30 clinical MCQs in Introduction to Clinical Techniques. Which of the following statements is true regarding oral findings? —. Free notes for medical st...
-
Q1. Which of the following statements is true regarding oral findings? ---
- Angular stomatitis is associated with liver disease
- Oral candidiasis is only seen in HIV/AIDS patients
- Trauma, vitamin B12 deficiency and folate deficiency are associated with aphthous ulceration
- All of the above
Answer: Trauma, vitamin B12 deficiency and folate deficiency are associated with aphthous ulceration
-
Q2. Which of the following is FALSE regarding essentials of a mental state exam? ---
- Recent and distant memory
- Walking/abnormal gait
- Poor dressing, dirty person
- Appropriate language and speech
Answer: Walking/abnormal gait
-
Q3. Which cranial nerve conducts sensory touch from the forehead, cheeks and lower jaw AND motor signals to the muscles of mastication? ---
- Facial nerve
- Trigeminal
- Hypoglossal
- Abducens
Answer: Trigeminal
-
Q4. A middle-aged man cannot taste anything on the POSTERIOR portion of his tongue. Which nerve innervates this area? ---
- Glossopharyngeal
- Hypoglossal
- Facial
- Trigeminal
Answer: Glossopharyngeal
-
Q5. A patient has diplopia, poor accommodation, absent direct and consensual light reflexes, and ptosis. Which statement is true? ---
- Oculomotor supplies the superior levator palpebrae
- Horner's syndrome should be considered
- A cerebellar lesion is most likely
- Trigeminal nerve supplies motor fibres to the frontalis
Answer: Oculomotor supplies the superior levator palpebrae
-
Q6. Which of the following indicates a PARTIAL obstruction of a focal bronchiole/bronchus? ---
- Diffuse rhonchi
- Stridor
- Pleural rub
- Monophonic wheeze
Answer: Monophonic wheeze
-
Q7. On drooping of the eyelid (ptosis), which statement is FALSE? ---
- It can be congenital or acquired
- It can be due to injury or stretching of the eye muscles
- Has been associated with apical lung tumors
- It is not associated with Myasthenia gravis
Answer: It is not associated with Myasthenia gravis
-
Q8. The BEST place to check for jaundice is: ---
- Conjunctiva
- Sclera
- Nail beds
- Frenulum
Answer: Sclera
-
Q9. The following percussion notes are matched to conditions — which is TRUE? ---
- Resonance — pneumothorax
- Stony dullness — pneumonia
- Stony dullness — intestinal obstruction
- Fluid thrill — gross ascites
Answer: Fluid thrill — gross ascites
-
Q10. Which of the following statements on abdominal examination is TRUE? ---
- Symmetrically distended abdomen may be due to fluid
- Visible peristalsis may be due to peritonitis
- Cullens sign is associated with ectopic pregnancy
- Visible right hypochondrial scar may be due to appendicectomy
Answer: Symmetrically distended abdomen may be due to fluid
-
Q11. Which of the following statements is TRUE? ---
- Bleeding of gums is due to lack of vitamin B12
- Koplik spots are found on mucous membrane of the mouth
- Pharyngitis is inflammation of the tongue
- Smooth tongue is usually due to angular stomatitis
Answer: Koplik spots are found on mucous membrane of the mouth
-
Q12. All the following are associated with HIGH OUTPUT heart failure EXCEPT: ---
- Iron overload
- Hyperthyroidism
- Systemic arteriovenous fistula
- Paget disease
Answer: Iron overload
-
Q13. What is the preferred order for abdominal examination? ---
- Inspection, auscultation, percussion, palpation
- Percussion, auscultation, palpation, inspection
- Auscultation, inspection, palpation, percussion
- Inspection, auscultation, palpation, percussion
Answer: Inspection, auscultation, percussion, palpation
-
Q14. A 15-year-old with RLQ pain: palpating the LEFT lower quadrant causes pain in the RIGHT lower quadrant. What is this sign? ---
- Psoas sign
- Obturator sign
- Rovsing's sign
- Cutaneous hyperesthesia
Answer: Rovsing's sign
-
Q15. Which is TRUE regarding Virchow's node? ---
- It is a right supraclavicular lymph node
- Associated with lung malignancies
- The right Virchow's node is associated with lung malignancies
- GIT malignancies have been linked to it
Answer: GIT malignancies have been linked to it
-
Q16. A patient with SOB and productive cough — consolidation is present if you find: ---
- Dullness to percussion over the affected base
- Bronchial breath sounds throughout
- Increased tactile fremitus throughout
- Inspiratory and expiratory wheezes
Answer: Dullness to percussion over the affected base
-
Q17. On ocular movement, which statement is NOT TRUE? ---
- Nystagmus is repeated involuntary eye movement
