79 clinical MCQs in Biochemistry. HNO3 is a stronger acid when dissolved in water than in CH3COOH because;. Kenya, Africa and global revision.
-
Q1. HNO3 is a stronger acid when dissolved in water than in CH3COOH because;
- Acetic acid is a stronger conjugate base than water
- Water is a stronger conjugate base than acetic acid
- Acetic acid is a stronger conjugate base than the NO3 anion released
- The NO3 anion formed in acetic acid is weaker conjugate base than the NO3- formed in water.
- None of the above is true
Answer: Water is a stronger conjugate base than acetic acid
-
Q2. A pi-bond between carbons is formed when:
- 2p_x and 2p_x orbitals overlap along the same axis
- 2p_x and 2p_y orbitals overlap laterally
- 2p_x and 2p_z orbitals overlap along the same axis
- None of the above
Answer: 2p_x and 2p_y orbitals overlap laterally
-
Q3. Magnetic quantum number
- is dependent of the Principal quantum number (n)
- is independent of angular momentum quantum number (l)
- is dependent of electron spin quantum number (ms)
- is independent of principal quantum number
- None of the above is true
Answer: is dependent of the Principal quantum number (n)
-
Q4. If two electrons (i) and (ii) in an atom are described by the quantum numbers shown below; n l ml ms :--- :--- :--- :--- :--- (i) 4 1 1 +½ (ii) 4 1 1 -½ Which one is true?
- They have the same magnetic spin
- They are located in different d orbitals
- They have the same p orbitals
- They have same energy levels
- All the other choices are true
Answer: They have the same p orbitals
-
Q5. Repulsions between electron pairs on a central atom is
- greatest between lone pairs
- greatest between lone pair-bonding pairs
- greatest between bonding pairs
- lowest between lone pairs
- lowest between bonding and lone pairs
Answer: greatest between lone pairs
-
Q6. The following are noble gases except;
- Hydrogen
- Helium
- Neon
- Argon
- Radon
Answer: Hydrogen
-
Q7. The difference between Group IV and Group VI elements is that;
- The latter are metals, the former are non metals
- The latter are non-metals former are metals
- The former are more reactive while the latter are relatively inert
- The former are more reactive in comparison to the latter
- All the above are incorrect
Answer: The former are more reactive while the latter are relatively inert
-
Q8. The following is true about d orbitals;
- accommodate a maximum of 14 electrons
- have a minimum principal quantum number (n) of 2
- an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of -½
- an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of +½
- an electron in this orbital can have a magnetic quantum number of +½
Answer: an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of +½
-
Q9. The strength of following acids is shown below. I II III IV V :--- :--- :--- :--- :--- :--- Ka= 10⁻⁶ Ka= 10⁻¹⁴ Ka= 10⁻³ pKa= 12 pKa= 6 Which one is true?
- I is the most acidic
- II is the least acidic
- III is less acidic than I
- IV is more acidic than II
- V is more acidic than IV
Answer: V is more acidic than IV
-
Q10. In the molecule CH3CHCHCCH3, the bond(s) between C4 and C5 from the left
- is a triple bond
- Has two pi bond
- Constitutes of two pi and one sigma
- Is pi only
- All the other choices are false
Answer: is a triple bond
-
Q11. The following is a Lewis acid(s)
Answer: H₂O
-
Q12. With regards to ionic compounds, the following are true EXCEPT;
- Electron transfer between elements/atoms
- The union of ions that are isoelectronic to rare gas elements
- The fact that the resulting compound is lower in energy than either of the constituent ions
- NaCl is good example
- None of the other choices is true
Answer: None of the other choices is true
-
Q13. In the Periodic Table, an element with high electron affinity
- is likely to be in group II
- is likely to have low ionization energy
- is likely to be in group I
- readily form ionic compound with group VI elements
- Magnesium is a good example
Answer: is likely to have low ionization energy
-
Q14. The following elements are paramagnetic, except;
Answer: N, 7
-
Q15. Dative bond
- is possible between a molecule with complete octet and one with incomplete octet
- involves sharing a pair of electrons that was donated by the bonding atoms
- involves complete transfer of a pair of electrons between bonding atoms
- is not a covalent bond
- All the other choices are true
