33 clinical MCQs in Clinical Biochemistry. Not yet answered Marked out of 1 Y Flag question The following is true about atomic orbita. Kenya, Africa and...
-
Q1. Not yet answered Marked out of 1 Y Flag question The following is true about atomic orbital Select one
- Is the probability density of finding an electron around the nucleus.
- Shape defined by its angular momentum quantum number @ c.Has quantized energy levels @ = d.All the other choices are tru
- Always has a defined spatial arrangement. ## Source page 3 > My courses > Biochemistry > General > HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Is the probability density of finding an electron around the nucleus.
-
Q2. Not yet answered Marked out of 1 Flag question Strength of a base in aqueous solutions can be determined by all the following except; Select one: ‘@)
- None of the other choices
- pOH
- Ka ©
- Hydrogen in concentration ## Source page 4 eP> My courses > Biochemistry > General > HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: None of the other choices
-
Q3. Not yet answered Marked out of 1 Y Flag question The following are noble (rare) gases except; Select one
- Neon
- Radon
- Helium _
- Argon @ = e.Hydrogen ## Source page 5 E> > Mycourses > Biochemistry > General > HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Neon
-
Q4. Not yet answered Marked out of 1 Y Flag question Reaction of an ester with a strong base is called Select one: a a. Saponification
- Reverse esterification
- Oxidation
- Condensation
- Esterification ## Source page 7
Answer: Reverse esterification
-
Q5. Answer saved Marked out of 1 Y¥ Flag question 6. 2. 6 he formula 1s 2p 3s 3p corresponds to; Select one:
- Neon
- All the other choices @ c. Nat
- Al3+
- Mg2+ ## Source page 8 HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Neon
-
Q6. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The combustion of a hydrocarbon will mandatorily produce: Select one:
- NO2
- SO2 @ d.co2
- SO3 ## Source page 11 11:47 & OG GO A 9 Bat tl @ Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ : HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: NO2
-
Q7. Not yet answered Marked out of 1 ” Flag question Buffer solutions Select one:
- They have the same energy level @) b. They are located in different orientations in p-orbitals
- Cause an increase in pH when acids are added to them. es Tend to maintain a relatively constant pH.
- They have the same spin
- All the other choices are not true
- They are both located ins orbitals Pt} 2 ys ia is ie | 7 | a ## Source page 15 HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: They have the same energy level @) b. They are located in different orientations in p-orbitals
-
Q8. Not yet answered Marked out of 1 Flag question If two electrons, (i) and (ii), in an atom are described by the quantum numbers shown below; n ml ms (i) 2 O OO +% (ii) 3 1 -1 -V Select one
- They have the same energy level (@)
- They are located in different orientations in p-orbitals
- They have the same spin
- All the other choices are not true
- They are both located ins orbitals ## Source page 16 11:43 & OG © Ak 7 Bal ul @D HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: They have the same energy level (@)
-
Q9. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The following statements are true, EXCEPT Select one:
- All natural proteins are chiral @ 0. Achiral molecule is superimposable on its mirror image
- Optical isomers of each other have the same solubility in water
- All but one natural amino acid is chiral
- Optical isomers will generally react differently with a chiral molecule it 4 iis lie} 7 ia) ## Source page 17 11:43 @ OG OS A 9 Fat! tl…
Answer: All natural proteins are chiral @ 0. Achiral molecule is superimposable on its mirror image
-
Q10. Not yet answered Marked out of 1 Flag question A solution containing a weak base and its conjugate acid is a solution because Select one: @
- Buffer...it contains both acidic and basic species that neutralize added base or acid
- Saturated...it is in equilibrium with a crystalline solid
- Basic...excess hydronium ion is present
- Acidic...excess hydroxide ion is present
- Neutral...the weak base is neutralized by its conjugate acid - n ## Source page 20 11:41 a OG © 8 BP Baal ul @ HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT…
Answer: Buffer...it contains both acidic and basic species that neutralize added base or acid
-
Q11. Not yet answered Marked out of 1 \" Flag question Repulsions between electron pairs ona central atom is Select one: @
- greatest between lone pairs
- lowest between bonding and lone pairs
- lowest between lone pairs
- lowest between bonding pairs / @, greatest between lone pair-bonding pairs Pt zis is is ie i 7 | a ## Source page 21 11:40 OCOD Rat al @…
Answer: greatest between lone pairs
-
Q12. Not yet answered Marked out of 1 Flag question f In the Periodic Table the atomic size of elements; Select one: (e@)
- Remains constant across the Group /
- Decreases down the Period
- Increases down the Period |
- Increases across the Group @ =
- None of the other choices is true ## Source page 22 11:38 OG OS A 9 Fat! tl @ Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ : HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT…
Answer: Remains constant across the Group /
-
Q13. Not yet answered Marked out of 1 Flag question All of the following are nitrogen-containing compounds found in living organisms except Select one:
- Proteins. @ _b. Carbohydrates.
