Medical Physiology GIT MCQs

83 clinical MCQs in Physiology. Which substance will cause smooth muscle relaxation?. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Which substance will cause smooth muscle relaxation?

    Answer: Secretin

    Explanation: Vasoactive Intestinal Peptide (VIP) is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  2. Q2. Which does not take part in the stimulation of GI glands?

    Answer: External Stimulus

    Explanation: External Stimulus is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  3. Q3. Which of the following is the site of secretion of intrinsic factor?

    Answer: Ileum

    Explanation: Gastric fundus is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  4. Q4. Which of the following changes occurs during defecation?

    Answer: External anal sphincter is contracted

    Explanation: Internal anal sphincter is relaxed is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  5. Q5. Which of the following produce testosterone?

    Answer: Interstitial cells of Leydig

    Explanation: Interstitial cells of Leydig is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  6. Q6. Which of the following does not occur on presentation of a bolus of solid food to the mouth?

    Answer: Stimulation of taste buds

    Explanation: Stimulation of defecation reflex is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  7. Q7. The salivary secretion:

    Answer: Is stimulated by most GIT hormones, especially gastrin

    Explanation: Is markedly increased by parasympathetic stimulation is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  8. Q8. Chronic gastritis is often associated with the following:

    Answer: Microcytic anemia

    Explanation: Pernicious anemia is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  9. Q9. Vitamin B12 absorption:

    Answer: Depends on passive diffusion

    Explanation: Depends on the presence of intrinsic factor is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  10. Q10. The cephalic phase of gastric secretion:

    Answer: Occurs when food reaches the stomach

    Explanation: Is controlled by the vagus nerves is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  11. Q11. Gastric HCl secretion:

    Answer: Is a passive process that occurs in all parts of the stomach

    Explanation: Plays a significant role in iron absorption is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  12. Q12. Distension of the stomach:

    Answer: Is associated with a decrease in its peristaltic movement

    Explanation: Decreases the tone of the lower esophageal sphincter is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  13. Q13. Fructose is absorbed from the small intestine by:

    Answer: Simple diffusion

    Explanation: Facilitated diffusion is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  14. Q14. Vitamin C is absorbed from the small intestine by:

    Answer: Passive diffusion

    Explanation: Na⁺-dependent secondary active transport is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  15. Q15. Peristaltic rush is characterized by the following except:

    Answer: They are strong peristaltic contractions

    Explanation: They occur normally is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  16. Q16. Small intestine motility is stimulated by the following except:

    Answer: Gastrin

    Explanation: Secretin is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  17. Q17. Small intestine motility is inhibited by the following except:

    Answer: Somatostatin

    Explanation: Insulin is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  18. Q18. Emptying at the ileocecal region is promoted by:

    Answer: Distension of cecum

    Explanation: Distension of stomach is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  19. Q19. Emptying at the ileocecal region is inhibited by:

    Answer: Gastroileal reflex

    Explanation: Colonoileal reflex is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  20. Q20. The first portion of the stomach that food enters is the:

    Answer: Body

    Explanation: Cardia is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  21. Q21. Cholecystokinin from the intestinal wall is stimulated by the presence of:

    Answer: Acid in the stomach

    Explanation: Fats and protein in the duodenum is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  22. Q22. Which of the following hormones stimulates the gallbladder to release bile?

    Answer: Enterokinase

    Explanation: Cholecystokinin is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  23. Q23. Which of the following hormones stimulates the release of insulin from the pancreatic islet cells?

    Answer: Enterocrinin

    Explanation: Gastric Inhibitory Peptide is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  24. Q24. During the defecation reflex, the:

    Answer: Diaphragm is lowered

    Explanation: None of the above is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  25. Q25. Inhibition of the myenteric plexus leads to the following:

    Answer: Increased secretion of secretin from the duodenum

    Explanation: Decreased gut motility is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  26. Q26. The secretion of gastrin ceases:

    Answer: When the stomach is distended by a meal

    Explanation: When the pH of the gastric content is decreased below 2 is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  27. Q27. Stimulation of the submucosal plexus results in an increase of the following?

