53 clinical MCQs in Physiology. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Nitric oxide produces many of its physiologic effects by s. Kenya, Africa and global rev...
-
Q1. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Nitric oxide produces many of its physiologic effects by stimulating the synthesis of ---
- Cyclic GMP
- Cyclic AMP
- Calmodulin
- Protein kinase A
- Protein kinase C The correct answer is: Cyclic GMP
Answer: Cyclic GMP
-
Q2. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Parasympathetic tone is mostly responsible for ---
- Maintenance of the systemic arterial blood pressure.
- Decreasing the blood flow to the gut (GIT or alimentary canal).
- Maintaining resting heart rate within normal.
- Causing bronchodilatation.
- Keeping the fasting blood glucose level constant. The correct answer is: Maintaining resting heart rate within normal.
Answer: Maintenance of the systemic arterial blood pressure.
-
Q3. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Skeletal muscle is described by all of the following EXCEPT ---
- autorhythmic
- energy intensive
- multinucleate
- voluntary
- striated The correct answer is: autorhythmic
Answer: autorhythmic
-
Q4. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Sympathetic tone serves the following autonomic functions ---
- Maintenance of normal arterial blood pressure.
- Maintenance of basal cardiac rhythm.
- Maintenance of basal gastrointestinal motility.
- rest and digest functions
- Maintenance of basal sleep rhythm. The correct answer is: Maintenance of normal arterial blood pressure.
Answer: Maintenance of normal arterial blood pressure.
-
Q5. Correct Mark 1.00 out of 1.00 All of the following ascending sensory pathways are located in the dorsal column EXCEPT ---
- touch
- pressure
- vibration
- pain
- proprioception Your answer is correct. The correct answer is: pain
Answer: touch
-
Q6. Correct Mark 1.00 out of 1.00 It is correct to say ---
- Tropomysion covers the active sites of actin.
- T-tubules store ca++.
- Troponin T binds whith ca++.
- Thick filament is composed of G actin molecules.
- T-tubules do not transmit action potential to the inside of muscle fiber. The correct answer is: Tropomysion covers the active sites…
Answer: Tropomysion covers the active sites of actin.
-
Q7. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Integration of the autonomic functions involves the following higher centres except ---
- Limbic system.
- Cerebral cortex.
- Hypothalamus.
- Brain stem.
- Cerebellum. The correct answer is: Cerebellum.
Answer: Limbic system.
-
Q8. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 when comparing the contractile responses in smooth and skeletal muscle, which of the following is most different? ---
- The role of calcium in initiating contraction.
- The mechanism of force generation.
- The nature of the contraction proteins
- The source of energy used during contraction.
- The source of activator calcium. The correct answer is: The source of activator calcium.
Answer: The role of calcium in initiating contraction.
-
Q9. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Cerebellum receives input from the following sites EXCEPT ---
- All of the above
- Somatosensory pathways
- Labyrinth & vestibular nuclei
- Motor cortex
- Visual impulses from tectum Your answer is incorrect. The correct answer is: Motor cortex
Answer: All of the above
-
Q10. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Which of the following structures is a component of reflex arc? ---
- Effector organ.
- Efferent neuron .
- All of the above.
- Afferent neuron .
- Sensory receptor. The correct answer is: All of the above.
Answer: Effector organ.
-
Q11. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Sensory systems code for the following attributes of a stimulus: B. C. D. E. ---
- threshold, receptive field, adaptation, and discrimination
- sensitization, discrimination, energy, and projection
- modality, location, intensity, and duration
- touch, taste, hearing, and smell
- threshold, laterality, sensation, and duration Your answer is incorrect. The correct answer is: modality, location, intensity, and…
Answer: threshold, receptive field, adaptation, and discrimination
-
Q12. Correct Mark 1.00 out of 1.00 About acetylcholine, all the following statements are true except ---
- It is liberated by all parasympathetic. nerve fibres.
- It is the chemical transmitter released by all preganglionic nerve fibers.
- It is broken down enzymatically by the cholinesterase enzyme
- It is synthesized & released by some sympathetic. Postganglionic Nerve fibres.