- Alkaloids.
- Nucleotides.
- Neurotransmitters. ## Source page 24 11:39 & OG © 8» $00 Bat! wil @D Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: Proteins. @ _b. Carbohydrates.
-
Q14. Not yet answered Marked out of 1 Flag question If methylamine reacts with hydrochloric acid, the major product will be Select one:
- Ammonium chloride.
- Dimethylammonium chloride.
- Methylammonium hydroxide @ = d. Methylammonium chloride.
- Trimethylammonium chloride. pt it 2 jf 3 | 4 | s iis | 7) a | ## Source page 26 11:38 @ OG OA 9 Bat tl @ Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: Ammonium chloride.
-
Q15. Not yet answered Marked out of 1 Flag question In the molecule H— S— D the base properties of S; Select one
- All the other choices are false
- Increases when Dis more electronegative than S
- Does not affects acidity of H @
- Increases when D is electropositive thans
- Remains unchanged when D is replaced by a more electronegative element ## Source page 27 11:35 OG © 8» $00 Bat! tl @D (= f@@…
Answer: All the other choices are false
-
Q16. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The following pair of compounds can react to form a hemiacetal Select one: @
- CH3CH2CHO and CH3CH20H
- CH3COCH3 and CH3COOH
- CH3COOH and CH3CH20H :
- CH3COCH3 and CH3CH2CHO e, CH3CH2CHO and CH3COOH ## Source page 28 11:36 OG OA 9 Bat tl @ (= f@@ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: CH3CH2CHO and CH3CH20H
-
Q17. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The following are true about benzene molecule Select one: @ a. The carbons are sp2 hybridized
- Undergoes electophilic addition
- None of the other choices is correct
- exists only as antibonding type
- None of the other choices is true ## Source page 30 11:33 (a OG © 8 BP Baal ul @D Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ : HBL 1UU:…
Answer: Undergoes electophilic addition
-
Q18. Not yet answered Marked out of 1 Flag question In the Periodic Table, an element with high electron affinity Select one: @ a. has high ionization energy
- readily form ionic compound with group VI elements
- is likely to be in group |
- Magnesium is a good example
- is likely to be in group Il [oe oo Us ## Source page 31 11:33 @ OG OS A 9 Fat! tl @ G2 >» Mycourses > Biochemistry > General > HBC 100:…
Answer: readily form ionic compound with group VI elements
-
Q19. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The following is not true about the S-atomic orbitals Select one
- are symetrical @ i
- never form sigma bonds (@) c.aresymmetrical along any axis
- are always lower in energy than their p-atomic orbitals for a given n value
- all the other choices are false statements ## Source page 33 11:32 OGG A Bo Baal wil @
Answer: are symetrical @ i
-
Q20. Not yet answered Marked out of 1 \" Flag question One of the following would make the best buffer (Ac = acetate, CH3CO2) Select one: @ a. A solution of acetic acid and ammonium chloride, HAc and NH4CI
- Asolution of sodium acetate and ammonium chloride, NaAc and NH4CI
- Asolution of ammonia and ammonium chloride, NH3 and NH4C|
- Asolution of hydrochloric acid and sodium chloride, HCl and NaCl
- Asolution of acetic acid and ammonia, NaAc and NH3 n~ ## Source page 35 11:29 OGG Ar 600 Ria tl @D Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: Asolution of sodium acetate and ammonium chloride, NaAc and NH4CI
-
Q21. Not yet answered Marked out of 1 Flag question One of the following would make the best buffer (Ac = acetate, CH3CO2) Select one:
- III and IV are of equal strength
- | is more acidic than IV
- [Vis more basic than Il
- Vis the most acidic
- Illis less acidic than II Fell ## Source page 37 11:26 @ OG © A» 400 SZ at! ll @D Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: III and IV are of equal strength
-
Q22. Not yet answered Marked out of 1 " Flag question The strength of acid/bases I-V in water is shown below (NB: Kw = 10-14; pKw = 14) l. Ka = 10-7 Il Kb = 10-11 lll Ka = 10-3 IV pkb = 11 V Pka = 3.5 Select one:
- II,IIl and IV are of equal strength
- lis more acidic than IV
- IV is more basic than II e d.Vis the most acidic
- Ill is less acidic than II ## Source page 38
Answer: II,IIl and IV are of equal strength
-
Q23. Not yet answered Marked out of 1 " Flag question One of the following substances presents only primary carbon atoms in its structure Select one: (
- Propane ~
- Methane G
- Methylcyclohexane @ d.Acetylene
- Ethane Ea ci fr
- 19) 20 | 20) 23 | oe ## Source page 39 11:24 & OG © Ae $99 SZ at! tl GD Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: Propane ~
