66 clinical MCQs in Physiology. Complete Marked out of 1.00 Which ONE of the following causes indirect inhibition at the s. Kenya, Africa and global rev...
-
Q1. Complete Marked out of 1.00 Which ONE of the following causes indirect inhibition at the synapses? Select one:
- If both flexors and extensors are inhibited.
- If an excitatory neuron acts on a postsynaptic neuron.
- If an inhibitory neuron acts on a postsynaptic neuron.
- If an inhibitory synaptic knob inhibits a presynaptic excitatory neuron.
- If Renshaw cells are activated.
Answer: If both flexors and extensors are inhibited.
-
Q2. Complete Marked out of 1.00 The following statement is TRUE about the development of immune cells: Select one:
- Mast cells mature in the thymus after leaving the bone marrow
- Natural killers cells arise directly from the common lymphoid progenitor
- The common myeloid progenitor produces plasma cells
- Thymocytes express either CD4 or CD8 on entering the thymic cortex
- T lymphocytes differentiate in the germinal centre of lymph nodes
Answer: Mast cells mature in the thymus after leaving the bone marrow
-
Q3. Complete Marked out of 1.00 Immune privileged sites include the following EXCEPT: Select one:
- Gravid uterus
- Bone marrow
- Eye
- Brain
- Testis
Answer: Gravid uterus
-
Q4. Complete Marked out of 1.00 The following are some of the integrative functions of neuronal synapses EXCEPT Select one:
- prevention of backward transmission of impulses
- store neuronal information
- block transmission of impulses
- facilitate transmission of impulses
- change single impulses into repetitive trains
Answer: prevention of backward transmission of impulses
-
Q5. Complete Marked out of 1.00 Which type of sensation is most affected in the lesions in sensory cortex? Select one:
- Temperature differentiation
- Pain
- All are equally affected
- Gross touch
- Position & fine touch
Answer: Temperature differentiation
-
Q6. Complete Marked out of 1.00 The Figure showing the weight of 21 subjects suggests:  s Select one:
- The lightest and heaviest subjects are within the normal distribution
- Negative skewing is observed
- The interquartile range is 25 kilograms
- The subject weighing 143 kilograms is an outlier
- The median weight is 100 kilograms
Answer: The lightest and heaviest subjects are within the normal distribution
-
Q7. Complete Marked out of 1.00 Intrafusal fibres Select one:
- house extrafusal fibres
- mediate withdrawal reflexes
- have nuclear bag fibres
- forms part of the receptor for flexor reflexes
- is innervated by alpha motor neurone
Answer: house extrafusal fibres
-
Q8. Complete Marked out of 1.00 Sensory receptors Select one:
- . For smell (the olfactory receptors) are actual nerve cells
- . Are not classified by the sensory modalities which they are sensitive to
- . Are not present in deep tissues
- . Do not act as transducers
- . For touch and pressure in the skin all have the same morphology
Answer: . For smell (the olfactory receptors) are actual nerve cells
-
Q9. Complete Marked out of 1.00 Figure 1 showing the weight of 21 subjects suggests:  Select one:
- . The median weight is 100 kilograms
- . The interquartile range is 25 kilograms
- . The lightest and heaviest subjects are within the normal distribution
- . The subject weighing 143 kilograms is an outlier
- . Negative skewing is observed
Answer: . The median weight is 100 kilograms
-
Q10. Marked out of 1.00 In both excitable and nonexcitable cells, transmembrane signalling is a vital physiological role of: Select one:
- K+ channels
- Ca2+ channels
- Cl- channels
- ENaC channels
- H+ channels
Answer: K+ channels
-
Q11. Marked out of 1.00 Which channel membrane protein is specifically important in the process of neurotransmitter release? Select one:
- neurotransmitter receptor sodium channels.
- voltage-dependent (gated) chloride channels.
- voltage-dependent (gated) calcium channels.
- voltage-dependent (gated) potassium channels.
- neurotransmitter receptor potassium channels.
Answer: neurotransmitter receptor sodium channels.