- It makes reading difficult because of relaxation of the ciliary muscle. The correct answer is: It makes reading difficult because of…
Answer: It is liberated by all parasympathetic. nerve fibres.
-
Q13. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Sensations can occur only ---
- within the afferent neuron.
- at the receptor.
- in an effector, such as skeletal muscle.
- in the cerebral cortex.
- in the cerebellum. The correct answer is: in the cerebral cortex.
Answer: within the afferent neuron.
-
Q14. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Effector organs of the ANS include all of the following EXCEPT ---
- Medulla oblongata.
- Visceral smooth muscles.
- Arteriolar smooth muscle.
- Glands.
- Heart. The correct answer is: Medulla oblongata.
Answer: Medulla oblongata.
-
Q15. Correct Mark 1.00 out of 1.00 A small motor unit would control which type of movement? ---
- delicate and precise
- sprinting
- fast but brief
- intense and strong
- marathon running Your answer is correct. The correct answer is: delicate and precise
Answer: delicate and precise
-
Q16. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Damage to cutaneous receptors would limit the ability to detect all of the following except . ---
- thermal sensations.
- all of the above
- touch.
- pain
- body position. Your answer is correct. The correct answer is: body position.
Answer: thermal sensations.
-
Q17. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Red ( slow ) fibers are characterized by the following except ---
- contains high concentration of myoglobin.
- contains much blood capillaries.
- glycogen stores are low.
- Slow to fatigue
- depends on anaerobic oxidation. The correct answer is: depends on anaerobic oxidation.
Answer: contains high concentration of myoglobin.
-
Q18. Correct Mark 1.00 out of 1.00 These bands of the sarcomere do not shorten during contraction ---
- Z discs and A bands
- I bands
- H, I and M bands
- a and d
- A bands Your answer is correct. The correct answer is: A bands
Answer: Z discs and A bands
-
Q19. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 What is NOT an effect of the Parasympathetic Nervous System? ---
- speed up reproductive system
- slow down breathing
- slow down urinary system
- slow down heart rate
- slow down blood to skeletal muscles The correct answer is: slow down urinary system
Answer: speed up reproductive system
-
Q20. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The following statement is FALSE about the cells arising from the common lymphoid progenitor ---
- Innate lymphoid cells lack antigen specific receptors of the adaptive immune system
- Function as source of mediators of inflammatory responses
- Natural killer cells are T lymphocytes
- Innate lymphoid cells reside in peripheral tissues such as the intestines
- Natural killer cells express innate receptors Your answer is correct. The correct answer is: Natural killer cells are T lymphocytes
Answer: Innate lymphoid cells lack antigen specific receptors of the adaptive immune system
-
Q21. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 A receptor potential ---
- is unchanged when a given stimulus is applied repeatedly over time.
- always leads to an action potential.
- is an all-or-none phenomenon.
- all of the above .
- increases in amplitude as a more intense stimulus is applied. Your answer is incorrect. The correct answer is: increases in amplitude…
Answer: is unchanged when a given stimulus is applied repeatedly over time.
-
Q22. Correct Mark 1.00 out of 1.00 As regard neuro-muscular transmission all are true except ---
- it is an efficient form of synaptic transmission
- it shows fatigue due to depletion of acetylcholine vesicles.
- it is stimulated by succinyl choline.
- occurs from nerve to muscle i.e. one way conduction.
- it is blocked by botulinum toxins. The correct answer is: it is stimulated by succinyl choline.
Answer: it is an efficient form of synaptic transmission
-
Q23. Correct Mark 1.00 out of 1.00 45\. Smooth muscles differ from skeletal and cardiac muscles in that they . ---
- Lack myofibrils
- Are under voluntary control
- Lack myosin
- Lack tropomyosin
- Lack actin The correct answer is: Lack myofibrils
Answer: Lack myofibrils
-
Q24. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Noradrenaline (norepinephrine) ---
- Is liberated by the sympathetic. Preganglionic. Fibers that supply the adrenal medulla .
- Is blocked by the cholinesterase enzyme.
- Is released by the sympathetic Postganglionic Neurons that supply the adrenal medulla .