    Answer: Motility of the gut

    Explanation: Secretion of the gut is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  28. Q28. Secretin:

    Answer: Stimulates a pancreatic secretion rich in enzymes

    Explanation: Is released as a result of contact of acid chyme with the duodenal mucosa is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  29. Q29. About the GIT hormones affecting gastric function:

    Answer: CCK and secretin increase both gastric secretion and motility

    Explanation: GIP and VIP inhibit gastric secretion is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  30. Q30. Cholecystokinin:

    Answer: Is released from gastric mucosal cells

    Explanation: Release is stimulated by protein hydrolysates in the lumen of the small intestine is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  31. Q31. The major factor that stimulates the release of secretin into the bloodstream is:

    Answer: The parasympathetic stimuli

    Explanation: An acid pH of the chyme entering the duodenum is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  32. Q32. Deficiency of adrenal cortex hormones results in:

    Answer: Addison disease

    Explanation: Addison disease is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  33. Q33. Which of the following hormones promotes the excretion of potassium ions and the reabsorption of sodium ions?

    Answer: Aldosterone

    Explanation: Aldosterone is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  34. Q34. Which of these is true of the endocrine system?

    Answer: Secretes hormones that are transported to target cells by blood

    Explanation: All of the above is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  35. Q35. Actions of Luteinizing hormone in the male include:

    Answer: Stimulating mitosis in spermatogonia

    Explanation: Initiating spermatogenesis by stimulating seminiferous tubule epithelial cells is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  36. Q36. For calcium metabolism, all of the following are required except:

    Answer: Vitamin D

    Explanation: Thyroxine is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  37. Q37. All of the following are stimuli for growth hormone release except:

    Answer: Hypoglycemia

    Explanation: Obesity is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  38. Q38. The endocrine gland responsible for the body's circadian rhythm is the:

    Answer: Thymus gland

    Explanation: Pineal gland is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  39. Q39. A hormone involved in programming circadian rhythms:

    Answer: Enkephalin

    Explanation: Melatonin is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  40. Q40. Vitamin B12 is absorbed via:

    Answer: Simple diffusion

    Explanation: Endocytosis is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  41. Q41. Which is true regarding the adrenal hormones?

    Answer: Cortisol is produced in response to elevated blood glucose

    Explanation: Adrenaline is produced in the adrenal medulla is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  42. Q42. Regarding thyroid hormones:

    Answer: T3 is converted to T4 by deiodinase

    Explanation: T4 is converted to T3 by deiodinase is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  43. Q43. Which is true regarding cortisol?

    Answer: Its production results in lowering of blood glucose

    Explanation: Its level is highest just before sunrise is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  44. Q44. Which is true regarding autocrine communication?

    Answer: Signals transmitted via the bloodstream

    Explanation: Signals sent to the same cell that produced it or neighboring cells of the same type is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  45. Q45. Which is not true regarding insulin?

    Answer: It is a peptide hormone

    Explanation: Its secretion is stimulated by somatostatin is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  46. Q46. Which is true regarding growth hormone?

    Answer: Maximal secretion occurs during the day

    Explanation: Is secreted by the anterior pituitary is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  47. Q47. What is responsible for growth of internal organs after birth?

    Answer: IGF-1

    Explanation: IGF-1 is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  48. Q48. Autocrine communication refers to:

    Answer: Signals transmitted via the bloodstream

    Explanation: Signals sent to the same cell that produced it or neighboring cells of the same type is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  49. Q49. Which is true regarding hormone transporters?

    Answer: Dopamine is transported by them

    Explanation: They prolong the half-life of circulating hormones is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  50. Q50. Target cells are able to respond to specific hormones because:

    Answer: They recognize the hormone-binding protein

    Explanation: They have receptors that are specific to the hormone is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  51. Q51. Regarding GIT smooth muscle, constriction of the outermost layer of GIT smooth muscle results in:

    Answer: Change in tube diameter

    Explanation: Change in tube diameter is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  52. Q52. Food transit time is shortest through the:

    Answer: Duodenum

    Explanation: Esophagus is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  53. Q53. The stomach can accommodate approximately what volume of food?

