ---

    Answer: Septum pellucidum

  94. Q94. Pick the false pair ---

    Answer: Internal acoustic meatus: abducens nerve

  95. Q95. Which of the following foramina is unpaired? ---

    Answer: Foramen cecum

  96. Q96. Which of the following is NOT a bone of the neurocranium?

    Answer: Palatine bones

View on OmpathStudy