- Acts on the alpha and beta adrenergic receptors .
- Is secreted with adrenaline from the adrenal medulla at an equal rate. The correct answer is: Acts on the alpha and beta adrenergic…
Answer: Is liberated by the sympathetic. Preganglionic. Fibers that supply the adrenal medulla .
-
Q25. Correct Mark 1.00 out of 1.00 41\. During muscle contraction ---
- Z-lines move further apart
- Myosin heads hydrolyze ATP
- Calcium passively passes into SR in relaxation
- Interaction between actin & tropomyosin occur
- Myosin cross-links & swivels 90 degrees The correct answer is: Myosin heads hydrolyze ATP
Answer: Z-lines move further apart
-
Q26. Regarding corticospinal (corticobulbar) tract: . ---
- None of the above .
- 30% of corticospinal (corticobulbar) tract is contributed by premotor cortex.
- 30% of corticospinal (corticobulbar) tract is contributed by motor cortex
- 40% of corticospinal (corticobulbar) tract is contributed by somatosensory cortex.
- All of the above Your answer is correct. The correct answer is: All of the above
Answer: None of the above .
-
Q27. Smooth muscle contractions ---
- are exaggerated in vitro when bathed in acelylcholine
- are dependent on troponin
- are smooth, discrete and fine in multi-unit smooth muscle
- are dependent on an intact nerve supply
- are a result of $\text{Ca}^{2+}$ influx into the sarcoplasmic reticulum Your answer is incorrect. The correct answer is: are…
Answer: are exaggerated in vitro when bathed in acelylcholine
-
Q28. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The efferent pathway of the ANS generally contains ..... neuron(s). ---
- None of the above
- 3 The correct answer is: 2
Answer: None of the above
-
Q29. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 The major difference between the autonomic & somatic divisions of the nervous system is ---
- The somatic nerves only originate from the thoraco-lumbar segments of the spinal cord.
- Only the autonomic nerves innervate blood vessels.
- Only the somatic nerves innervate skeletal muscle.
- All Autonomic nerve fibers are myelinated
- The autonomic nerves only originate from the thoraco-lumbar segments of the spinal cord. The correct answer is: Only the autonomic…
Answer: The somatic nerves only originate from the thoraco-lumbar segments of the spinal cord.
-
Q30. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The function of tropomyosin in skeletal muscle include ---
- binding to myosin during contraction
- sliding on actin to produce shortening.
- acting as a relaxing protein at rest by covering the binding sites on actin.
- releasing Ca++ after propagation of action potential.
- Activating the myosin heads The correct answer is: acting as a relaxing protein at rest by covering the binding sites on actin.
Answer: binding to myosin during contraction
-
Q31. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The system that controls smooth muscle, cardiac muscle, and gland activity is the ---
- Skeletal division.
- Somatic nervous system.
- The motor system
- Autonomic nervous system.
- Sensory nervous system. The correct answer is: Autonomic nervous system.
Answer: Skeletal division.
-
Q32. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 It is true to say that nicotine in small dose has an excitatory influence on the ---
- Beta adrenergic receptors.
- Receptors those are normally responsive to postganglionicParasympathetic fibres.
- Alpha adrenergic receptors.
- Receptors present on skeletal muscle
- Receptors located in the neurons present in the sympathetic ganglia. The correct answer is: Receptors located in the neurons present in…
Answer: Beta adrenergic receptors.
