General Pathology Continuous Assessment July 2021

24 clinical MCQs in General Pathology. Malignant neoplasms show all the following features EXCEPT —. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Malignant neoplasms show all the following features EXCEPT ---

    Answer: Encapsulation

  2. Q2. ONE of the following cells have LEAST capacity for regeneration ---

    Answer: Neuronal cells

  3. Q3. The following are mediators of inflammation EXCEPT ---

    Answer: Myeloperoxidase enzyme

  4. Q4. Metaplasia refers to ---

    Answer: Replacement of one type of adult cell by another type of adult cell

  5. Q5. Metastatic calcification is associated with ---

    Answer: Abnormal calcium metabolism

  6. Q6. Which of these is an endogenous pigment ---

    Answer: Melanin

  7. Q7. Phagocytes include the following EXCEPT ---

    Answer: Lymphocytes

  8. Q8. Which of these is the commonest cause of infectious granulomas ---

    Answer: Tuberculosis

  9. Q9. The most common fixative used to preserve tissue in histopathology is ---

    Answer: 10% Formalin

  10. Q10. The following are oncogenic viruses in humans EXCEPT ---

    Answer: Polio Virus

  11. Q11. RB gene, 'the guardian of the genome' regulates the cell cycle at ---

    Answer: G1/S Checkpoint

  12. Q12. TP53 is regulated and scavenged after completing its action by ---

    Answer: MDM2

  13. Q13. Mutations in the TGF-Beta signaling pathway involving SMAD molecules usually result in the following type of cancer ---

    Answer: Pancreatic cancer

  14. Q14. The most commonly mutated oncoprotein in all tumors and a key participant in abnormal signal transduction pathways is ---

    Answer: RAS

  15. Q15. The 'Warburg' effect in tumor cellular metabolism refers to ---

    Answer: Aerobic glycolysis in tumor cells

  16. Q16. A Granuloma is comprised of ---

    Answer: Central necrotic area, epithelioid cells and lymphocytes

  17. Q17. During autopsy ONE of the following is NOT the role of the medical officer ---

    Answer: Request for autopsy

  18. Q18. The postmortem interval can be estimated using the below EXCEPT ---

    Answer: Cadaveric spasms

  19. Q19. Exhumation of human remains may ONLY proceed on the authority of ---

    Answer: Valid Court Orders

  20. Q20. The following are chemical mediators of acute inflammation EXCEPT ---

    Answer: Hormones

  21. Q21. The characteristic cells of chronic inflammation are all EXCEPT ---

    Answer: Polymorphonuclear Cells (PMNs)

  22. Q22. Which of the following is TRUE regarding the pathologic assessment of tumours ---

    Answer: All of the above

  23. Q23. Complications of cutaneous wound healing include ONE of the following ---

    Answer: Wound dehiscence

  24. Q24. ONE of the following statements is TRUE

    Answer: Atherosclerosis is a chronic inflammatory process

View on OmpathStudy