    Answer: 5 liters

    Explanation: 2 liters is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  54. Q54. The protective mucus layer in the stomach is produced by:

    Answer: Parietal cells

    Explanation: Mucus cells is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  55. Q55. Inactive pepsinogen is converted to active pepsin in the stomach by:

    Answer: Trypsin

    Explanation: Gastric acid is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  56. Q56. Synthesis of gastric acid begins with the action of:

    Answer: H⁺-K⁺ ATPase

    Explanation: H⁺-K⁺ ATPase is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  57. Q57. Insulin secretion following arrival of carbohydrates is mediated by:

    Answer: Gastrin

    Explanation: Glucagon-like peptide 1 is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  58. Q58. Delayed stomach emptying may cause all except:

    Answer: Nausea

    Explanation: Diarrhea is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  59. Q59. When osmotically active molecules (e.g., lactose) exist in the colon:

    Answer: Constipation is a common result

    Explanation: The lumen contents are hypertonic is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  60. Q60. Which is not true regarding the MMC (Migrating Motor Complex)?

    Answer: Normally originates in the stomach

    Explanation: Has the same frequency as peristalsis is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  61. Q61. Which of these is not a characteristic of action potentials?

    Answer: They are produced by voltage-regulated gates.

    Explanation: Na⁺ and K⁺ gates open at the same time. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  62. Q62. Postsynaptic inhibition is produced by:

    Answer: depolarization of the postsynaptic membrane.

    Explanation: hyperpolarization of the postsynaptic membrane. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  63. Q63. Hyperpolarization of the postsynaptic membrane in response to glycine or GABA is produced by the opening of:

    Answer: Sodium channels.

    Explanation: Chloride channels. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  64. Q64. Nociceptors:

    Answer: are absent in visceral organs.

    Explanation: are activated by strong pressure, severe cold, heat, and chemicals. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  65. Q65. A generator potential:

    Answer: always leads to an action potential.

    Explanation: increases in amplitude with stimulus intensity. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  66. Q66. Sensory systems code for:

    Answer: threshold, receptive field, adaptation, discrimination.

    Explanation: modality, location, intensity, duration. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  67. Q67. Which of the following are correctly paired?

    Answer: Neuropathic pain – withdrawal reflex.

    Explanation: Second pain – C fibers. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  68. Q68. Which statement about the medulla oblongata is false?

    Answer: Contains nuclei for cranial nerves.

    Explanation: Contains the apneustic center. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  69. Q69. The reticular activating system:

    Answer: is part of the reticular formation.

    Explanation: All of the above. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  70. Q70. In emotion/motivation, the limbic system works with:

    Answer: the thalamus.

    Explanation: the hypothalamus. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  71. Q71. Verbal ability predominates in:

    Answer: the left hemisphere of right-handed people.

    Explanation: both A and B. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  72. Q72. Consolidation of short-term to long-term memory involves:

    Answer: the substantia nigra.

    Explanation: the hippocampus. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  73. Q73. Which autonomic receptor is blocked by hexamethonium at ganglia but not at the neuromuscular junction?

    Answer: Adrenergic α receptors.

    Explanation: Cholinergic nicotinic receptors. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  74. Q74. Which response is mediated by parasympathetic muscarinic receptors?

    Answer: Bronchodilation.

    Explanation: Erection. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  75. Q75. Which is a property of C fibers?

    Answer: Slowest conduction velocity.

    Explanation: Slowest conduction velocity. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  76. Q76. Compared to cones, rods:

    Answer: adapt to darkness first.

    Explanation: are more sensitive to low light. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  77. Q77. The basilar membrane of the organ of Corti:

    Answer: The base is wider than the apex.

    Explanation: The apex responds better to low frequencies. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  78. Q78. A feature of the sympathetic (not parasympathetic) nervous system:

    Answer: Ganglia in effector organs.

    Explanation: Preganglionic neurons originate in thoracolumbar spinal cord. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  79. Q79. Which autonomic receptor increases heart rate?

    Answer: Adrenergic α.

    Explanation: Adrenergic β₁. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  80. Q80. Cutting which structure causes left-eye blindness?

    Answer: Optic nerve.

    Explanation: Optic nerve. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  81. Q81. Which reflex causes monosynaptic excitation of ipsilateral homonymous muscle?

    Answer: Stretch reflex.

    Explanation: Stretch reflex. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  82. Q82. Which GI substance causes smooth muscle relaxation?

    Answer: Secretin.

    Explanation: VIP. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

  83. Q83. Site of intrinsic factor secretion:

    Answer: Gastric antrum.

    Explanation: Gastric fundus. is the physiologically correct answer per standard MBChB-level teaching on this topic. ---

View on OmpathStudy