Answer: is possible between a molecule with complete octet and one with incomplete octet
-
Q16. The following are true on Molecular geometry except;
- is dictated by the number of electron pairs on the central atom
- 'lone pairs' electron exerts the greatest repulsion
- is the arrangement in space of atoms bonded to a central atom
- is dictated by the VSEPR-model
Answer: 'lone pairs' electron exerts the greatest repulsion
-
Q17. In the Periodic Table the atomic size of elements;
- increases across the Group
- increases down the Period
- Decreases down the Period
- Remains constant across the Group
- None of the other choices is true
Answer: increases across the Group
-
Q18. In the molecule H — S — D the proton (H) is;
- easily lost when D is much more electronegative than S
- easily lost when D is a Methyl group
- Remains unchanged when D is replaced by a more electronegative element
- easily lost when S and D are equal in electronegativity
- None of the other choices is true
Answer: easily lost when D is much more electronegative than S
-
Q19. With regards to the electronic structure of atoms the following rules applies; I: "No two electrons in an atom share all the four quantum numbers" II: "The most stable arrangement of electrons in orbital is the one with the greatest number of parallel spins"
- I is Hund's rule
- II is Pauli's exclusion principle
- I is Pauli's exclusion principle while II is Hund's rule
- I and II are never applicable at the same time
- None of the other choices is true
Answer: I is Pauli's exclusion principle while II is Hund's rule
-
Q20. The following is true about f orbitals;
- can accommodate a maximum of 14 electrons
- can have a principal quantum number (n) of 2
- an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of -½
- can have a principal quantum number (n) of 3
- an electron in this orbital can have a magnetic quantum number of +½
Answer: can accommodate a maximum of 14 electrons
-
Q21. An electron displays the following properties
- Wave function
- Magnetism and Wave function
- Wave function and Wave function
- Mass and Magnetism
- All the other choices are true
Answer: Wave function and Wave function
-
Q22. In the periodic table;
- Elements are arranged into six blocks
- Transitional elements are in the s-block
- Electrons are added to s-atomic orbital in p-block elements
- Rare gas elements have an np⁶ configuration
- Electronegativity increases down the Group
Answer: Rare gas elements have an np⁶ configuration
-
Q23. The f orbital has
- n = 3
- nine orbitals
- sixteen orbitals
- none of the other choices is true
Answer: n = 3
-
Q24. Expansion of octet
- account for SF₆
- account for PCl₅
- is quite common in Period 2 elements
- accounts for the existence of Boron trifluoride (BF₃)
- None of the other choices is true
Answer: account for SF₆
-
Q25. If chemical analysis of a sample of DNA shows that 20% of the bases present are Guanine, what percentage would be Thymine?
Answer: 30%
-
Q26. Salt dissolves in well in water because water molecules
- make nonpolar covalent bonds with the positively charged ions only
- share electrons with the ions to make polar covalent bonds
- surround the ions because of their charge but do not form hydrogen bonds
- are larger than the salt molecules
- form hydrogen bonds with the positively and negatively charged ions
Answer: surround the ions because of their charge but do not form hydrogen bonds
-
Q27. Which of the following pairs would be the best buffer at pH 10.0?
- NaH₂PO₄ and Na₂HPO₄ (pKaS are 2.1, 7.2, 12.4)
- Acetic acid and sodium acetate (pKa = 4.76)
- H₂CO₃ and NaHCO₃ (pKaS are 3.77 and 10.4)
- Sodium succinate and succinic acid (pKa = 4.21)
- Lactic acid and sodium lactate (pKa = 3.86)
Answer: H₂CO₃ and NaHCO₃ (pKaS are 3.77 and 10.4)
-
Q28. The normal pH of normal human urine ranges from 4.6 to 8.0, what is the hydrogen ion concentration range for normal human urine?
- 2.5 × 10⁻² to 1 × 10⁻⁸
- 2.5 × 10⁻³ to 1 × 10⁻⁷
- 2.5 × 10⁻⁴ to 1 × 10⁻⁸
- 2.5 × 10⁻⁵ to 1 × 10⁻⁸
- 2.5 × 10⁻⁶ to 1 × 10⁻⁹
Answer: 2.5 × 10⁻⁵ to 1 × 10⁻⁸
-
Q29. The following statements are true regarding the reaction between Cl₂ and C₂H₆, except
- It is a substitution reaction.
- The reaction will give a single product of C₂H₅Cl.
- The reaction mechanism involves free radicals.
- The reaction can be initiated with either sunlight or heat.
