Embryology — Past Paper Questions & Answers

41 clinical MCQs in General Pathology. A newborn male infant is examined. There is a palpable right testis, but no left testis, i. Free notes for medica...

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. A newborn male infant is examined. There is a palpable right testis, but no left testis, in the scrotal sac. The infant has no other abnormalities noted. Which of the following is the most likely abnormality involving the gonads of this infant?

    Answer: Incomplete descent

    Explanation: Cryptorchidism is one of the most common problems involving the testis. Descent may be delayed. It can sometimes be chemically induced. Surgical correction may be employed. If not corrected, the affected gonad will not have spermatogenesis, and there will be an increased risk for carcinoma. ---

  2. Q2. Following ovulation and fertilization of an ovum, a blastocyst develops. Growth and differentiation occurs following implantation. Which of the following differentiated tissues will develop into the placenta?

    Answer: Trophoblast

    Explanation: Early in development, cells in the blastocyst destined to become the placenta become trophoblasts that line a blastocystic cavity, with an inner cell mass composed of embryoblasts destined to become the fetus. Hence, the placenta is a fetal structure, not a maternal structure. ---

  3. Q3. A 5-year-old child fatigues easily. On examination a machinery-like murmur is auscultated over his chest. Echocardiography shows shunting of blood from the aorta to the pulmonary artery. An abnormality involving which of the following persistent embryologic structures is most likely present in this boy?

    Answer: Ductus arteriosus

    Explanation: The ductus arteriosus is normally open in fetal life to provide a shunt of blood from the pulmonary circulation to the systemic circulation. It should close soon after birth. If it does not close, there is a left-to-right shunt. ---

  4. Q4. An infant born at term is examined, and there is abnormal fusion of the 3rd, 4th, and 5th digits of the left hand. A radiograph of the left hand shows transformation of metacarpals I, II, III, and V to short, carpal-like bones. A mutation involving which of the following genes most likely led to these findings?

    Answer: HOXD13

    Explanation: This gene is in the homeobox family of genes producing transcription factors that control morphogenesis, including limb development. Mutations may lead to lack of separation (syndactyly). ---

  5. Q5. An infant born at term has a radiograph taken. No congenital abnormalities are noted. The upper heart borders are not well visualized. Which of the following structures normally present is most likely to obscure the heart borders in this infant's radiograph?

    Answer: Thymus

    Explanation: The thymus is in the anterior mediastinum and is proportionately larger in a newborn than later in life, and is busily schooling T lymphocytes, so it has a soft tissue density similar to the heart that lies posterior to it. In adults, the thymus appears on radiographs as only a small fatty remnant. ---

  6. Q6. A secondary oocyte is developing normally. At which of the following times does the second maturation division of meiosis become completed?

    Answer: At fertilization

    Explanation: When the sperm penetrates the ovum, the process of meiosis is completed, with expulsion of the last polar body. ---

  7. Q7. During the 3rd week of embryonic development, splanchnic mesoderm differentiates into blood islands with angioblasts. In what developing tissue site does this process occur?

    Answer: Heart

    Explanation: The first significant amount of red blood cell production occurs in paired heart tubes, but quickly moves to spleen, then liver for most of 2nd and 3rd trimester, then marrow in 3rd trimester and beyond. ---

  8. Q8. An ovum is fertilized. After 3 weeks a blastocyst implanted on the endometrium has an inner embryoblast and an outer trophoblast. Which of the following is the next step in forming a 3-layered embryonic disk?

    Answer: Gastrulation

    Explanation: The 3 germ layers form in the process of gastrulation in the 3rd week of embryonic development. ---

  9. Q9. A 55-year-old man has noted sharp pain in his right lower extremity for the past 2 months. MR imaging of his spine shows impingement on a spinal nerve root by a herniated structure located between L5 and S1. From which of the following embryonic derivatives does this herniated structure most likely arise?

    Answer: Notochord

    Explanation: The intervertebral disk has a central nucleus pulposus that is a notochordal remnant that can herniate to produce spinal nerve compression. ---

  10. Q10. In the developing embryo, pharyngeal arches are formed. The second (branchial) arch gives rise to the stapedius, orbicularis oris, and posterior belly of the digastric muscles. Which of the following cranial nerves is also derived from this arch?

    Answer: III

    Explanation: CN VII is the facial nerve, innervating muscles of facial expression. ---

  11. Q11. In the normally developing embryo, aortic arches are apparent by the end of the fourth week. Which of the following arteries is derived from the third pair of aortic arches?