-
Q12. Marked out of 1.00 The Golgi tendon organ Select one:
- mediates reflexes that protect muscle from overstretching
- is located in the middle of extrafusal muscle fibers
- has only afferent innervations
- is also known as a muscle spindle
- is a sense organ
Answer: mediates reflexes that protect muscle from overstretching
-
Q13. Marked out of 1.00 Slowly adapting receptors include all the following types, except: - Select one:
- free nerve endings
- warmth receptors
- Hair receptors
- Golgi tendon organs
- Meissner corpuscles
Answer: free nerve endings
-
Q14. Complete Marked out of 1.00 Damage to cutaneous receptors would limit the ability to detect all of the following except . Select one:
- touch.
- body position.
- pain
- all of the above
- thermal sensations.
Answer: touch.
-
Q15. Complete Marked out of 1.00 If I tell you that our very own Dr. Onyango has just discovered a new membrane channel that can change the membrane potential of neurons from -65 mV to -60 mV when activated, how would you characterize it? Select one:
- as a new hyperpolarizing IPSP.
- as a new hyperpolarizing EPSP.
- as a new depolarizing IPSP.
- as a new depolarizing action potential.
- as a new depolarizing EPSP.
Answer: as a new hyperpolarizing IPSP.
-
Q16. Complete Marked out of 1.00 The resting potential of most cells is most dependent on the transmembrane concentration gradient of: Select one:
- Calcium
- Potassium
- Chloride
- Sodium
- Magnesium
Answer: Calcium
-
Q17. Complete Marked out of 1.00 Membrane excitability will be increased by the greatest amount by Select one:
- Decreasing extracellular H+
- Increasing extracellular K+
- Decreasing extracellular Cl
- Decreasing extracellular Ca2+
- Increasing extracellular Na+
Answer: Decreasing extracellular H+
-
Q18. Complete Marked out of 1.00 The muscle spindle Select one:
- gamma efferent fibers supply its non contractile ends
- can be stimulated by passive stretch of the muscle in which it is located.
- its central portion is supplied by the alpha motor neuron
- mediate polysynaptic reflexes
- does not determine the length of muscle fibre
Answer: gamma efferent fibers supply its non contractile ends
-
Q19. Complete Marked out of 1.00 Concerning withdrawal reflexes Select one:
- they are monosynaptic in nature
- are mediated by muscle spindle
- exhibit the principles of divergence and reverberation
- knee jerk is an example
- are always effected through the higher centres
Answer: they are monosynaptic in nature
-
Q20. Complete Marked out of 1.00 General sensations: - Select one:
- originate from all sensory receptors of the body
- include the sense of movement
- Originate from the environment
- are mediated by somatic sensory fibers only
- include the sense of equilibrium
Answer: originate from all sensory receptors of the body
-
Q21. Complete Marked out of 1.00 Conduction of action potentials is faster in myelinated axons. This happens mainly because these axons Select one:
- expend (use) less energy.
- are usually short.
- produce bigger action potentials.
- make use of faster internodal passive electrical conduction.
- avoid sending their action potentials through the nodes of Ranvier.
Answer: expend (use) less energy.
-
Q22. Complete Marked out of 1.00 Receptor molecules on the surface of a cell Select one:
- determine that cell's response and bind to all ligands.
- determine that cell's response and may allow a particular ligand to bind.
- may allow a particular ligand to bind.
- bind to all ligands.
- determine that cell's response.
Answer: determine that cell's response and bind to all ligands.