- The first step in the mechanism is the cleavage of the Cl-Cl bond to give chlorine atoms.
Answer: The reaction will give a single product of C₂H₅Cl.
-
Q30. The name of the alkane isomer of cis-3-hexene is:
- 2-methylpentane
- 3-methylpentane
- n-hexane
- 2,3-dimethylbutane
- Cyclohexane
Answer: Cyclohexane
-
Q31. Glucocorticoid drugs such as betamethasone acts by inhibiting one of the following enzymatic reactions in prostaglandin synthesis
- Cytochrome P450
- Cyclooxygenase
- Diacylglycerol lipase
- Phospholipase A2
- Diacylglycerol kinase
Answer: Phospholipase A2
-
Q32. Ether molecules are polar, but do not form hydrogen bonds among themselves because
- There are too many hydrogen atoms on the molecules to bond with just one oxygen atom.
- There is no hydrogen atom bonded to the oxygen.
- Only binary compounds form hydrogen bonds.
- Ether molecules are so reactive such that they cannot form hydrogen bonds.
- Ether molecules are generally too large.
Answer: There is no hydrogen atom bonded to the oxygen.
-
Q33. Membranes with unsaturated fatty acids in their structure are more flexible and fluid because:
- Saturated fatty acids have a "kink" that produces more fluid aggregates.
- Unsaturated fatty acids have cis double bond that makes it more "sticky".
- Unsaturated fatty acids bend at the double bond preventing close packing
- Unsaturated fatty acids pack closely together to form ordered arrays.
- Saturated fatty acids are naturally flexible
Answer: Unsaturated fatty acids bend at the double bond preventing close packing
-
Q34. In aldehydes, the carbonyl group is attached to
- one hydrogen and one oxygen
- one hydrogen and one alkyl group
- two alkyl groups
- one oxygen and one alkyl group
- One carbon and one hydroxyl group
Answer: one hydrogen and one alkyl group
-
Q35. The major dietary carbohydrates include
- Glucose, fructose, galactose and ribose.
- Glucose, fructose, mannose and deoxyribose.
- Sucrose, lactose, starch and cellulose.
- Sucrose, lactose, galactose and glycogen.
- Glycogen, starch, cellulose, glucose
Answer: Glycogen, starch, cellulose, glucose
-
Q36. A physiologic buffer functions to
- To alter the rate of reactions
- Regulate the partial pressure of venous carbon-dioxide.
- Transport carbon dioxide from the site of its production to the site of its elimination.
- Minimize the increase in hydrogen ion concentration that accompanies cellular acid production.
- Maximize the decrease in hydrogen ion concentration that accompanies alkali formation
Answer: Minimize the increase in hydrogen ion concentration that accompanies cellular acid production.
-
Q37. Hydrocarbons are not soluble in water because
- The C-H bond is nonpolar.
- They are lighter than water.
- They are hydrophilic.
- The C-H bond is polar.
- They are large molecules.
Answer: The C-H bond is nonpolar.
-
Q38. Rank the following bonds in order of increasing bond strength.
- ionic, hydrogen bond, van der Waals, covalent single bond
- van der Waals, hydrogen bond, ionic, covalent single bond
- van der Waals, ionic, hydrogen bond, covalent single bond
- covalent single bond, van der Waals, ionic, hydrogen bond
- Ionic, covalent single bond, van-der Waals, hydrogen bond
Answer: van der Waals, hydrogen bond, ionic, covalent single bond
-
Q39. The solubility of alcohols in water
- Increases as the carbon chain length increases.
- Decreases as the number of –OH groups present increases.
- Increases with increasing molecular mass.
- Is due to H- bonding between alcohol and water molecules
- Increases there alcohol proof
Answer: Is due to H- bonding between alcohol and water molecules
-
Q40. Members of a homologous series
- are all constitutional isomers.
- are always hydrocarbons.
- may have identical physical and chemical properties.
- each differ from its nearest neighbors by 14 amu.
- may also be classified as tautomers
Answer: may have identical physical and chemical properties.
-
Q41. The cis and trans or the E,Z nomenclature
- cis and trans require end groups to differ in pairs
- Cis, trans nomenclature only works for di-substituted double bonds
- E,Z nomenclature involves the use of priority groups with respect to double bond
- Cis- trans should only be used when there are two H's and two non-hydrogen groups attached to each carbon.