    Answer: Carotid

    Explanation: The common carotids and the first part of the internal carotids are derivatives of the 3rd aortic arch. ---

  12. Q12. A fetus at 18 weeks gestation is normally formed and appropriately sized. No fetal or placental anomalies are present. Which of the following parts of the fetal vasculature is most likely to have the greatest oxygen concentration?

    Answer: Umbilical vein

    Explanation: The umbilical vein is carrying oxygenated blood from the placenta into the fetus. ---

  13. Q13. An embryonic eye is developing normally. A retina is present on the posterior aspect of the globe. What is the embryologic origin of the portion of retina containing nerve cell bodies?

    Answer: Diencephalon

    Explanation: The neural retina is a diencephalic structure. The telencephalon (cerebral hemispheres) and the diencephalon (including thalamus and hypothalamus) are derivatives of the prosencephalon. ---

  14. Q14. A newborn examination is performed. The tympanic membranes are visualized bilaterally. What is the embryologic origin of the structure that forms the canal connecting the external ear to the tympanic membrane?

    Answer: First pharyngeal cleft

    Explanation: The external auditory canal is a derivative of the first pharyngeal cleft (groove). ---

  15. Q15. A 2-year-old child has difficulty eating and drinking. On examination, there is a lateral cleft that involves the right upper lip. This defect is most likely due to failure in development and fusion of which of the following?

    Answer: Medial nasal prominences and maxillary prominences F. Medial nasal prominences and secondary palate

    Explanation: The appearance of a cleft lip is described. Most are positioned lateral to midline, because most cleft lips result from failure of fusion of a medial nasal prominence and a maxillary prominence. The medial nasal prominences are on the inner edge of the nasal pits. ---

  16. Q16. A 20-year-old woman is unable to conceive and undergoes an infertility workup. A pelvic ultrasound reveals a bicornuate uterus. Which of the following is the most likely explanation for her anomalous uterus?

    Answer: Failure of the paramesonephric ducts to fuse

    Explanation: The paramesonephric (Mullerian) ducts form the uterus, and failure of fusion in the upper portion leaves two cavities, not one. Uterine anomalies account for a small number of cases of infertility, because implantation or growth of the developing embryo is affected. ---

  17. Q17. A newborn boy infnat is noted to be dribbling urine. On examination he has an abnormal opening extending from the meatus to the ventral-midpoint of his penis. Abnormal development of which of the following structures is most likely responsible for his urinary problem?

    Answer: Urethral fold F. Urogenital sinus

    Explanation: A condition called hypospadias is described here, an anomaly of closure of the penile urethra. Most cases are a partial defect. ---

  18. Q18. In a developing embryo, neural crest cells form adjacent to the neural tube. These neural crest cells then undergo migration. Which of the following structures is derived from these migrating cells?

    Answer: Dorsal root ganglion

    Explanation: Neural crest develops lateral to the notochord, and neural crest cells migrate widely. They give rise to ganglia and to a variety of neuroendocrine cells in various organs. ---

  19. Q19. A newborn infant boy is noted to have an abnormality involving his perineum and scrotum. There is failure of midline fusion in the urogenital region. Chromosome analysis shows his karyotype is 46, XY. Which of the following is most likely responsible for his condition?

    Answer: Deficient androgen levels in utero

    Explanation: Testosterone is converted to dihydrotestosterone that induces labioscrotal swellings to fuse and become the scrotum. ---

  20. Q20. The two superior and two inferior parathyroid glands are found adjacent to the posterior aspect of the thyroid gland. From which of the following are these parathyroid glands derived in embryologic development?

    Answer: Pharyngeal pouches

    Explanation: The fourth pouches give rise to the superior pair of parathyroid glands and the parafollicular C cells within the thyroid; the third pouch gives rise to the inferior parathyroids and the non-lymphoid cells of the thymus. ---

  21. Q21. A 31-year-old woman has noted no fetal movement by 16 weeks gestation. A fetal ultrasound shows the fetal head contains a brain with thin cortex, single enlarged ventricle, and fused thalami. Which of the following developing regions of the brain is most likely abnormal in this fetus?

    Answer: Prosencephalon

    Explanation: Holoprosencephaly is described here. The telencephalon (cerebral hemispheres) and the diencephalon (including thalamus and hypothalamus) are derivatives of the prosencephalon. ---

  22. Q22. During normal embryonic development, anterior-posterior differentiation occurs. By the end of the fifth week, dorsomedial somitic cells give rise to myotomes forming the epimere. Which of the following muscles is most likely derived from these cells?