-
Q23. Complete Marked out of 1.00 Tetanus toxin and botulinum toxin exert their effects by disrupting the function of SNARES, inhibiting Select one:
- The function of voltage-gated ion channels
- Propagation of the action potential
- The binding of transmitter to the postsynaptic receptor
- The reuptake of neurotransmitter by the presynaptic cell
- The docking and binding of synaptic vesicles to the presynaptic membrane
Answer: The function of voltage-gated ion channels
-
Q24. Complete Marked out of 1.00 In the interpretation of Figure 2 the following statement is TRUE:  Select one:
- The oldest subject influences the median more than the mean age
- This histogram can be described as negatively skewed
- The median age is likely to be greater than the mean age
- Positive skewing is observed
- Half of the subjects are younger than 20 years
Answer: The oldest subject influences the median more than the mean age
-
Q25. Complete Marked out of 1.00 Inactivation of the sodium-potassium pump will cause Select one:
- An increase in the excitability of nerve cells
- An increase in the intracellular potassium concentration
- An increase in the intracellular volume
- Hyperpolarization of the membrane potential
- An increase in the flow of sodium out of the cell
Answer: An increase in the excitability of nerve cells
-
Q26. Complete Marked out of 1.00 51\. The output of a nerve cell goes through the Select one:
- Axon
- Cell body
- Dendrites
- Apical dendrites
- Synapse
Answer: Axon
-
Q27. Complete Marked out of 1.00 In the autonomic Nervous system all the following statements are correct Except: Select one:
- b. In parasympathetic ganglia, the ratio of preganglionic fibres to Postganglionic fibers is 1:32.
- c. The splanchnic nerves contain sympathetic preganglionic fibres.
- a. In sympathetic ganglia, the ratio of preganglionic fibres to postganglionic fibres is 1:32.
- e. The vagus nerve contains parasympthetic Preganglionic fibres
- d. Stimulation of Oculomotor nerve produces accommodation.
Answer: b. In parasympathetic ganglia, the ratio of preganglionic fibres to Postganglionic fibers is 1:32.
-
Q28. Complete Marked out of 1.00 27\. Myeloid cells in innate and adaptive immunity EXCLUDE the following: Select one:
- Neutrophils
- Mast cells
- Macrophages
- Dendritic cell
- Natural killer cells
Answer: Neutrophils
-
Q29. Complete Marked out of 1.00 15\. Why do some normal cells fail to respond to a chemical signal? Select one:
- Some cells are completely without ligands.
- Some cells lack the necessary receptors.
- Signal chemicals often break down before reaching a distant target.
- Some cells are completely without receptors.
- Chemical signals are only delivered to specific cells.
Answer: Some cells are completely without ligands.
-
Q30. Complete Marked out of 1.00 14\. Neurotransmitters and neurohormones both Select one:
- are released by neurons and affect only cells with specific receptors.
- are released by neurons.
- are produced by all cells.
- travel in the blood to their target cell.
- affect only cells with a specific receptor.
Answer: are released by neurons and affect only cells with specific receptors.
-
Q31. Complete Marked out of 1.00 Which of the following mechanisms allows the membrane potential to go back to its resting value when the membrane potential is at the peak of the action potential? Select one:
- opening of neurotransmitter (ligand) -gated potassium channels.
- none of the above
- opening of voltage sensitive (gated) potassium channels.
- opening of voltage sensitive (gated) sodium channels.
- opening of voltage sensitive (gated) calcium channels.
Answer: opening of neurotransmitter (ligand) -gated potassium channels.
-
Q32. Marked out of 1.00 Depolarization occurs because Select one:
- more Na+ diffuse into the cell than K+ diffuse out of it.
- more Na+ diffuse out of the cell than K+ diffuse into it
- both Na+ and K+ diffuse into the cell.
- more K+ diffuse out of the cell than Na+ diffuse into it.
- more K+ diffuse into the cell than Na+ diffuse out of it.
Answer: more Na+ diffuse into the cell than K+ diffuse out of it.
