28 clinical MCQs in Clinical Biochemistry. Barfoed’s test distinguishes;. Kenya, Africa and global revision.
-
Q1. Barfoed’s test distinguishes;
- Aldo and keto sugars
- Pentoses and hexoses
- Monosaccharides and disaccharides
- Reducing monosaccharides and disaccharides by controlling heating time.
Answer: Aldo and keto sugars
-
Q2. Bial’s test is specific for;
- Pentoses
- Hexoses
- Trioses
- Aldo sugars
- Keto sugars ~
Answer: Pentoses
-
Q3. You can distinguish between amylose, amylopectin and glycogen by the color of the test. -
- Iodine * , ~
- Molisch’s
- Seliwanoff s
- Bial’s
- Tollen’s
Answer: Iodine * , ~
-
Q4. Which complex in the electron transport chain does not eee ea SES See (Fe-S)?
Answer: 1004
-
Q5. The active form of Vitamin Be particrp $
- Epinephrine
- Cortisol C, Thyroxine Dz Glucagon
- Glycogenesis
- Glycolysis__
- Insulin
Answer: Epinephrine
-
Q6. Glucose may be converted to glycerol 3 — phosphate through;
- Glycerol woe B Acetyl CoA
- Pyruvate
- Dihyroxyacetone phosphate (DHAP)
- glyceraldehydes 3 — phosphate
Answer: Glycerol woe B Acetyl CoA
-
Q7. To form a triacylglycerol, which of the following is added to diacylglycerol?
- Glycerol 3-phosphate
- Acetyl CoA Cc. Fatty acid
- Fattyacyl CoA
- DHAP
Answer: Glycerol 3-phosphate
-
Q8. Which of the following best describes acetylCoA carboxylase, a regulatory enzyme’
- It is activated by carboxylation
- It catalyses a reaction that condenses an acetyl group with a malonyl group. C; It catalyses a reaction that requires biotin and ATP. _
- It converts malonylCoA to acetylCoA
- It is activated by malonylCoA
Answer: It is activated by carboxylation
-
Q9. Glycogen storage disease type III is alsoknownas - -/ disease.
- Gierkes’s /Pompe’s
- Pompe’s /Andersens’”
- Cori’s/Forbe’s
- Cori’s /Hers’
- Forbe’s/ Hers’
Answer: Gierkes’s /Pompe’s
-
Q10. Which of the following is not a gluconeogenic substrate?
- Alanine
- Thiokinase Known as 2 -KetoacylCoa wane utilize ketone bodies due to C Thiophorase STaSE. . Thiolase
- AcetylCoA
- Thiol ™ E Olyase : Thioph POsphatase 14, ‘ What 1s the correct order of ae er. . B-Hydri ction of the following e: Binion
- PropionylCoA Page 7 of 12 ## Source page 8 / Keto * Snesis oceyrze ; : Urs Cficiency of m kep atocytes but the liver j : | ———__» also 5…
Answer: Alanine
-
Q11. ary dehygrogenase noylCoA hydratase
- 1,2,3,4
- 3,1,4,2
- 4,3,1,2
- 4,2,3,1
- 1,4,3,2
Answer: 1,2,3,4
-
Q12. Th . 89 ec and: carbon atoms from an odd-chain fatty acid will enter the TCA cycle as acetylCoA
- Citrate
- a-ketoglutarate
- SuccinylCoA ~
- Fumarate
- Oxaloacetate
Answer: Citrate
-
Q13. The role of hormone sensitive triacylgycerol Lipase is to; ~ ) :
- hydrolyze lipids stored in the liver
- hydrolyze lipids stored in the adipose tissue CG; hydrolyze lipoproteins entering the liver
- hydrolyze lipids entering the muscle
- None of the above.