    Answer: Erector spinae

    Explanation: The epimere consists of myotomes derived from dorsomedial somitic cells that form dorsal (posterior in humans) back muscles. ---

  23. Q23. In the developing embryo, limb buds form along an anterior-posterior axis as directed by a zone of polarizing activity (ZPA) in the mesenchyme. A product of which of the following genes is most important in signaling by the ZPA?

    Answer: Sonic hedgehog

    Explanation: Shh plays a role in this induction of limb bud development. The Shh protein creates a gradient effect upon developing tissues, near to far, guiding proliferation, differentiation, and movement of cells. ---

  24. Q24. In the developing male embryo, primordial germ cells migrate and contribute to formation of gonads. These cells remain dormant until stimulated to differentiate. When do these primordial germ cells differentiate to spermatogonia?

    Answer: Puberty F. 20 years of age

    Explanation: At puberty hormonal changes occur that induce differentiation of germ cells so that spermatogenesis and fertility occur. ---

  25. Q25. Following fertilization of the ovum, the ovarian corpus luteum continues to produce progesterone. If the corpus luteum regresses in the first trimester, abortion occurs. Which of the following hormones maintains this capability of the corpus luteum?

    Answer: Human chorionic gonadotropin

    Explanation: HCG is produced by the trophoblastic cells of the imlanted blastocyst that differentiate into the placenta. If fertilization and implantation do not occur, then no HCG is produced and the corpus luteum regresses to a corpus albicans. Menstruation occurs, and the endometrial hormonal cycle repeats. ---

  26. Q26. Following coitus, spermatozoa migrate to the fallopian tubes. Within the tubes, the acrosomal head of spermatozoa undergoes reduction of glycoprotein coating with increasing permeability to calcium. Which of the following functions of spermatozoa is facilitated by this process?

    Answer: Fertilization

    Explanation: This process is called capacitation, and provides greater interactivity between the sperm and the ovum for penetration to occur. ---

  27. Q27. A 22-year-old woman has noted no fetal movement at 17 weeks gestation. A screening fetal ultrasound shows a midline abdominal wall defect, with bowel contents contained within a membranous sac. Her serum alpha-fetoprotein is increased. Which of the following abnormalities is most likely present in her fetus?

    Answer: Omphalocele

    Explanation: A midline defect involving the umbilicus and covered by a sac is called an omphalocele. Abdominal contents such as bowel can herniate into the sac. Some omphaloceles are associated with chromosomal anomalies such as trisomy 18 (Edwards syndrome). ---

  28. Q28. During week 3 of embryonic development, the mesoderm becomes organized into separate tissue regions. An amnionic cavity forms from amnioblasts, derivatives of the epiblast. Which of the following portions of mesoderm surrounds this amnionic cavity?

    Answer: Extraembryonic

    Explanation: The extraembryonic somatic mesodermal layer lines trophoblast and surrounds the amnionic cavity of the developing embryo. The extraembryonic splanchnic mesoderm surrounds the umbilical vesicle, a temporary structure. ---

  29. Q29. During embryonic development, neural crest cells migrate to the skin. Some of these cells differentiate to produce melanin from tyrosine. These cells may be destroyed in a patchy distribution by an autoimmune process. What is the most likely condition to result from this autoimmune process?

    Answer: Vitiligo

    Explanation: Patchy loss of pigmentation is typically the result of an autoimmune process directed at melanocytes. ---

  30. Q30. A neonate born at term is noted at 1 week of age to exhibit cyanosis. The oxygen saturation is 80%. Which of the following abnormalities in cardiac development best explains these findings?

    Answer: Conotruncal ridges fail to fuse

    Explanation: Cyanosis suggest right-to-left shunting that can happen with tetralogy of Fallot, transposition of the great vessels, and truncus arteriosis. The latter results when the conotruncal ridges fail to fuse so that there is mixing of venous pulmonic trunk and oxygenated aortic blood. ---

  31. Q31. A newborn boy infant born at term is noted to have clear fluid leaking from his umbilical region. In contrast, there is minimal urine output via the penis onto the diaper. The pH of the leaking fluid is 6.5. Which of the following is the most likely abnormality in this boy?

    Answer: Bladder exstrophy

    Explanation: Persistence of the allantois may leave a urachal remnant superior to the bladder, either a cyst or a fistula from bladder to umbilicus. Urine can leak through a fistulous tract. Urine typically is clear (no cells and minimal protein) with pH below 7. Small intestinal contents are cloudy and alkaline in pH. ---

  32. Q32. A 24-year-old primigravida has felt no fetal movement at 16 weeks gestation. A screening fetal ultrasound shows anhydramnios, poorly formed pelvic bones, and no recognizable lower extremities. An abnormality involving which of the following structures was most likely present with these findings?

