51 clinical MCQs in Behavioural Sciences. Attitudes may be acquired in the following ways, except:. Kenya, Africa and global revision.
-
Q1. Attitudes may be acquired in the following ways, except:
- Ego defense
- Observing other people's behaviour
- Observing our own behaviour
- Classical conditioning
- Operant conditioning MODULE 3: BEHAVIOUR CHANGE
Answer: Ego defense
-
Q2. The following are true regarding life events, except:
- Life events are internal environmental influences that have an impact on Human beings
- Life events are not always negative experiences
- Life events can function as major stressors
- Life events can occur at any stage in the human lifespan
- Poorly adjusted individuals are more likely to succumb to mental disorders after a major life event
Answer: Life events are internal environmental influences that have an impact on Human beings
-
Q3. Which of the following is correct with reference to human behaviour and genetics
- External environment refers to friends while internal environment refers to family
- Heritability refers to the proportion of genotypic variation in a population due to genetic variation
- Shared environment refers to geographic and climatic conditions shared by siblings
- In genetic studies co-relation coefficient are calculated for continous traits like intelligence
- Epigenetic is a science that studies the influence of genes on the environment
Answer: External environment refers to friends while internal environment refers to family
-
Q4. Which of the following psychological theories is associated with Perceived threat?
- Learning theories
- Sociocognitive learning theory
- Reasoned action theory
- Psychoanalytic model
- Health Belief Model
Answer: Learning theories
-
Q5. Which of the following is an important early childhood life event?
- The first reciprocated smile
- The birth of a sibling
- Walking without support
- The first recognition of father as part of the family
- The duration of breast feeding
Answer: The first reciprocated smile
-
Q6. Which of the following is associated with the cognitive behavioural Theory?
- The hierarchy of needs
- The three instances of the Psyche- id, ego, super ego
- Brain processing of information and in interpreting experiences.
- Human instincts and drives
- Staged of Psychosexual development
Answer: The hierarchy of needs
-
Q7. Which of the following Theories/Models can be used to predict the changes that an alcohol dependent is expected to go through during the recovery process?
- Theory of reasoned Action
- The Health Belief Model
- The Transtheoretic Model of change
- Social learning theory: Classical conditioning
- The social cognitive theory
Answer: Theory of reasoned Action
-
Q8. Which of the following is incorrect regarding the aetiology of schizophrenia?
- Schizophrenia is a polygenic disorder related to impaired neurotransmitter production and functions
- The 1st degree relatives of schizophrenia have 10 times greater risk of schizophrenia as the general population
- The concordance rate of schizophrenia is higher in MZ as in DZ twins
- The concordance rate of schizophrenia is higher in DZ as in MZ twins
- Intrauterine and perinatal viral infections are thought to be important environmental factors
Answer: Schizophrenia is a polygenic disorder related to impaired neurotransmitter production and functions
-
Q9. Which of the following is true of psychiatric disorders in childhood and adolescence?
- The prevalence of psychological disorders is higher in girls as compared to boys
- Boys tend to display aggressive behaviour while girls tend to display more emotional disorders
- There is a low prevalence of learning disabilities in girls
- There is an excess of boys among children with emotional disorders
- Girls are more likely to display truancy as compared to boys
Answer: The prevalence of psychological disorders is higher in girls as compared to boys
-
Q10. Which one of the following statements has a reference to humanistic theories of behavior?
- Childhood conflicts are key to behavior in adulthood
- The structures of the psyche are the id, ego and super ego
- Human beings have a natural tendency for self actualisation
- Reward and punishment are important tools for changing behaviour
- The unconscious can be accessed through the interpretation of dreams
Answer: Childhood conflicts are key to behavior in adulthood
-
Q11. In family studies, the proband is
- All participants of the study who posses the trait to be studied
- A research assistant who posses the trait to be studied
- The male parent of the subjects who posses the trait to be studied
- The subject who possesses the trait to be studied
- The parent who who posses the trait to be studied
Answer: All participants of the study who posses the trait to be studied
-
Q12. Behaviour is a manifestation of the play of genetics on the body's development and physiology in response to the environment. Which of the the following is part of the internal environment
- Parents
- Environmental toxins
- School
- Best friends
- Hospital admission MODULE 4: SOCIOLOGY
Answer: Parents
-
Q13. Theories of crime and deviance include all of the following, except:
- Demonology
- Psychological approaches
- Sociological approaches
- Classical and neo classical theory
- Geographical theories
Answer: Demonology
-
Q14. Double Approach Avoidance conflict is:
- Approaching a problem from two different angles
- A doubly strong tendency to approach an object
- Being faced with a choice between two equal attractive goals
- Choosing between two equally attractive objects such that the choice of one means giving up the other
- Approaching a problem using two different angles
Answer: Approaching a problem from two different angles
-
Q15. The research method in which the sociologist becomes an active member of the group or community being studied is known as:
- Experimentation
- Survey research
- Participant observation
- Secondary analysis
- Social research
Answer: Experimentation
-
Q16. Which of the following statements about socialization process is not true?