-
Q33. Marked out of 1.00 The-----------------------------------plays a key role in terminating action potentials: Select one:
- H+ channels
- Cl- channels
- Na+ channels
- K+ channels
- Ca2+ channels
Answer: H+ channels
-
Q34. Marked out of 1.00 Which is NOT a basic method of cell-to-cell communication? Select one:
- nerve and blood-transported signals
- cytoplasmic transfer of signals
- contact-dependent signals
- diffused chemical signals
- mechanical signals
Answer: nerve and blood-transported signals
-
Q35. Marked out of 1.00 Detection of the stimulus modality depends upon: - Select one:
- the anatomical connections between the receptors and specific sensory
- the magnitude of the stimulus
- the location of the receptors in the body
- areas in the cerebral cortex
- the magnitude of the receptor potential
Answer: the anatomical connections between the receptors and specific sensory
-
Q36. Complete Marked out of 1.00 The resting membrane potential in a nerve cell Select one:
- Is stable in pace-maker cells
- Is always variable in any one particular nerve cell
- Depends on voltage-gated magnesium channels
- May vary in voltage from cell to cell and depending on cell size
- Is influenced more by the leakage of chloride ions than the leakage of potassium ions
Answer: Is stable in pace-maker cells
-
Q37. Complete Marked out of 1.00 Which of the following statements regarding temperature receptors is FALSE? Select one:
- There are more cold receptors in the skin than warm receptors.
- Cold receptors respond to temperature range 10-38°C & warm receptors respond to temperature range 30-40oC
- Temperatures sensory organs senses subcutaneous temperature, not skin surface temperature
- Temperature sensory organs are naked sensory nerve endings responding to temperature changes
- Adelta & C fibers are responsible for transmission of temperature sensation.
Answer: There are more cold receptors in the skin than warm receptors.
-
Q38. Complete Marked out of 1.00 As regards to transduction, the following is false Select one:
- G-proteins are employed when signal amplification is needed
- Summation of local potentials may take place
- Sensitivity of a receptor may be altered
- Second messengers may be used for more specificity
- Second messengers may be used for cross talk between physiological systems
Answer: G-proteins are employed when signal amplification is needed
-
Q39. Complete Marked out of 1.00 What is the main mechanism contributing to the absolute refractory period in neurons: Select one:
- the voltage-dependent sodium channels cannot be opened.
- the voltage-dependent potassium channels cannot be opened.
- autoreceptors are inhibiting the opening of ionotropic sodium channels.
- potassium ions can only flow outside the neurons.
- there are too many sodium ions inside the cell to permit another action potential
Answer: the voltage-dependent sodium channels cannot be opened.
-
Q40. Complete Marked out of 1.00 A neurology resident was conducting research in an electrophysiology laboratory and was studying the functional anatomy of synaptic transmission. Which of the following physiologic processes is correctly paired with a structure? Select one:
- Endplate potential: muscarinic cholinergic receptor
- Action potential initiation: axon hillock
- Positive feedback inhibition: Renshaw cell
- Electrical transmission: synaptic cleft
- Synaptic vesicle docking and fusion: presynaptic nerve terminal
Answer: Endplate potential: muscarinic cholinergic receptor
-
Q41. Complete Marked out of 1.00 What would happen to the resting membrane potential of a neuron if sodium (Na+) channels were normally open in the membrane, but everything else was the same? Select one:
- nothing much would happen, and it would remain at approximately -65 mV.
- it would definitely be more negative than the normal resting potential.
- it would definitely be less negative than the normal resting potential.
- none of the above.
- it would loose its polarization and stand at exactly 0 mV (no difference between inside and outside of the neuron).
Answer: nothing much would happen, and it would remain at approximately -65 mV.
-
Q42. Complete Marked out of 1.00 During inflammation Select one:
- The second macrophage invasion is the first line of defense
- Neutrophils pavement away from the endothelial walls
- Cell adhesion molecules are expressed in the injured tissue
- The life span of neutrophils increases
- Cytokines are soluble proteins released from the site of injury
Answer: The second macrophage invasion is the first line of defense
-
Q43. Complete Marked out of 1.00 The Hawaiian arrow poison palytoxin inhibits the Na+-K+ ATPase, locking it into such a position that it acts as a nonspecific ion channel. Which of the following is not true of the effects of palytoxin Select one:
- Its symptoms are probably similar to those of ouabain.
- Palytoxin is likely to result in rapid death for all organisms.
- A great deal of secondary active transport will also be shut down.
- K+ will exit the cell.
- Na+ will enter the cell.
Answer: Its symptoms are probably similar to those of ouabain.
