49 clinical MCQs in Behavioural Sciences. attempts to create an association between a response (e.g., buying a brand) and some outco. Kenya, Africa and...
-
Q1. attempts to create an association between a response (e.g., buying a brand) and some outcome (e.g., satisfaction) that serves to reinforce the response.
- Operant conditioning
- Iconic rote conditioning
- Classical conditioning
- Modeled conditioning
- Vicarious conditioning
Answer: Operant conditioning
-
Q2. Which one of these represents the correct order of Piaget's stages of intellectual development?
- Sensorimotor, concrete operational, formal operational, postoperational
- Preoperational, concrete operational, formal operational, sensorimotor
- Sensorimotor, preoperational, concrete operational, formal operational
- Preoperational, informal operational, formal operational, postoperational
- Formal operational, preoperational, sensorimotor, concrete operational
Answer: Sensorimotor, concrete operational, formal operational, postoperational
-
Q3. In Pavlov's experiments with dogs, salivation was the:
- Conditioned response.
- Unconditioned stimulus.
- Neutral stimulus.
- Conditioned stimulus.
- Unconditioned response.
Answer: Conditioned response.
-
Q4. Humanist do not believe that human beings are pushed and pulled by mechanical forces, either of stimuli and reinforcements (behaviorism) or of unconscious instinctual impulses (psychoanalysis) they believe in:
- Episodic
- Semantic
- Autobiographical
- Implicit
- Sensory
Answer: Episodic
-
Q5. Transference refers to:
- Transferring of thoughts within sessions
- Psycho-education
- Transferring the thoughts on paper
- What the patient projects onto the therapist, but applies to other situation as well
- What the therapist projects onto the patient, but applies to other situation as well
Answer: Transferring of thoughts within sessions
-
Q6. Hypothalamus hormones include all of the following, except:
- Substance P
- Vasopressin
- Somatostatin
- Epinephrine
- Neurotensin
Answer: Substance P
-
Q7. The following are functions of Frontal Lobe, except:
- Controls motor behaviour
- Is important in regulating expressive behaviour
- Ability to concentrate and reason is controlled from Frontal Lobe
- No gross personality changes are found in Frontal Lobe
- Frontal Lobe is crucial in the control of orientation
Answer: Controls motor behaviour
-
Q8. The following are true about the aetiology of schizophrenia, except:
- Schizophrenia is a polygenic disorders related to impaired neurotransmitter production and functions
- The 1st degree relatives of schizophrenia have 10 times greater risk of schizophrenia as the general population
- The concordance rate of schizophrenia is higher in MZ as in DZ twins
- The prevalence of Schizophrenia in the general population is estimated at 5%
- Intrauterine and perinatal viral infections are thought to be important environmental factors
Answer: Schizophrenia is a polygenic disorders related to impaired neurotransmitter production and functions
-
Q9. Which of the following is not true of life events
- Life events are external environmental influences that have an impact on Human beings
- Life events are not always negative experiences
- Life events can function as major stressors
- Life events can occur at any stage in the human lifespan
- Poorly adjusted individuals are more likely to succumb to mental disorders after a major life event
Answer: Life events are external environmental influences that have an impact on Human beings
-
Q10. Life events include the following, except:
- Adolescence
- Child Birth
- Pregnancy
- Bereavement
Answer: Adolescence
-
Q11. Important brain regions involved in memory include:
- The cerebellum
- The occipital cortex
- The medial temporal lobe
- The fusiform gyrus
- All of the above
Answer: The cerebellum
-
Q12. Short-term memory has a capacity than sensory memory and duration.
- More limited / longer
- Less limited / longer
- Larger / shorter
- More limited / shorter
- Less limited / shorter
Answer: More limited / longer
-
Q13. IQ was originally defined as:
- CI/MA x 100
- MA/CA x 100
- How many items a child gets correct on an intelligence test
- How many items a child gets incorrect on an intelligence test
- People smart
Answer: CI/MA x 100
-
Q14. Fluid intelligence is:
- A type of reasoning that involves the ability to solve problems and understand complex relationships
- Consolidated knowledge, including school and culturally based knowledge
- A primary mental ability
- One of Gardner's multiple intelligences
- Ability to access and/or generate feelings
Answer: A type of reasoning that involves the ability to solve problems and understand complex relationships
-
Q15. Which of the memory stores can hold the least amount of information?