- It is a never ending process
- It teaches the individual the correct behaviours for the status he or she occupies
- It begins at the moment of birth
- It results in complete conformity
- It is a continuous process
Answer: It is a never ending process
-
Q17. Situations in which the individual plays a role that he or she is likely to assume later in life is termed:
- Primary socialization
- Anticipatory socialization
- Re-socialization
- Adult socialization
- Secondary socialization
Answer: Primary socialization
-
Q18. The following are characteristics of abused children, except:
- Battered child syndrome
- Rebellious
- Hyperkinetic syndrome
- Failure to thrive syndrome
- Withdrawn
Answer: Battered child syndrome
-
Q19. The following are true regarding sibling rivalry, except:
- Birth of another child may be a contributor
- Regressive behaviour is a consequence
- Overprotection is a factor
- Aggression is an outcome
- Resolution of the Oedipus complex is part
Answer: Birth of another child may be a contributor
-
Q20. Which of the following model helps in understanding the strong influence of socio-cultural factors in the treatment of disease?
- Social support model
- Explanatory model of illness
- Health Belief Model
- Biopsychosocial model
- Sociological model
Answer: Social support model
-
Q21. Among the general categories of behaviour, one of the following is not usually designated as deviant behavior in our context
- Bestiality
- Polygamy
- Alcoholism
- Schizophrenia
- Attempted suicide MODULE 5: SOCIAL PSYCHOLOGY
Answer: Bestiality
-
Q22. examines the influence of culture and ethnic practices on people's behavior.
- Social psychology
- Cultural psychology
- Abnormal psychology
- Evolutionary psychology
- Biological psychology
Answer: Social psychology
-
Q23. is defined as a change in behavior, belief, or both to conform to a group norm as a result of real or imagined group pressure.
- Conformity
- Compliance
- Systematic Observation
- Consensus
- Conflict
Answer: Conformity
-
Q24. The following are true about bystander effect, except:
- It was exemplified by Kitty Genovese Case
- Refers to Conditions in which people are more or less likely to help one another
- In general, the more people around, the less chance of help
- Diffusion of responsibility results in less help
- Pluralistic ignorance refers to people deciding what to do by ignoring others
Answer: It was exemplified by Kitty Genovese Case
-
Q25. A student in a classroom is exhibiting social loafing by
- Not raising his/her hand when the teacher asks a question
- Sitting in the front row
- Offering to help another student
- Answering the extra credit question in a quiz
- Listening intently to the teacher's lecture
Answer: Not raising his/her hand when the teacher asks a question
-
Q26. The following are all factors of attraction, except:
- Differences i.e. opposites attract
- Liking through Association
- Similarity
- Physical Attractiveness
- Reciprocal Liking
Answer: Differences i.e. opposites attract
-
Q27. Which of the following is not true regarding the functions of personal space?
- Serves as a buffer against potential emotional threats
- Serves as a buffer against potential physiologic threats
- Serves as a buffer against potential social threats
- Regulate amount of sensory information we get from others
- Communicate level of closeness and intimacy that we desire with others
Answer: Serves as a buffer against potential emotional threats
-
Q28. The following are territoriality encroachment reactions, except:
- Turf Defense
- Linguistic Collusion
- Cross-cultural variations
- Withdrawal
- Insulation
Answer: Turf Defense
-
Q29. Which statement creates Cognitive Dissonance?
- I want to sing, and I have the voice of an angel
- I really need a band aid, and there is one in my pocket
- I have to have an orange, but I am allergic to Vitamin C
- We want to go get a hamburger, and we have just enough money to do so
- We want to go swimming and just have what we need
Answer: I want to sing, and I have the voice of an angel
-
Q30. is acting in accordance to a direct request from another person or group
- Conformity
- Compliance
- Systematic Observation
- Consensus
- Conflict
Answer: Conformity
-
Q31. The tendency to overestimate the role of traits and underestimate the role of situation in determining people's behavior is known as
- Fundamental Social theory
- Fundamental Attribution Error
- Fundamental Thinking bias
- Fundamental social psychology
- Fundamental trait theory
Answer: Fundamental Social theory
-
Q32. Door in the face technique refers to
- First make an unreasonably large request, then a smaller one
- First make a reasonable request followed by an unreasonable one
- First make objections and then make a big request
- First slam the door on someone and then saying sorry
- Refusing someone's request by slamming the door ## MODULE 6 - FUNDAMENTALS OF ANTHROPOLOGY
Answer: First make an unreasonably large request, then a smaller one
-
Q33. A young doctor went to study people in a village to see the impact of trauma on them. He lived with them, understood all possible relations of culture as well. He was a:
- Psychologist
- Physiologist
- Pathologist
- Anthropologist
- Psychiatrist
Answer: Psychologist
-
Q34. The study of anthropology provides us with information regarding
- Knowledge based from the sub part of environment
- Holistic medicine
- Understanding
- Physician influences
- Culture
Answer: Knowledge based from the sub part of environment
-
Q35. Culture is the external expression of the individual mental life as presented by:
- Patient child interactions
- Personality
- Mental health
- Relationships
- Childbirth
Answer: Patient child interactions
-
Q36. In doctor - patient relationship the following models can be used, except:
- Vertical
- Teacher student
- Diagonal
- Mutual
- Horizontal
Answer: Vertical
-
Q37. Which of the following is correct?
