Biochemistry Mid-Semester 2 CAT — 2013 (Past Paper)

18 clinical MCQs in Biochemistry. Name the four (4) steps for the successive addition of 2-carbon atoms to a growing chain o. Kenya, Africa and global r...

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Name the four (4) steps for the successive addition of 2-carbon atoms to a growing chain of palmitic acid in the order of occurrence. ( ---

    Answer: ______

  2. Q2. Glycolysis leads to the production of and two molecules of ATP. In the absence of oxygen, fermentation leads to the production of . Glycolysis plus the TCA cycle can convert the carbons of glucose to , storing the energy as ATP, and . ---

    Answer: Lactate, pyruvate, $\text{CO}_2$, NADH, $\text{FADH}_2$

  3. Q3. At the end of glycolysis, each molecule of glucose has yielded two molecules of , two molecules of and a net of two molecules of . ---

    Answer: $\text{H}_2\text{O}$, $\text{CO}_2$, ATP

  4. Q4. The enzyme hexokinase uses ATP to phosphorylate glucose to G6P. The product continues to be oxidized forming pyruvate and eventually acetylCoA. Suppose that a cell has only glucose available for hexokinase is suddenly stopped in this cell. Which of the following conditions will occur? ---

    Answer: The cell will continue to produce energy from mitochondrial electron transport.

  5. Q5. As a result of glycolysis, pyruvate oxidation and the TCA cycle, only a small portion of the energy of glucose has been converted to ATP. At this point, majority of the usable energy is contained in ---

    Answer: $\text{NAD}^+$, FAD

  6. Q6. During a heart attack, blood flowing to the heart muscle is interrupted by blockage of a coronary artery. How would you expect the metabolism in the heart to change? ---

    Answer: Oxidative phosphorylation in the mitochondria would slow down.

  7. Q7. The standard reduction potential of a relox reaction is a measure of the tendency of the to electrons. ---

    Answer: Reductant, gain

  8. Q8. The oxidation of 3 mol of glucose by the pentose phosphate pathway may result in the production of ---

    Answer: 2 mol of pentose, 4 mol of NADPH and 8 mol of $\text{CO}_2$

  9. Q9. Which of the following substrates derived from adipose tissues contribute to net gluconeogenesis in human liver? ---

    Answer: Fatty acid

  10. Q10. Which statement best describes the oxidation of odd chain fatty acids? ---

    Answer: One carbon is removed

  11. Q11. One and the only energy requiring step in fatty acid oxidation is catalyzed by ---

    Answer: Thiokinase

  12. Q12. Which of the following is not used for fatty acid synthesis? ---

    Answer: Cobalamine

  13. Q13. MalonylCoA is a direct inhibitor of which enzyme of fatty acid oxidation? ---

    Answer: CAT I

  14. Q14. The following are conditions of ketosis except ---

    Answer: Starvation

  15. Q15. When the liver converts excess glucose into fatty acids, all of the following are true except ---

    Answer: Glucose is converted by glycolysis into pyruvate in the cytosol.

  16. Q16. The acyl carrier protein (ACP) and CoA have all of the following in common except ---

    Answer: Both incorporate ADP into their structure

  17. Q17. Starting with an intermediate in glycolysis and acylCoA, all of the following are intermediates in the synthesis of triacylglycerols except ---

    Answer: Monoacylglycerol

  18. Q18. Oxidation of fatty acids with an odd number of carbon atoms does not require

    Answer: A decarboxylase

View on OmpathStudy