24 clinical MCQs in Biochemistry. The following are noble gases except;. Kenya, Africa and global revision.
-
Q1. The following are noble gases except;
- Hydrogen
- Helium
- Neon
- Argon
- Radon
Answer: Hydrogen
-
Q2. The difference between Group IV and Group VI elements is that;
- The latter are metals the former are non metals
- The latter are non metals former are metals
- The latter are very reactive while the former are relatively inert
- The former are more reactive in comparison to the latter
- All the above are incorrect
Answer: The latter are metals the former are non metals
-
Q3. The following is true about d-orbitals;
- accommodate a maximum of 14 electrons
- have a minimum principal quantum number (n) of 2
- an electron occupying the orbital can have a magnetic quantum number of -½
- can have a principal quantum number (n) of 4
- an electron in this orbital can have a magnetic quantum number of +½
Answer: accommodate a maximum of 14 electrons
-
Q4. The strength of following acids is shown below. I II III IV V --- --- --- --- --- --- $K a=10^{-4}$ $K a=10^{-12}$ $K a=10^{-7}$ $pK a=12$ $pK a=6$ Which one is true?
- I is the most acidic
- II is the least acidic
- III is less acidic than I
- IV is more acidic than II
- V is more acidic than IV
Answer: I is the most acidic
-
Q5. In the molecule $CH 3CH 2CHCH 2$, the bond(s) between C4 and C5 from the left
- is a sigma bond only
- Has no pi bond
- Consists of two pi and one sigma
- Is pi only
- Is none of the above
Answer: is a sigma bond only
-
Q6. Magnetic quantum number
- determines the shape of orbital
- takes the value of $\pm ½$ only
- is independent of angular momentum quantum number
- determines the orbitals
- none of the above
Answer: determines the shape of orbital
-
Q7. The following is/are Lewis acid(s)?
- $Co^2+$
- $NH_3$
- $CH_3$
- $H_2O$
- $O^2-$
Answer: $Co^2+$
-
Q8. Ionic compound are due to;
- Electron sharing between atoms
- Electron transfer between atoms
- The desire of an atom to gain electronic to rare gas elements
- The fact that the resulting compound is lower in energy than either of the constituent ions
- None of the above
Answer: Electron sharing between atoms
-
Q9. In the Periodic Table, an element with high electron affinity
- is likely to be in group 1
- has high ionization energy
- is likely to be in group I
- can easily form ionic compound with group VI elements
- Magnesium is a good example
Answer: is likely to be in group 1
-
Q10. The following elements are paramagnetic, except;
Answer: N, 7
-
Q11. Dative bond
- is possible between a molecule with complete octet and one with incomplete octet
- involves sharing a pair of electrons as donated by the bonding atoms
- involves complete transfer of a pair of electrons between bonding atoms
- is not a covalent bond
- All the above are false
Answer: is possible between a molecule with complete octet and one with incomplete octet
-
Q12. The following are true on Molecular geometry except;
- is dictated by the number of electron pairs on the central atom
- 'bonding pair' electrons exerts the greatest repulsion
- 'lone pairs' electrons exerts the greatest repulsion
- is the arrangement in space of atoms bonded to a central atom
- is dictated by the VSEPR-model
Answer: is dictated by the number of electron pairs on the central atom
-
Q13. In the Periodic Table the atomic size of elements;
- Increases across the Period
- Increases down the Period
- Decreases down the Period
- Remains constant across the Group
- None of the above is true
Answer: Increases across the Period
-
Q14. In the molecule H - S - D the proton is;
- easily lost when D is much more electronegative than S
- easily lost when D is much less electropositive than S
- Remains unchanged when D is replaced by a more electronegative element
- easily lost when S and D are equal in electronegativity
- None of the above is true
Answer: easily lost when D is much more electronegative than S
-
Q15. With regards to the electronic structure of atoms the following rules applies; I. "No two electrons in an atom share all the four quantum numbers" II. "The most stable arrangement of electrons in orbital is the one with the greatest number of parallel spins"
- I is Hund's rule
- II is Pauli's exclusion principle
- I is Pauli's exclusion principle while II is Hund's rule
- I and II are never applicable at the same time
- None of the above is true
Answer: I is Hund's rule
-
Q16. An electron has the following properties?
- Wave function
- Magnetism
- Mass
- All the above
- None of the above
Answer: Wave function
-
Q17. In the periodic table;
- Elements are arranged into s/s blocks
- Transition elements are in the f-block
- Electrons are added to s atomic orbital in p-block elements
- All rare gas elements have $ns^2 np^6$ configuration
- Electronegativity increases down the Group
Answer: Elements are arranged into s/s blocks
-
Q18. The f orbital has
- $l=3$
- $n=3$
- nine orbitals
- sixteen orbitals
- none of the above
Answer: $l=3$
-
Q19. Expansion of octet
- account for $SF_4$
- account for $PCl_5$
- does not involve hybridization of atomic orbital
- accounts for the existence of Boron trifluoride ($BF_3$)
- None of the above is true
Answer: account for $SF_4$
-
Q20. Rank the following bonds in order of increasing bond strength
- ionic, hydrogen bond, van der Waals, covalent single bond
- van der Waals, hydrogen bond, ionic, covalent single bond
- van der Waals, ionic, hydrogen bond, covalent single bond
- covalent single bond, van der Waals, ionic, hydrogen bond
- Ionic, covalent single bond, van-der Waals, hydrogen bond
Answer: ionic, hydrogen bond, van der Waals, covalent single bond
-
Q21. The solubility of alcohols in water
- Increases as the carbon chain length increases.
- Decreases as the number of -OH groups present increases.
- Increases with increasing molecular mass.
- Is due to H- bonding between alcohol and water molecules
- Increases there alcohol proof
Answer: Increases as the carbon chain length increases.
-
Q22. In aldehydes, the carbonyl group is attached to
- one hydrogen and one oxygen
- one hydrogen and one alkyl group
- two alkyl groups
- one oxygen and one alkyl group
- two hydrogen atoms
Answer: one hydrogen and one oxygen
-
Q23. Hydrocarbons are not soluble in water because
- The C-H bond is nonpolar.
- They are lighter than water.
- They are hydrophilic.
- The C-H bond is polar.
- They consist of hydrogen bonds
Answer: The C-H bond is nonpolar.
-
Q24. The following statements are true regarding London forces, except
- are present in all compounds
- are stronger than hydrogen bonds
- can occur between atoms or molecules
- are due to electron movement and not to AEN
- are naturally transient than dipole-dipole which are more permanent.
Answer: are present in all compounds