- Sensory store
- Short-term memory
- Long-term memory
- Declarative memory
- Prospective memory
Answer: Sensory store
-
Q16. Which of the following is untrue about effective child rearing practices
- Warmth and nurturance
- Fidelity
- False memory syndrome
- Fright
Answer: Warmth and nurturance
-
Q17. Which of the following is not a behavioural change theory?
- Social cognitive learning Theory
- Psychoanalytical theory
- Learning Theories
- Health Belief Model
- Reasoned action theory
Answer: Social cognitive learning Theory
-
Q18. Self-efficacy in the Social cognitive Theory is an important determinant in all the following, except:
- Religious choices
- Choice of activities in which people engage
- Professional success
- Amount of energy expended on such activities of choice
- Degree of persistence they demonstrated in the face of failure and/or adversity
Answer: Religious choices
-
Q19. Perceived threat is an important variable of which one of the following psychological theory is associated.
- Learning theories
- Social cognitive learning theory
- Reasoned action theory
- Psychoanalytic model
- Health Belief Model
Answer: Learning theories
-
Q20. Which of the following can be considered an important early childhood life event?
- The first reciprocated smile
- The birth of a sibling
- Walking without support
- The first recognition of father as part of family
- Defined the family as a social unit.
Answer: The first reciprocated smile
-
Q21. Which one of the following is not true about basic social institutions in society?
- The family
- The church
- The school
- The state
- Health institutions
Answer: The family
-
Q22. Which of the following best describes individuality?
- The uniqueness of a person.
- Qualities that make a person different from others.
- The quality of being different from other people and doing things in your own way.
- A person who is original and very different from others
- Single mortal human being regardless of his/her social position.
Answer: The uniqueness of a person.
-
Q23. The following are characteristics of abused children, except:
- Battered child syndrome
- Rebellious
- Hyperkinetic syndrome
- Failure to thrive syndrome
- Withdrawn
Answer: Battered child syndrome
-
Q24. Inability to recall events immediately preceding an accident or injury but without loss of earlier memory is called:
- Specific amnesia
- Selective amnesia
- Retrograde amnesia
- Repression
- Defined the family as a social unit.
Answer: Specific amnesia
-
Q25. Which of the following parts of the brain are involved in speech production:
- Wernicke and Broca's areas
- Mid Brain
- Occipital Lobe
- Frontal Lobe
- Parietal Lobe
Answer: Wernicke and Broca's areas
-
Q26. The world over, doctors pledge to commit themselves to the healing profession by taking the:
- Socratic oath
- Healing oath
- Freudian oath
- Hippocratic oath
- Democratic oath
Answer: Socratic oath
-
Q27. A person who pays attention to the organismic valuing process is self-actualizing or .
- Fully functioning
- Family planning
- Family oriented
- Socially functioning
- Politically functioning
Answer: Fully functioning
-
Q28. Anal stage is known to be one where:
- Oedipal complex takes place
- Anal area and toilet training become the main highlights
- Mouth is the primary organ
- Peer relationships are important
- None of these occur
Answer: Oedipal complex takes place
-
Q29. Which component of memory is also referred to as working memory?
- Short-term memory
- Long-term memory
- Primary memory
- Secondary memory
- Transient memory
Answer: Short-term memory
-
Q30. Short-term memory (STM) is thought to be in the range of bits of information.
- 1 to 2
- 3 to 5
- 5 to 9
- 10 to 14
- 15 to 20
Answer: 1 to 2
-
Q31. Which type of memory is viewed as an unlimited, permanent storage that can store numerous types of information such as concepts, decision rules, processes, affective (emotional) states, and so forth?
- Short-term memory
- Long-term memory
- Primary memory
- Secondary memory
- Episodic memory
Answer: Short-term memory
-
Q32. What are the two basic forms of conditioned learning?