- Kenya has the highest rate of road traffic accidents in the world
- Accidents are always unpredictable
- Accidents cannot be prevented
- The USA has higher rates of traffic accidents than Kenya
- Accidents are natural disasters
Answer: Kenya has the highest rate of road traffic accidents in the world
-
Q38. Which of the following do not contribute to the delay in treatment with reference to patient therapist relationship problems?
- Scarcity of resources
- Shortage of staff
- Patient inability to meet cost of treatment
- Bureaucratic process
- Transference and counter transference
Answer: Scarcity of resources
-
Q39. Efficient doctor - patient communication results to:
- Good drug compliance by the patient
- Litigation by the relatives
- Slow recovery of patients
- Time wasting
- Lack of respect by Patients to the doctors
Answer: Good drug compliance by the patient
-
Q40. Good doctor patient communication includes the following
- Interrupting as much as possible
- Talking most of the time in order to educate patients
- Ignoring nonverbal communication
- Good listening
- Joking when patient narrates their queer symptoms
Answer: Interrupting as much as possible
-
Q41. The following cultural factors influence illness presentation, except:
- Spirituality
- Beliefs
- Previous illness experience
- Socio cultural background
- Patients height
Answer: Spirituality
-
Q42. Cultures differ in their child rearing practices as far as the following are concerned, except:
- Permissiveness
- Reward
- Punishment
- Bowel and bladder training
- Smiling
Answer: Permissiveness
-
Q43. Malpractice charges to doctors are related to the following, except:
- Deserting the patient
- Discharging the patient
- Involving patient or family
- Delivering information poorly
- Failing to understand the patient and/or family perspective
Answer: Deserting the patient
-
Q44. The model of treatment used by the doctor depends on all the following, except:
- Patients specific needs
- Treatment requirements
- Specific clinical situations
- Doctors mood
- Patients diagnosis
Answer: Patients specific needs
-
Q45. The following are universal characteristics observed among children of various cultures, except:
- Smiling is a social greetings exhibited by all normal members of every known society.
- There is a taboo against incest and homicide.
- There are gender differences in roles that go beyond reproduction.
- Females are more aggressive than males.
- Strong attachments and fear of separation and strangers appear in the second half of the first year of life.
Answer: Smiling is a social greetings exhibited by all normal members of every known society.
-
Q46. Which of the following is not culture bound syndrome?
- Amok
- Vertigo
- Malaria
- Anorexia nervosa
- Brain fag syndrome ## MODULE 7 PHYSICAL ILLNESS CAUSING BEHAVIOUR
Answer: Amok
-
Q47. Which of the following is considered to be a 'disease of Affluent'?
- AIDS
- Epilepsy
- Myocardial infarction
- Mental retardation
- Tuberculosis
Answer: AIDS
-
Q48. Which of the following disease is not related to life style?
- Cerebral aneurism
- Accidental injuries
- Hypertension
- Cancer
- Anxiety disorders
Answer: Cerebral aneurism
-
Q49. Which of the following factors is an important risk factor for disease?
- Autonomy
- Prosocial behaviour
- Racial discrimination
- Social responsibility and tolerance
- Marital harmony
Answer: Autonomy
-
Q50. Factors that influence illness behavior include the following, except:
- Mood
- Prior illness episode
- Culture belief concerning the specific problem
- Personal meaning of the illness
- Types of illness
Answer: Mood
-
Q51. The following are false regarding the bio-psycho-social model of disease, except:
- Is of no relevance to orthopaedic patient
- Emphasizes that social factors are not important in the management of cancer patients
- Is not useful in the holistic approach to the management of a dying patient
- Biological factors are least important in the cause of disease
- Help us understand and manage the patient better ## MODULE 8 HEALTH PROMOTION
Answer: Is of no relevance to orthopaedic patient