    Answer: Lumbosacral spine

    Explanation: The condition described is caudal regression syndrome. Limb buds did form, but compete development was restricted. Pelvic structures such as the lower urinary tract may also be affected. ---

  33. Q33. Cells from the dorsolateral portion of a somite form a ventral hypomere with myotomes. Which of the following portions of the nervous system form nerves that migrate with the myotomes during development?

    Answer: Ventral primary ramus

    Explanation: The ventral primary ramus has nerve fibers that innervate the hypomeres. ---

  34. Q34. A 44-year-old woman gives birth at 34 weeks gestation to a low birth weight male infant. On examination there is brachycephaly and uplanting palpebral fissues. There is a cleft in the iris bilaterally. Which of the following terms describes the defect in the iris of this infant?

    Answer: Coloboma F. Cyclopia

    Explanation: Failure of closure of the choroid fissure leads to coloboma. It may involve just the iris, or the defect may extend all the way to the optic nerve. It may be an isolated anomaly, or part of multiple congenital anomalies, as in this case with findings suggestive of trisomy 21. ---

  35. Q35. A 1-month-old infant has failure to thrive. On examination a heart murmur is auscultated over the chest. No cyanosis is noted. Echocardiography shows a left-to-right shunt just above the muscular interventricular septum. An abnormality of which of the following structures most likely produced this infant's defect?

    Answer: Endocardial cushion

    Explanation: The endocardial cushions contribute to the atrioventricular valves and the septae,including the membranous portion of the interventricular septum. This is the most common form of ventricular septal defect (VSD), which is the most common heart defect in liveborns. ---

  36. Q36. A 19-year-old primigravida notes minimal fetal movement at 17 weeks gestation. The maternal serum alpha-fetoprotein is not increased. Fetal ultrasound shows enlargement of lateral ventricles of the brain. Which of the following abnormalities is the most likely cause?

    Answer: Aqueduct of Sylvius stenosis

    Explanation: Aqueductal stenosis prevents passage of cerebrospinal fluid from the lateral ventricles and third ventricle to the fourth ventricle, leading to an obstructive, non-communicating hydrocephalus. Since the AFP is not elevated, there is no open defect. ---

  37. Q37. In the normally developing embryo, the mesonephric duct gives rise to the ureteric bud. The excretory system develops from migration of the ureteric bud into metanephric tissue. Which of the following renal components has aquaporin receptors and is derived from the ureteric bud?

    Answer: Collecting ducts

    Explanation: The ureteric bud organizes the metanephros, and develops as far as the distal part of the distal convoluted tubules. The collecting ducts are sensitive to antidiuretic hormone (ADH) to regulate free water loss. ---

  38. Q38. At 24 weeks gestation, a developing tooth had multiple layers of tissue. Which of the following layers contains a vascular component?

    Answer: Pulp

    Explanation: The pulp is the innermost layer of the tooth and contains vessels and nerves. ---

  39. Q39. A 4-year-old child has had nausea and vomiting for the past year. She exhibits early satiety with meals. An abdominal ultrasound is performed and shows duodenal narrowing. Abnormal migration of which of the following structures most likely occurred in this girl when she was in utero?

    Answer: Ventral pancreatic bud

    Explanation: The dorsal and ventral pancreatic buds rotate and fuse to form the exocrine pancreas. The two parts of the ventral bud may rotate in opposite directions to surround the duodenum and produce obstruction. This condition is called annular pancreas. ---

  40. Q40. A neonate born at term after an uncomplicated pregnancy is noted to pass pale coloured stool and dark urine. The infant becomes progressively jaundiced in the next 2 days. On examination the infant is at the 50th percentile for weight. Which of the following developmental abnormalities most likely occurred in utero?

    Answer: Biliary atresia

    Explanation: Atretic ducts cannot pass bile. the bile will back up into liver and spill into blood. Hepatic cirrhosis ensues. Extrahepatic biliary atresia is potentially correctible by surgery. Intrahepatic biliary atresia requires liver transplantation. ---

  41. Q41. Following birth, circulation from placenta to fetus ceases. Which of the following fetal structures that conducts blood to the inferior vena cava becomes atretic in postnatal life?

    Answer: Ductus venosus

    Explanation: The ductus venosus extends from

View on OmpathStudy