- Classical and operant
- Classical and iconic
- Iconic rote and modeling
- Analogy and metaphor
- Positive and negative
Answer: Classical and operant
-
Q33. Belongingness and love needs are associated with the following, except:
- Affiliation
- Acceptance
- Affection
- Support
- Understanding
Answer: Affiliation
-
Q34. Identify the correct order if one is explaining the most irrational to rational to moral agency
- Ego, superego and Id
- Superego, Id and Ego
- Id, Ego and Superego
- Superego, ego and id
- Id, Superego and Ego
Answer: Ego, superego and Id
-
Q35. Functions of a social systems according to Talcott parsons include the following, except:
- Adaptation
- Goal attainment
- Integration
- Latency or pattern maintenance
- Social welfare
Answer: Adaptation
-
Q36. GAS syndrome describes the following stages in which stress manifests itself:
- Alarm reaction, exhaustion and resistence
- Resistence, alarm reaction and exhaustion
- Alarm reaction, resistence, and exhaustion
- Modeled conditioning
- Vicarious conditioning
Answer: Alarm reaction, exhaustion and resistence
-
Q37. attempts to create an association between a response (e.g., buying a brand) and some outcome (e.g., satisfaction) that serves to reinforce the response.
- Operant conditioning
- Iconic rote conditioning
- Classical conditioning
- Modeled conditioning
- Vicarious conditioning
Answer: Operant conditioning
-
Q38. attempts to create an association between a response (e.g., buying a brand) and some outcome (e.g., satisfaction) that serves to reinforce the response.
- Operant conditioning
- Iconic rote conditioning
- Classical conditioning
- Modeled conditioning
- Vicarious conditioning
Answer: Operant conditioning
-
Q39. The following are all defense mechanisms except:
- Projection
- Displacement
- Living through fantasies
- Rationalization
- Regression
Answer: Projection
-
Q40. Which of the following is NOT an example of social facilitation theory?
- If you are performing a difficult task, you will do WORSE in front of a group
- If you are performing a difficult task, you will do BETTER in front of a group
- If you are performing a simple task, you will do BETTER in front of a group
- If you are performing a simple task, you will do WORSE in front of a group
- If you are performing a task that you are very good at, you will perform BETTER in front of a group
Answer: If you are performing a difficult task, you will do WORSE in front of a group
-
Q41. The following are explanations that you will perform BETTER in front of a group EXCEPT:
- Presence of others increases physiological arousal
- Presence of others increases evaluation apprehension
- Presence of others increases distraction
- Performance level of dominant responses will be enhanced with an audience
- Performance level of non-dominant responses will be enhanced with an audience
Answer: Presence of others increases physiological arousal
-
Q42. The following are personality development theories, except:
- Trait theories
- Psychodynamic theories
- Cognitive theories
- Humanistic theories
- Instinctivism
Answer: Trait theories
-
Q43. Social Exchange Theory refers to:
- The idea that our social behaviour is an exchange process, which we maximize costs and minimize rewards.
- The idea that our social behaviour is an exchange process, which we maximize benefits and minimize costs.
- The idea that our social behaviour is an exchange process, which we maximize benefits and maximize rewards.
- The idea that our social behaviour is an exchange process, which we minimize benefits and minimize costs.
- None of the above.
Answer: The idea that our social behaviour is an exchange process, which we maximize costs and minimize rewards.
-
Q44. Which parenting styles is NOT a type of parenting?
- Authoritarian parenting, I have the final say in my household.
- Permissive parenting, I let my children do whatever they want.
- Indulgent parenting, I let my children do whatever they want, but I am still involved in their lives.
- Neglectful parenting, I do not care about my children, so I let them do whatever they want.
- None of the above.
Answer: Authoritarian parenting, I have the final say in my household.
-
Q45. Which of the following is NOT a type of parenting?
- Authoritarian parenting
- Permissive parenting
- Indulgent parenting
- Neglectful parenting
- None of the above.
Answer: Authoritarian parenting
-
Q46. Which of the following describes the process by which a term is transferred from itself, to its opposite, then to its negation?
- Reaction formation, repression and sublimation
- Reaction formation, repression and rationalization
- Reaction formation, repression and displacement
- Sublimation, stress and burn out
- Repression, stress and burn out
Answer: Reaction formation, repression and sublimation
-
Q47. Depression is a:
- Neurosis
- Mechanism of defense
- Psychosis
- Theory
- Symptom
Answer: Neurosis
-
Q48. Behavioural theories of personality focus on:
- Unconscious dynamics
- Patterns of thinking
- Observable behaviours
- Emotions
- Instincts
Answer: Unconscious dynamics
-
Q49. The highest level in Maslow's hierarchy is:
- Intellectual disabi
- Opioid use disorder
- Cannabis use disorder
- Stimulant use disorder
- Tobacco use disorder 57) The following is NOT a type of neurodevelopmental disorder:
Answer: Intellectual disabi