10 clinical MCQs in Biochemistry. The following can be referred to as a Lewis acid. Kenya, Africa and global revision.
-
Q1. The following can be referred to as a Lewis acid
- O<sup>2-</sup>
- H<sub>2</sub>O
- CH<sub>2</sub>
- NH<sub>3</sub>
- Cu<sup>2+</sup> HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: O<sup>2-</sup>
-
Q2. The following is true about atomic orbital
- Is the probability density of finding an electron around the nucleus.
- Shape defined by its angular momentum quantum number
- Has quantized energy levels
- All the other choices are true.
- Always has a defined spatial arrangement. HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Is the probability density of finding an electron around the nucleus.
-
Q3. Strength of a base in aqueous solutions can be determined by all the following except;
- None of the other choices
- pOH
- Hydrogen in concentration HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: None of the other choices
-
Q4. The following are noble (rare) gases except;
- Neon
- Radon
- Helium
- Argon
- Hydrogen HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Neon
-
Q5. The following can be referred to as a Lewis acid Select one:
- O²⁻
- H₂O
- CH₂
- NH₃
- Cu²⁺ HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: O²⁻
-
Q6. Reaction of an ester with a strong base is called Select one:
- Saponification
- Reverse esterification
- Oxidation
- Condensation
- Esterification HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Saponification
-
Q7. The formula 1s² 2p⁶ 3s² 3p⁶ corresponds to; Select one:
- Neon
- All the other choices
- Na+
- Al3+
- Mg2+ HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Neon
-
Q8. The pH of a 10⁻⁸ M HCl solution prepared with pure water at pH 7.0 is closest to . Select one:
- They react with bases to form salts which are often more soluble than the original acid
- At low molecular weights they are liquids with sharp stinging odors
- They form hydrogen bonds, causing their boiling points to be higher than expected on the basis of molecular weight
- They undergo substitution reactions involving the -OH group
- When they behave as acids, the -OH group is lost leaving the CO- ion
Answer: They react with bases to form salts which are often more soluble than the original acid
-
Q9. Two functional groups present in all amino acids are the group and the group.
- London dispersion
- Metallic bond
- Covalent bond
- Hydrogen bond
- Ionic bond
Answer: London dispersion
-
Q10. A solution containing a weak base and its conjugate acid is a solution because
- Buffer...it contains both acidic and basic species that neutralize added base or acid
- Saturated...it is in equilibrium with a crystalline solid
- Basic...excess hydronium ion is present
- Acidic...excess hydroxide ion is present
- Neutral...the weak base is neutralized by its conjugate acid HBC 100: BIOCHEMISTRY CAT 1 Make-Up 2021
Answer: Buffer...it contains both acidic and basic species that neutralize added base or acid