Integrated Tissue Metabolism MCQs

28 clinical MCQs in Enzymes, Vitamins and Minerals. The disadvantage of anaerobic glycolysis in high-intensity muscle contractions is —. Kenya, Africa a...

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. The disadvantage of anaerobic glycolysis in high-intensity muscle contractions is ---

    Answer: Both B and D

  2. Q2. Chylomicrons ---

    Answer: All of the above

  3. Q3. Phosphocreatine is used to store energy in ---

    Answer: Cardiac muscles

  4. Q4. In the Cori cycle, lactate is converted into ---

    Answer: Glucose

  5. Q5. Long-term heavy alcohol consumption can cause ---

    Answer: All of the above

  6. Q6. What are symptoms of alcoholism? ---

    Answer: Craving, loss of control, physical dependence, and tolerance

  7. Q7. There are many types of alcohol. Intoxication as we know it is caused by ---

    Answer: Ethanol

  8. Q8. Enzymes involved in the transfer of methyl groups are collectively called ---

    Answer: Both A and B

  9. Q9. All are involved in the function of serotonin, except ---

    Answer: Maintain heart rate

  10. Q10. Degradation of glucose under aerobic conditions yields ---

    Answer: Pyruvate

  11. Q11. Synthesis of glutamine usually occurs in ---

    Answer: All of the above

  12. Q12. The body's central metabolic clearinghouse is known to be the ---

    Answer: Liver

  13. Q13. Ammonia is temporarily stored in the form of ---

    Answer: Glutamine

  14. Q14. In white adipose tissue, which process is NOT stimulated by insulin? ---

    Answer: Lipolysis

  15. Q15. Hydroxycitrate is an inhibitor of ATP-citrate lyase. What would be the most likely effect of adding hydroxycitrate to cells undergoing lipogenesis? ---

    Answer: The amount of acetyl-CoA in the cytoplasm would decrease

  16. Q16. Which statement best describes the relationship between the pentose phosphate pathway (PPP) and lipogenesis? ---

    Answer: Lipogenesis uses NADPH produced by the PPP

  17. Q17. Which statement best describes chylomicrons? ---

    Answer: Lipoproteins that carry dietary fat to the peripheral tissues

  18. Q18. Which statement best describes the role of high-density lipoprotein (HDL)? ---

    Answer: HDL is produced by the liver and picks up cholesterol from the periphery

  19. Q19. Which of the following is the primary fuel source for low-intensity exercise? ---

    Answer: Plasma free fatty acids

  20. Q20. An increase in intracellular Na+ concentration in astrocytes can be stimulated by ---

    Answer: Glutamate

  21. Q21. Which one of the following molecules is not involved in cessation of contractile activity in muscles? ---

    Answer: Glutamate uptake

  22. Q22. Glutamate uptake can induce metabolic activation and may also be used as an energetic fuel through transformation into ---

    Answer: alpha-ketoglutarate

  23. Q23. Which statement BEST describes the fate of the amine group derived from the metabolism of amino acids in muscle? ---

    Answer: Linked to pyruvate for transport to the liver

  24. Q24. Why doesn't muscle glycogen contribute significantly to blood glucose homeostasis during starvation? ---

    Answer: Muscle lacks glucose-6-phosphatase

  25. Q25. Consequences of inhibition of lipolysis during early starvation include ---

    Answer: Fewer substrates for gluconeogenesis

  26. Q26. Regulation of muscle pyruvate dehydrogenase (PDH) during starvation ---

    Answer: PDH kinase is activated in the first 48h and stays active

  27. Q27. Which of the following does NOT increase glucose output from the liver? ---

    Answer: Insulin

  28. Q28. Other than phosphocreatine breakdown, the fastest way to resupply ATP to a muscle is

    Answer: Anaerobic glycolysis

View on OmpathStudy