-
Q24. Not yet answered Marked out of 1 " Flag question One of the following is an example of an amine salt Select one: /
- Thioacetamide
- Histamine
- Pyridoxine e@
- Methylammonium chloride
- Sulfanilamide _— _— ## Source page 41 11:21 = OCS A OO Ria al @D (= f@@ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: Thioacetamide
-
Q25. Not yet answered Marked out of 1 " Flag question The linear alkanes cannot participate in one of the following reactions Select one
- Substitution
- Oxidation
- Dehydrogenation @ = d.Addition (@)
- Thermal decomposition ## Source page 43 HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Substitution
-
Q26. Not yet answered Marked out of 1 \" Flag question é When 2px orbitals of Carbons overlap to form o bonds, a t-bond may be formed by; Select one: C
- Lateral overlap of 2py atomic orbitals :
- Lateral overlap of a dz2 with a dz2
- None of the other choices is true |
- Lateral overlap of 2py and 2pz atomic orbitals @)
- Overlap of 2py and 2py atomic orbitals along the same axis as the 2px Pty 2 its i 4 | s ils | 7 | a ## Source page 44 11:17 OCS A OO Rat…
Answer: Lateral overlap of 2py atomic orbitals :
-
Q27. Not yet answered Marked out of 1 \" Flag question r If two electrons (i) and (ii) are described by the quantum numbers shown below the following is true except; n ml ms (i) 2 1 1 +% (ii) 3 1 -1 +h Select one:
- They have the same spin
- They differ in their energy levels
- (ii) is found in a 3d orbital (@) d. Located in different p orbitals
- They are located in p orbitals ## Source page 46 11:15 @ OCS A OO Rat atl @ (= f@@ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: They have the same spin
-
Q28. Not yet answered Marked out of 1 \ Flag question Expanded octet; Select one:
- None of the other choices is true e@ b. Accounts for existence of SF6
- Accounts for existence of BF3
- Accounts for existence of PCI3
- is common in Period 2 elements Fe ## Source page 47 11:20 a OG © 8 9 SZ at!) atl GD Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ : HBC 100:…
Answer: None of the other choices is true e@ b. Accounts for existence of SF6
-
Q29. Not yet answered Marked out of 1 Flag question The partial negative charge at one end of a water molecule is attracted to the partial positive charge of another water molecule to give Select one: @ aa hydrogen bonds.
- An ionic bond.
- A hydration shells.
- A covalent bond.
- A hydrophobic bond. ## Source page 48 11:17 & OG GO A 2 Bat tl @ Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ :
Answer: An ionic bond.
-
Q30. Not yet answered Marked out of 1 Flag question o If two electrons (i) and (ii) in an atom are described by the quantum numbers shown below; n ml ms (i) 4. 1 1 4% (ji) 3 1 O +% Select one:
- They are located in different in d- orbitals
- They have the different magnetic spin
- (ii) is on an s orbital
- They are at same energy level e e. (i) is located in p orbitals ## Source page 49 11:13 OG 6 A Ts Sal atl GD Q = @…
Answer: They are located in different in d- orbitals
-
Q31. Not yet answered Marked out of 1 Flag question Research with biochemical systems commonly requires buffers because Select one:
- That's just the way it is.
- Proteins decompose into constituent amino acids outside a certain pH range. @ <. Proteins have a critical pH dependence in their…
- Salts are involved.
- Proteins are buffers. ## Source page 50 11:14 = OG © A» $00 ZS at! tl SD = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod, @) : HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1…
Answer: That's just the way it is.
-
Q32. Answer saved Marked out of 1 Flag question In the periodic table; Select one:
- Transitional elements are in the f- block @ i». All rare gas elements have ns2 np6 configuration
- Elements are arranged into six blocks
- Electrons are added to s atomic orbital in p-block elements
- Electronegativity increases down the Group ## Source page 54 11:09 @ OG OA FH? ZS at! tl Q = @ eclass.uonbi.ac.ke/mod @ : all HBC 100:…
Answer: Transitional elements are in the f- block @ i». All rare gas elements have ns2 np6 configuration
-
Q33. Not yet answered Marked out of 1 Flag question Polyprotic acids such as H3PO4, can act as acid-base buffers Select one:
- At pH values halfway between their pKa's.
- If their concentration is kept low.
- At pH values around neutrality. (@) d.At pH values around any of their pKa's.
- Only in combination with polyprotic bases. Answers by Khadija Hussein et. al, July 2020 nN
Answer: At pH values halfway between their pKa's.