- Both nomenclature are examples of structural isomerism
Answer: E,Z nomenclature involves the use of priority groups with respect to double bond
-
Q42. The following statement is true regarding degree of unsaturation of organic compounds, except
- relates molecular formula to possible structures
- is the number of multiple bonds or rings in a compound
- each ring or multiple bond replaces 4 H's when computing the degree of unsaturation of a compound
- the compounds C4H6Br2 and C4H8 have each one degree of unsaturation
- when connected by single bonds oxygen atoms do not affect the degree of unsaturation
Answer: each ring or multiple bond replaces 4 H's when computing the degree of unsaturation of a compound
-
Q43. The following are pairs of functional group isomers?
- CH3CH2OCH3 and CH3CH2CHO
- CH3CH2CHO and CH3CH2CH2OH
- CH3COCH2CH3 and CH3CH2COCH3
- CH3CH2CH2CHO and CH3COCH2CH3
- CH3CH2CH2CH2OH and CH3CH2COCH3
Answer: CH3CH2CH2CHO and CH3COCH2CH3
-
Q44. Constitutional isomers with a molecular formula of C4H9Cl have the following IUPAC names, except
- 1-chloro-2-methylpropane
- 3-chlorobutane
- 2-chloro-2-methylbutane
- 1-chloro-3-methylpropane
- 3-methyl-4-chloro-butane
Answer: 3-methyl-4-chloro-butane
-
Q45. With regards to carbocations, a tertiary carbocation,
- is more stable than either a secondary or primary carbocation
- carries three positive charges
- has a pyramidal configuration
- has a trigonal planar configuration
- possesses three electron-donating substituent groups
Answer: is more stable than either a secondary or primary carbocation
-
Q46. Chiral, or optical, isomers have the same chemical formula but differ in their three dimensional molecular structure and their
- interaction with a catalyst
- interaction with polarized light
- interaction with carbon
- number of carbon bonds
- configuration around carbon-carbon double bond
Answer: interaction with polarized light
-
Q47. Halothene is
- An ether
- An alcohol
- An amine
- Alkylhalide
- Aromatic
Answer: Alkylhalide
-
Q48. In a secondary amine the nitrogen atom
- Is attached to hydrogen
- Is attached to two hydrogens
- Has no hydrogen attached to it
- Is attached to a secondary carbon of the hydrocarbon
- Is attached to a carbonyl group
Answer: Is attached to a secondary carbon of the hydrocarbon
-
Q49. The following statements are true regarding alkanes, except, alkanes CAT 2 Make up Aug 2020
- are non-polar molecules
- are soluble in water
- experience dispersion forces
- have low boiling points
- undergo halogenation reactions
Answer: are soluble in water
-
Q50. Which of the following indicates the pKa of an acid is numerically equal to the pH of the solution when the molar concentration of the acid and its conjugate base are equal.
- Michaelis-Menten equation
- Haldanes equation
- Henderson Hasselbalch equation
- Hardy Windberg law
- Law of mass action
Answer: Henderson Hasselbalch equation
-
Q51. Polar molecules can readily dissolve in water because
- Polar molecules can form hydrogen bonds with water
- Polar molecules can replace water-water interactions with the mere energetically favorable water solute interactions
- Polar charged water can interact with the charge of polar molecules
- All polar molecules are amphipathic in nature
- All the other statements are true
Answer: All the other statements are true
-
Q52. The following lipids are found in animal membranes, except
- Phosphoglycerides
- Cholesterol
- Triacylglycerols
- Glycolipids
- Sphingolipids
Answer: Triacylglycerols
-
Q53. The structure of a nucleoside consists of.
- A pyrophosphate group
- A 1' base linked to a pentose sugar
- A 5'-phosphate group linked to a pentose sugar
- A 3'-phosphate group linked to a pentose sugar
- A terminal triphosphate
Answer: A 1' base linked to a pentose sugar
-
Q54. The oxygen carrier of muscle is the globular protein myoglobin. One of the following amino acids is highly likely to be localized within the interior of the myoglobin molecule
- Arginine
- Aspartic acid
- Glutamic acid
- Valine
- Lysine
Answer: Valine
-
Q55. One of the following statements is true regarding the properties of aqueous solutions
- A pH change from 5.0 to 6.0 reflects an increase in the hydroxide ion concentration ([OH-]) of 20%.