- Nystagmus can be idiopathic
- Oculomotor serves all extraocular muscles except superior oblique and lateral rectus
- The lateral rectus muscle is supplied by cranial nerve IV
Answer: The lateral rectus muscle is supplied by cranial nerve IV
-
Q18. Teenage boy: sharp pain, SOB, cyanosis, tachypnea, tracheal deviation to RIGHT, decreased TF on LEFT, hyperresonance LEFT, decreased breath sounds LEFT. Diagnosis? ---
- Acute GERD
- Asthmatic attack
- Acute tension pneumothorax
- Spontaneous pneumothorax
Answer: Acute tension pneumothorax
-
Q19. Of the female reproductive system, which statement is FALSE? ---
- The vagina is 5 cm long
- Labia majora are fat pads covered with hair
- The vulva consists of the labia majora and minora
- The uterus is a muscular pear-shaped midline structure
Answer: The vagina is 5 cm long
-
Q20. On abnormal vaginal bleeding, which statement is TRUE? ---
- Anaemia is always a finding
- It is not usually associated with iron deficiency anaemia
- In longstanding cases the patient may present with a bounding pulse
- Oligomenorrhoea is not a feature of polycystic ovarian disease
Answer: In longstanding cases the patient may present with a bounding pulse
-
Q21. Causes of BILATERAL reduction in chest wall expansion include all EXCEPT: ---
- Bilateral symmetrical pleural effusions
- End-stage idiopathic pulmonary fibrosis
- COPD
- Pneumothorax
Answer: Pneumothorax
-
Q22. On pupillary light reflexes, all are true EXCEPT: ---
- Direct pupillary reflex is constriction of the pupil light is shown into
- Constriction of the contralateral pupil is known as the consensual light reflex
- Snellen charts are used to assess for colour blindness
- On accommodation, pupils constrict and converge bilaterally
Answer: Snellen charts are used to assess for colour blindness
-
Q23. In bronchial breathing, which statement is FALSE? ---
- Associated with a clear distinct pause between inspiratory and expiratory phases
- Louder than vesicular sounds
- Quiet low-pitched rustling
- Can be likened to auscultation of the trachea
Answer: Quiet low-pitched rustling
-
Q24. Which is FALSE on vocal resonance? ---
- Pleural effusion is associated with reduced or absent vocal resonance
- Consolidation is associated with increased vocal resonance
- Increased vocal fremitus is seen in consolidation
- In vocal fremitus, decreased vibration suggests presence of fluid or air
Answer: In vocal fremitus, decreased vibration suggests presence of fluid or air
-
Q25. On examination of the hands, which is TRUE? ---
- Leuconychia — most common cause is trauma to the hands
- Liver disease is the most common cause of leuconychia
- Uraemia is associated with flapping tremors (asterixis)
- Finger clubbing is only seen in chronic respiratory and cardiovascular conditions
Answer: Uraemia is associated with flapping tremors (asterixis)
-
Q26. On spider naevi, which statement is TRUE? ---
- Can be a normal finding in pregnancy
- Finger clubbing can be a sign of chronic cardiovascular, respiratory and GIT disease
- Janeway lesions are found on the face
- Aortic dissection is associated with radio-femoral delay
Answer: Can be a normal finding in pregnancy
-
Q27. On blood pressure reading, which statement is TRUE? ---
- Narrow pulse pressure is considered normal
- Aortic stenosis and cardiac tamponade have been associated with narrow pulse pressure
- Wide pulse pressure is associated with aortic stenosis
- All of the above are true
Answer: Aortic stenosis and cardiac tamponade have been associated with narrow pulse pressure
-
Q28. On hepatojugular reflux, which statement is FALSE? ---
- Can be elevated in constrictive pericarditis
- Is associated with LEFT ventricular failure
- Rise should not last more than 5 cycles
- Restrictive cardiomyopathy is a known cause
Answer: Is associated with LEFT ventricular failure
-
Q29. Which statement is TRUE on the apex beat? ---
- Lateral and inferior apex beat is diagnostic of constrictive cardiomyopathy
- If displaced to the right, suggests possible dextrocardia
- The apex beat is at the mid-axillary 6th intercostal space
- Normal position is the 6th intercostal space mid-clavicular line
Answer: If displaced to the right, suggests possible dextrocardia
-
Q30. Left supraclavicular lymph node — which is the FALSE statement?
- Also called Virchow's node
- Is associated with CNS malignancies
- Can be associated with gastric tumors
- The right supraclavicular node points more towards a GIT malignancy
Answer: Is associated with CNS malignancies