-
Q44. Complete Marked out of 1.00 During depolarization, which of the following statements about voltage-gated ion channels is TRUE? Select one:
- K+ gates open before Na+ gates
- Na+ and K+ gates open at the same time
- Na+ gates open before K+ gates
- Na+ gates open while K+ gates remain closed
- K+ gates open while Na+ gates remain closed
Answer: K+ gates open before Na+ gates
-
Q45. Complete Marked out of 1.00 Cells that respond to signals are usually called Select one:
- junctions.
- receivers.
- targets.
- responders.
- contacts.
Answer: junctions.
-
Q46. Complete Marked out of 1.00 The following are some of the ways transmission at the synapse can be inhibited EXCEPT Select one:
- causing an increase in ECF Mg++
- increasing the voltage of the post-synaptic bulb
- increasing the voltage of the synaptic bulb
- causing an increase in E.C.F. Ca++
- clamping of the post-synaptic membrane potential
Answer: causing an increase in ECF Mg++
-
Q47. Complete Marked out of 1.00 The principle of divergence with regard to reflex physiology, is where Select one:
- many efferents directly synapse on several end organs
- one interneurone is shared by many afferents
- many afferents directly synapse with many efferents
- one interneurone is shared by many efferents
- a reflex has two synapses
Answer: many efferents directly synapse on several end organs
-
Q48. Complete Marked out of 1.00 The ability to localize the site of stimuli depends upon: - Select one:
- the nature of the stimulus
- the type of the stimulated receptor
- the rate of adaptation of the stimulated receptors
- All the above
- connections between the receptor and the sensory cortex
Answer: the nature of the stimulus
-
Q49. Complete Marked out of 1.00 Some have compared the "all or none" action potential to flushing a toilet. The absolute refractory period (when no amount of pressing the lever will produce another flush) is set by: Select one:
- the inactivation of voltage gated sodium channels
- the inactivation of voltage insensitive potassium channels
- the inactivation of voltage gated calcium channels
- the inactivation of voltage gated delayed rectifier potassium channels
- C and D ARE TRUE
Answer: the inactivation of voltage gated sodium channels
-
Q50. Complete Marked out of 1.00 The adequate stimuli for muscle spindle as a sensory receptor is Select one:
- touch
- proprioception
- pressure
- stress
- stretch
Answer: touch
-
Q51. Complete Marked out of 1.00 Which of the following regarding touch sensation is INCORRECT? Select one:
- All of the above
- Touch sensation in dorsal column is more concerned with localization, spatial & temporal pattern of touch.
- Touch sensation in the spino-thalamic tract is more concerned with gross tactile localization.
- Touch sensation is transmitted by C fibers.
- None of the above
Answer: All of the above
-
Q52. Complete Marked out of 1.00 The following statement is FALSE about the cells arising from the common lymphoid progenitor: Select one:
- Natural killer cells are T lymphocytes
- Innate lymphoid cells reside in peripheral tissues such as the intestines
- Natural killer cells express innate receptors
- Innate lymphoid cells lack antigen specific receptors of the adaptive immune system
- Function as source of mediators of inflammatory responses
Answer: Natural killer cells are T lymphocytes
-
Q53. Complete Marked out of 1.00 Receptors detect stimulus intensity by: - Select one:
- lowering the threshold for receptor stimulation
- by generating nerve impulses that are transmitted along sensory fibers at higher velocities
- by generating receptor potentials having higher magnitudes
- None of the above
- by enhancing the central effects of sensory impulses
Answer: lowering the threshold for receptor stimulation
-
Q54. Complete Marked out of 1.00 The following is true of generator potential EXCEPT: - Select one:
- obeys the all or none principle
- decays with a fixed time constant
- is the first step in transduction
- is a local potential
- follows the stage of stimulus accession
Answer: obeys the all or none principle
-
Q55. Complete Marked out of 1.00 Cells use up to 40% of their daily energy expenditure engaged in what important process? Select one:
- endocytosis
- active transport
- facilitated diffusion
- exocytosis
- Diffusion
Answer: endocytosis
-
Q56. Complete Marked out of 1.00 The following reflex is mediated by the Golgi tendon organ Select one:
- stretch reflex
