CLINICAL BIOCHEMISTRY MCQs

33 clinical MCQs in Clinical Biochemistry. In liver cells, bilirubin is mainly conjugated with —. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. In liver cells, bilirubin is mainly conjugated with ---

    Answer: Glucuronic Acid

  2. Q2. Which of the following pathways are important in RBC energy metabolism? ---

    Answer: The phosphogluconate pathway, Glycolysis, Luebering-Rapapport

  3. Q3. An abnormal increase in red blood cell count is characterized by ---

    Answer: Polycythemia

  4. Q4. Which of the following is the brain’s preferred source of energy? ---

    Answer: Glucose

  5. Q5. Which of these statements is TRUE? ---

    Answer: A-negative blood can probably be safely donated to a person with A-positive blood.

  6. Q6. One of the following statements is TRUE regarding hemolytic disease of the newborn ---

    Answer: All of these statements are correct.

  7. Q7. Hematocrit is a measure of ---

    Answer: The percentage of total blood volume composed of erythrocytes.

  8. Q8. High-energy phosphate bonds for instant human muscle contraction are readily provided by ---

    Answer: Phosphocreatine

  9. Q9. The Rapapport-Luebering cycle is mainly located in ---

    Answer: Erythrocytes

  10. Q10. The major site of erythrocyte production in humans is the ---

    Answer: Bone marrow

  11. Q11. The most rapid method to resynthesize ATP during exercise is through ---

    Answer: Phosphocreatine breakdown

  12. Q12. The following statements are true regarding the ABO blood grouping, EXCEPT ---

    Answer: A person with type O blood has both the A and B antigens.

  13. Q13. Which of the following is FALSE of cardiac and skeletal muscles? ---

    Answer: Cardiac muscles are attached to bones; skeletal muscles occur in the heart.

  14. Q14. Excessive destruction of erythrocytes due to enzyme deficiency can result in ---

    Answer: Hemolytic anemia

  15. Q15. During hemoglobin recycling in the spleen, heme is initially converted into ---

    Answer: Biliverdin

  16. Q16. Erythrocyte ---

    Answer: Production is stimulated by erythropoietin.

  17. Q17. Bile salts ---

    Answer: Are converted to secondary bile salts in the colon.

  18. Q18. The following are all functions of the kidney EXCEPT ---

    Answer: Control body temperature.

  19. Q19. Substances which are inactivated and excreted by the liver include the following EXCEPT ---

    Answer: Amino acid

  20. Q20. Prostate-specific antigen (PSA) is an example of which type of marker? ---

    Answer: Enzyme

  21. Q21. Elevation in total CSF protein may be seen in all the following states EXCEPT ---

    Answer: Epilepsy

  22. Q22. Which of the following is NOT a cause of hypoglycemia? ---

    Answer: Tay-Sachs disease

  23. Q23. Which of the following proteins is the best indicator of hemolysis? ---

    Answer: Haptoglobin

  24. Q24. In the diabetic patient, residual insulin secretion can be monitored by ---

    Answer: C-peptide levels

  25. Q25. Which of the following most accurately describes the release of pancreatic enzymes following acute pancreatitis? ---

    Answer: Enzymes are released within 2-12 hours and return to normal after 3-4 days.

  26. Q26. The probability that disease is present when a test result falls outside the reference interval is called the test’s ---

    Answer: Positive predictive value

  27. Q27. Which of the following congenital disorders is characterized by high indirect bilirubin? ---

    Answer: 1 and 3

  28. Q28. The protein dipstick is most sensitive to ---

    Answer: Albumin

  29. Q29. What is the fate of creatine produced in the kidneys, liver, and pancreas? ---

    Answer: 1, 2, 3, 4

  30. Q30. Which of the following is FALSE concerning chylomicrons? ---

    Answer: Their apo B-100 and apo E components are transferred to LDL.

  31. Q31. Positive urine for bilirubin can be caused by the presence of ---

    Answer: Conjugated bilirubin

  32. Q32. Which of the following are the most common causes of acute pancreatitis? ---

    Answer: Chronic alcohol use and biliary tract disease

  33. Q33. Choose the correct option: One out of the following enzymes has absolute specificity for its substrate.

    Answer: Urease

View on OmpathStudy