- A pH change from 8.0 to 6.0 reflects a decrease in the proton concentration ([H+]) by a factor of 100.
- Charged molecules are generally insoluble in water.
- Hydrogen bonds form readily in aqueous solutions.
- The pH can be calculated by adding 7 to the value of the pOH.
Answer: Hydrogen bonds form readily in aqueous solutions.
-
Q56. Blood is drawn from a child with severe anemia and the hemoglobin protein is degraded for peptide and amino acid analysis. Of the results below, which change in hemoglobin primary structure is most likely to correlate with the clinical phenotype of anemia?
- ile-leu-val to ile-ile-val
- leu-glu-ile to leu-val-ile
- gly-ile-gly to gly-val-gly
- gly-asp-gly to gty-glu-gty
- val-val-val to val-leu-val
Answer: leu-glu-ile to leu-val-ile
-
Q57. In the relationship between the concentrations of substrate and the rate of an enzyme catalyzed reaction, the existence of a limited value (Vmax) of the reaction rate is primarily due to the
- Exhaustion of the substrate supply.
- Saturation of the enzyme with substrate.
- Inhibition of the enzyme by the reaction products.
- Denaturation of the enzyme at higher substrate concentrations.
- Balance between the increase in reaction rate with increasing substrate concentrations
Answer: Saturation of the enzyme with substrate.
-
Q58. If the presence of a specific compound, C, increases the Km for an enzyme-substrate reaction, which of the following would be true about that enzyme?
- C would be a competitive inhibitor of the enzyme.
- C would be a noncompetitive inhibitor of the enzyme.
- The velocity vs. [S] plot for the enzyme would be the same with or without C.
- With C present, the enzyme would convert substrate to product faster.
- With C present, it would take less substrate to drive the reaction
Answer: C would be a competitive inhibitor of the enzyme.
-
Q59. The following features contributes to the water-binding properties of proteoglycans
- The carboxyl groups acting as buffers
- Central hyaluronate (a helix) trapping water within
- The space between the core proteins and the hyaluronate being highly charged.
- Large number of alcohol groups on the polysaccharide chaining H-bond to water.
- Large number of serine & threonine residues in the core protein offering H-bonding sites.
Answer: Large number of alcohol groups on the polysaccharide chaining H-bond to water.
-
Q60. Prostaglandins are synthesized within cells
- On an RNA template.
- On rough endoplasmic reticulum.
- From methionine.
- From progesterone.
- From polyunsaturated fatty acids.
Answer: From polyunsaturated fatty acids.
-
Q61. The buffer system most important in maintaining the physiological pH of plasma is
- Protein/proteinate
- Acetic acid/acetate
- Carbonic acid/bicarbonate
- Phosphoric acid/phosphate
- Hydroxybutyric acid/hydroxybutyrate
Answer: Carbonic acid/bicarbonate
-
Q62. The bicarbonate buffer system of the blood is very efficient because
- bicarbonate is rapidly excreted by the kidneys.
- bicarbonate is able to be stored in the tissue.
- carbon dioxide is able to combine with hemoglobin
- carbon dioxide forms a stable combination with base.
- carbon dioxide is rapidly eliminated through the lungs.
Answer: carbon dioxide is rapidly eliminated through the lungs.
-
Q63. Certain amino acids are not part of the primary structure of proteins but are modified after translation. In scurvy, which amino acid that is normally part of collagen is not synthesized?
- Hydroxytyptophan
- Hydroxytyrosine
- Hydroxyhistidine
- Hydroxyalanine
- Hydroxyproline
Answer: Hydroxyproline
-
Q64. Before prescribing protein-containing parenteral feeding to a patient, a doctor sent the patient's blood to a laboratory to determine the electrophoretic spectrum of proteins. What physicochemical properties of proteins is this method based on?
- Viscosity
- Presence of charge
- Inability to denaturation
- Solubility and capacity for swelling
- Optical activity.
Answer: Presence of charge
-
Q65. Choose from these carbohydrates the disaccharide:
- Glycogen
- Cellulose
- Starch
- Glucose
- Sucrose.
Answer: Sucrose.
-
Q66. A small molecule that decreases the activity of an enzyme by binding to a site other than the catalytic site is termed a(n):
- allosteric inhibitor.
- alternative inhibitor.
- competitive inhibitor.
- stereospecific agent.
- transition-state analog.
Answer: allosteric inhibitor.