Answer: hydrolyze lipids stored in the liver
-
Q14. Mitochondrial HMGCoA synthase participates in ketogenesis. Its cytosolic isoform participates in;
- Cholesterol synthesis
- Palmitate synthesis Cc. Triacylglycerol synthesis
- Phosphoglyceride synthesis
- MalonylCoA synthesis Page 8 of 12 ## Source page 9 Bors
Answer: Cholesterol synthesis
-
Q15. one of ie oe carbohydrates will test positive with Fehling solution: : e
- Starch 7 C
- Lactose
- Sucrose
- Raffinose ;
Answer: Starch 7 C
-
Q16. The pH of a sample of blood is 7.4, while that of gastric juice is 1.4. Based on this information, the blood sample has
- 6000 times lower [H’] than the gastric juice
- A million times lower [H"] than the gastric juice G 0.189 times the [H’] as the gastric juice
- 5.29 times lower [H’] than the gastric juice
- 6 times lower [H’] than the gastric juice
Answer: 6000 times lower [H’] than the gastric juice
-
Q17. The isoelectric point (PJ) for an amino acid is the
- pKa value of the functional groups attached to the a-carbon atom.
- Net pKa value for the ionizable side chains Cc. pH at which an amino acid is electrically neutral
- The same vaiue for aii bui one of the twenty amino acids
- Is proportional to the number of oxygen atoms of the amino acids, aspartate and glutamate. Page 9 of 12 ## Source page 10
Answer: pKa value of the functional groups attached to the a-carbon atom.
-
Q18. One of — ri - following is a non-saponifiable lipid : pPhingomyelins a ty
- Cholesterol]
- Triacylglycero]
- Waxes
- Phosphatidylcholine
Answer: Cholesterol]
-
Q19. The following statements are true regarding triacylglycrols except.
- Disulfide bonds
- Hydrogen bonds .
- Vander waals :
- Peptide bonds
- Hydrophobic interactions
Answer: Disulfide bonds
-
Q20. Ester-based compounds would be best described by the foltowing general formula.
- RCOOR
- RCHO. C
- RCOOH Dz. RCONH)2
- ROH.
Answer: RCOOR
-
Q21. The following statements are true regarding a hydronium ion, except.
- It is a hydrated proton ; .
- Its presence in solution makes it basic Cc. Has the structure H30+ oo, ; :
- Is the usual form of one of the dissociation products of water in solution.
- Is a hydrated hydrogen ion. Page 10 of 12 ## Source page 11
Answer: It is a hydrated proton ; .
-
Q22. Denaturation of proteins results in
- Breakdown of peptide bonds a B. Destruction of hydrogen bonds
- Disruption of the primary structure.
- Irreversible change in the molecule
- Folding of the protein native structure
Answer: Breakdown of peptide bonds a B. Destruction of hydrogen bonds
-
Q23. Regarding buffer solutions
- Substrate .
- Food particle . C3 Substance
- The strongest buffers are those composed of strong acids and strong bases
- Coenzyme
- Reactant particle. Fae
Answer: Substrate .
-
Q24. Like enzymes, coenzymes can be used:
- B D OK
- Rigid structure BE. Globular structure Pave Lf of 12 ## Source page 12 © 36. A steroid vitamin is
- D 3
Answer: B D OK
-
Q25. Scurvy is due to the deficiency of
- Vitamin K :, 8
- Vitamin B6 ,
- Vitamin C
- Vitamin B12
- Vitamin E
Answer: Vitamin K :, 8
-
Q26. Folic acid and panthothenic acid are vitamins belonging to a group
Answer: B-Complex
-
Q27. Megaloblastic anaemia is caused due to the deficiency of
- Folic acid
- Vitamin C CG. Vitamin B12 :
- Folic acid
- Vitamin B6
Answer: Folic acid
-
Q28. The metabolism of calcium is normally regulated by: ae
- Thyroid hormone :
- Vitamin D Cc. Calmodulin
- Vitamin C
- Vitamin E Page 12 of 12
Answer: Thyroid hormone :