- cross extensor reflex
- reciprical inhibition
- flexor reflex
- negative stretch reflex
Answer: stretch reflex
-
Q57. Complete Marked out of 1.00 The following is false regarding Sensory systems Select one:
- Are part of the rigidly wired nervous system
- Monitor the energy levels in the environment
- Initiate and execute vegetative actions
- Have a crucial role in protection and survival
- Detect changes in the internal environment
Answer: Are part of the rigidly wired nervous system
-
Q58. Complete Marked out of 1.00 What is the role of Schwann cells in neural communication? Select one:
- Protect the neuronal soma from trauma
- Thermal insulation of neuronal axons
- Insulate the neurons from contact with other cells
- Enhance the speed of the action potential
- Limit the speed of the action potential
Answer: Protect the neuronal soma from trauma
-
Q59. Complete Marked out of 1.00 If the extracellular K+ concentration is increased from 4 meq/L to 10 meq/L, Select one:
- The sodium conductance will increase
- The membrane potential will become more negative
- The potassium conductance will increase
- The Na-K pump will become inactivated
- The membrane will become more excitable
Answer: The sodium conductance will increase
-
Q60. Complete Marked out of 1.00 Which of the following statements is correct with regard to ionic concentrations at the normal resting membrane potential? Select one:
- higher sodium and potassium, and lower chloride inside relative to outside of neurons.
- lower sodium, potassium, and chloride inside relative to outside of neurons.
- lower sodium, and higher potassium and chloride inside relative to outside of neurons
- higher sodium, potassium, and chloride inside relative to outside of neurons.
- Lower sodium and chloride, and higher potassium inside relative to outside of neurons
Answer: higher sodium and potassium, and lower chloride inside relative to outside of neurons.
-
Q61. Complete Marked out of 1.00 the following statement is true about reciprocal innervations Select one:
- may also occur in polysynaptic reflexes
- is useful in facilitating functional locomotion
- is a form of negative stretch reflex
- occurs around antagonistic muscle groups
- is useful in creating antigravity muscle tone
Answer: may also occur in polysynaptic reflexes
-
Q62. Complete Marked out of 1.00 Sensory systems code for the following attributes of a stimulus: B. C. D. E. Select one:
- touch, taste, hearing, and smell
- threshold, receptive field, adaptation, and discrimination
- threshold, laterality, sensation, and duration
- modality, location, intensity, and duration
- sensitization, discrimination, energy, and projection
Answer: touch, taste, hearing, and smell
-
Q63. Complete Marked out of 1.00 The most significant difference between a paracrine and an autocrine is Select one:
- the route of transport.
- the method of transport.
- the cell that responds to it.
- the cell that releases it.
- There are no differences—they are the same.
Answer: the route of transport.
-
Q64. Complete Marked out of 1.00 At resting membrane potential, which of the following statements about the voltage-gated sodium ion (Na+) channels is TRUE? Select one:
- activation and inactivation gates are closed
- activation gates are closed and inactivation gates are open
- activation and inactivation gates are open
- activation and inactivation gates alternate between open and closed
- activation gates are open and inactivation gates are closed
Answer: activation and inactivation gates are closed
-
Q65. Complete Marked out of 1.00 The following statement about the normal distribution curve is FALSE a. b. c. d. e. Select one:
- It obeys the 65-95-99 rule
- The bell shaped curve is termed as the normal distribution
- Displays skewing
- Only continuous variables can be represented
- Also called the Gaussian curve
Answer: It obeys the 65-95-99 rule
-
Q66. Complete Marked out of 1.00 Which of the following is NOT among the basic characteristics of polysynaptic spinal reflexes? Select one:
- The response may be inhibitory to some muscles or excitatory to other muscles.
- The distribution of active neurons is intersegmental.
- all of the above statements are correct
- The response is always to inhibit muscles.
- Several reflexes may cooperate to produce a coordinated response --- *Source: physiology/questions/mid sem 2 2021.pdf.*
Answer: The response may be inhibitory to some muscles or excitatory to other muscles.