-
Q67. Sulfanilamide drugs are used for treatment of infectious diseases. What is the mechanism of bacteria growth inhibition of the drugs?
- Inhibition of the intracellular protein synthesis
- Inhibition of the SH-enzyme groups of the microorganisms
- Inhibition of cell wall synthesis of the microorganism
- Allosteric inhibition of bacterial enzymes
- They are structural analogs of para-aminobenzoic acid required for the synthesis of folic acid
Answer: They are structural analogs of para-aminobenzoic acid required for the synthesis of folic acid
-
Q68. What type of inhibitors does the pesticides belong to?
- Arsenic acid
- cyanides
- Sulfa drugs
- organophosphate compounds
- Malonic acid.
Answer: organophosphate compounds
-
Q69. Hydrolysis of sucrose by the enzyme sucrase yields
- Two molecules of glucose.
- Glucose and maltose.
- Glucose and fructose.
- Glucose and galactose.
- Fructose and maltose.
Answer: Glucose and fructose.
-
Q70. As DNA is denatured, each of the following events take place EXCEPT,
- Total G-C content of total DNA increasing
- UV light absorption increasing
- Complementary strands becoming random coils
- Base stacking becoming disrupted
- Hydrogen bond breaking
Answer: Total G-C content of total DNA increasing
-
Q71. One of the following describes the Henderson Hasselbalch equation where HA is the acid?
- pH = pK + log [A ]/[HA]
- pH = pK log [A ]/[HA]
- pH = pK + log [HA]/[A ]
- pK = pH + log [A ]/[HA]
- pH = PI + log [A ]/[HA]
Answer: pH = pK + log [A ]/[HA]
-
Q72. In the link that occurs between two consecutive nucleotides in RNA molecule is referred to as a
- Disulfide linkage
- Phosphodiester linkage
- Peptide linkage
- Ester linkage
- N-glycosidic linkage
Answer: Phosphodiester linkage
-
Q73. Blocking of enzyme action by blocking its active sites is:
- Allosteric inhibition
- Feedback inhibition
- Competitive inhibition
- Non-competitive inhibition
- Uncompetitive inhibition
Answer: Competitive inhibition
-
Q74. HNO₃ is a stronger acid when dissolved in water than in CH₃COOH because;
- Acetic acid is a stronger conjugate base than water
- Water is a stronger conjugate base than acetic acid
- Acetic acid is a stronger conjugate base than the NO₃ anion released
- The NO₃ anion formed in acetic acid is weaker conjugate base than the NO₃⁻ formed in water.
- None of the above is true
Answer: Water is a stronger conjugate base than acetic acid
-
Q75. A π-bond between carbons is formed when;
- 2pₓ and 2pᵧ orbitals overlap along the same axis
- 2pₓ and 2pₓ orbitals overlap laterally
- 2pₓ and 2pᵧ orbitals overlap along the same axis
- 2pₓ and 2pᵧ orbitals overlap along the same axis
- None of the above
Answer: 2pₓ and 2pₓ orbitals overlap laterally
-
Q76. If two electrons (i) and (ii) in an atom are described by the quantum numbers shown below; n l mᵢ mₛ :--- :--- :--- :--- :--- (i) 4 1 1 +½ (ii) 3 1 1 -½
- They have the same magnetic spin
- They are located in different *p* orbitals
- They have same energy levels
- All the above are true
Answer: They are located in different *p* orbitals
-
Q77. The following is true about d -orbitals;
- accommodate a maximum of 14 electrons
- have a minimum principal quantum number (n) of 2
- an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of -½
- can have a principal quantum number (n) of 3
- an electron in this orbital can have a magnetic quantum number of +½
Answer: can have a principal quantum number (n) of 3
-
Q78. The strength of following acids is shown below. I II III IV V :--- :--- :--- :--- :--- :--- kₐ = 10⁻⁶ kₐ = 10⁻¹² kₐ = 10⁻³ pkₐ = 12 pkₐ = 6 Which one is true?
- I is the most acidic
- II is the least acidic
- III is less acidic than I
- IV is more acidic than II
- V is more acidic than IV
Answer: V is more acidic than IV
-
Q79. In the molecule CH₃CHCCHCH₃ the bond(s) between C4 and C5 from the left
- is a sigma bond only
- Has two π bond
- Constitutes of two π and one sigma
- is π only
- All the other choices are false
Answer: is a sigma bond only