15 clinical MCQs in Biochemistry. If two electrons (i) and (ii) in an atom are described by the quantum numbers shown below;. Kenya, Africa and global r...
-
Q1. If two electrons (i) and (ii) in an atom are described by the quantum numbers shown below; n l ml ms --- --- ---- ---- (i) 4 1 1 +½ (ii) 3 1 1 -½ Select one:
- They have the same magnetic spin
- They are located in different p-orbitals
- They have same energy levels
- All the above are true
- They are located in different d orbitals
Answer: They have the same magnetic spin
-
Q2. In the molecule H-S-D the proton (H) is; Select one:
- easily lost when S and D are equal in electronegativity
- None of the other choices is true
- easily lost when D is much more electronegative than S
- Remains unchanged when D is replaced by a more electronegative element
- easily lost when D is a Methyl group
Answer: easily lost when S and D are equal in electronegativity
-
Q3. Chiral, or optical, isomers have the same chemical formula but differ in their three dimensional molecular structure and their Select one:
- interaction with polarized light
- number of carbon bonds
- configuration around carbon-carbon double bond
- interaction with carbon
- interaction with a catalyst
Answer: interaction with polarized light
-
Q4. If chemical analysis of a sample of DNA shows that 20% of the bases present are Guanine, what percentage would be Thymine? Select one:
Answer: 20%
-
Q5. Salt dissolves well in water because water molecules
- form hydrogen bonds with the positively and negatively charged ions
- are larger than the salt molecules
- share electrons with the ions to make polar covalent bonds
- surround the ions because of their charge but do not form hydrogen bonds
- make nonpolar covalent bonds with the positively charged ions only
Answer: form hydrogen bonds with the positively and negatively charged ions
-
Q6. Expansion of octet
- None of the other choices is true
- is quite common in Period 2 elements
- accounts for the existence of Boron trifluoride (BF₃)
- account for SF₄
- account for PCl₃
Answer: None of the other choices is true
-
Q7. The normal pH of normal human urine ranges from 4.6 to 8.0, what is the hydrogen ion concentration range for normal human urine?
- 2.5 x 10-5 to 1 x 10-8
- 2.5 x 10-2 to 1 x 10-6
- 2.5 x 10-6 to 1 x 10-9
- 2.5 x 10-3 to 1 x 10-7
- 2.5 x 10-4 to 1 x 10-8
Answer: 2.5 x 10-5 to 1 x 10-8
-
Q8. The following elements are paramagnetic, except;
- are always hydrocarbons.
- are all constitutional isomers.
- may also be classified as tautomers
- each differ from its nearest neighbors by 14 amu.
- may have identical physical and chemical properties.
Answer: are always hydrocarbons.
-
Q9. The major dietary carbohydrates includes
- Sucrose, lactose, starch and cellulose.
- Sucrose, lactose, galactose and glycogen.
- Glucose, fructose, galactose and ribose.
- Glucose, fructose, mannose and deoxyribose.
- Glycogen, starch, cellulose, glucose
Answer: Sucrose, lactose, starch and cellulose.
-
Q10. Which of the following pairs would be the best buffer at pH 10.0?
- H2CO3 and NaHCO3 (pKas are 3.77 and 10.4)
- Acetic acid and sodium acetate (pKa = 4.76)
- Sodium succinate and succinic acid (pKa = 4.21)
- Lactic acid and sodium lactate (pKa = 3.86)
- NaH2PO4 and Na2HPO4 (pKas are 2.1, 7.2, 12.4)
Answer: H2CO3 and NaHCO3 (pKas are 3.77 and 10.4)
-
Q11. The solubility of alcohols in water
- Increases as the carbon chain length increases.
- Is due to H- bonding between alcohol and water molecules
- Increases with increasing molecular mass.
- Increases there alcohol proof
- Decreases as the number of --OH groups present increases.
Answer: Increases as the carbon chain length increases.
-
Q12. Rank the following bonds in order of increasing bond strength.
- van der Waals, hydrogen bond, ionic, covalent single bond
- Ionic, covalent single bond, van-der Waals, hydrogen bond
- Covalent single bond, van der Waals, ionic, hydrogen bond
- van der Waals, ionic, hydrogen bond, covalent single bond
- Ionic, hydrogen bond, van der Waals, covalent single bond
Answer: van der Waals, hydrogen bond, ionic, covalent single bond
-
Q13. Magnetic quantum number Select one:
- takes the value of plus or minus ½ only
- determines the orbitals
- none of the other choices is true
- determines the shape of orbital
- is independent of angular momentum quantum number
Answer: takes the value of plus or minus ½ only
-
Q14. Which one is true? Select one:
- II is the least acidic
- V is more acidic than IV
- I is the most acidic
- III is less acidic than I
- IV is more acidic than II
Answer: II is the least acidic
-
Q15. Repulsions between electron pairs on a central atom is Select one:
- lowest between lone pairs
- greatest between lone pairs
- greatest between lone pair-bonding pairs
- lowest between bonding and lone pairs
- greatest between bonding pairs
Answer: lowest between lone pairs