-
Q33. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 Intrafusal fibres ---
- is innervated by alpha motor neurone
- mediate withdrawal reflexes
- have nuclear bag fibres
- house extrafusal fibres
- forms part of the receptor for flexor reflexes Your answer is incorrect. The correct answer is: forms part of the receptor for flexor…
Answer: is innervated by alpha motor neurone
-
Q34. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 General sensations ---
- are mediated by somatic sensory fibers only
- include the sense of equilibrium
- originate from all sensory receptors of the body
- include the sense of movement
- Originate from the environment The correct answer is: originate from all sensory receptors of the body
Answer: are mediated by somatic sensory fibers only
-
Q35. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The resting potential of most cells is most dependent on the transmembrane concentration gradient of ---
- Chloride
- Sodium
- Calcium
- Magnesium
- Potassium The correct answer is: Potassium
Answer: Chloride
-
Q36. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Which of the following properties does cardiac muscle share with smooth muscle? ---
- Z-disks
- Adherens junctions
- Sarcomeres
- Gap junctions
- T-tubules The correct answer is: Gap junctions
Answer: Z-disks
-
Q37. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The role of transverse tubules in skeletal muscle fibers is to ---
- connect the sarcolemma to the sarcoplasmic reticulum (SR)
- bind to the DHP receptors
- binds the myofibrils
- quickly spread the action potential
- connect the sarcomeres to each other Your answer is correct. The correct answer is: quickly spread the action potential
Answer: connect the sarcolemma to the sarcoplasmic reticulum (SR)
-
Q38. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Motor systems in humans include all of the following EXCEPT ---
- None of the above
- Corticospinal tract
- Spinothalamic tract
- Corticobulbar tract
- Extrapyramidal system The correct answer is: Spinothalamic tract
Answer: None of the above
-
Q39. Correct Mark 1.00 out of 1.00 The autonomic ganglia ---
- Function as distributing centres.
- Are located inside the CNS.
- Are the sites of relay of afferent neurons.
- Are 5 types.
- Are relay stations for all preganglionic . fibers passing through them The correct answer is: Are relay stations for all preganglionic .…
Answer: Function as distributing centres.
-
Q40. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 The parasympathetic nerves ---
- Are catabolic in their actions.
- Tend to have longer postganglionic fibers than preganglionic Fibres.
- Play important functions in skin and skeletal muscles.
- Mostly exert effects opposite to those done by the sympathetic. Nerves.
- Are important in emergency conditions e.g. fight & flight reactions . The correct answer is: Tend to have longer postganglionic…
Answer: Are catabolic in their actions.
-
Q41. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Which of these characteristics is not related to the Parasympathetic division of the ANS? ---
- Defecation
- Salivation
- Lacrimation
- Posturation
- Urination Your answer is correct. The correct answer is: Posturation
Answer: Defecation
-
Q42. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 The following disorder involves deficiency of a mitochondrial myophosphorylase ---
- Fabry's ' disease
- Phenylketonuria
- Mc'Ardle's disease
- Van Giecke's disease
- Gout The correct answer is: Mc'Ardle's disease
Answer: Fabry's ' disease
-
Q43. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Excitation contraction coupling involves all the following except ---
- release of Calcium from sarcoplamsic reticulum
- Release of Ca++ from troponin.
- Hydrolysis of ATP to ADP.
- Formation of cross bridges between actin and myosin.
- Spread of depolarization along the transverse tubules. The correct answer is: Release of Ca++ from troponin.
Answer: release of Calcium from sarcoplamsic reticulum
-
Q44. Correct Mark 1.00 out of 1.00 A modular body which contains large numbers of neuronal cell bodies and is located within the peripheral nervous system is called a ---
- Ganglion.
- Plexus.
- Nucleus.
- Nerve.
- Tract. The correct answer is: Ganglion.
Answer: Ganglion.
-
Q45. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Regarding the thalamus... ---
- All the above.
- Is called the secretary of the cerebral cortex
- regulated by the inputs from the basal ganglia and the cerebellum.
- works in close association with the cerebral cortex.
- all type of sensation pass through it except olfaction Your answer is correct. The correct answer is: All the above.
Answer: All the above.
-
Q46. Correct Mark 1.00 out of 1.00 During skeletal muscle contraction, Which of the following statements is NOT true ---
- ATP is required for successive actin--myosin interactions.
- Inorganic phosphate provides energy.
- Calcium ions bind to troponin C.
- The myosin heads have ATPase activity.
- Unfolding of actin strands exposes the myosin binding sites. The correct answer is: Inorganic phosphate provides energy.
Answer: ATP is required for successive actin--myosin interactions.
-
Q47. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Type 2 muscle fibers ---
- contain low concentrations of myoglobin.
- depends on aerobic oxidation.
- don't fatigue easily.
- Are important for long sustained contractions
- contain a high density of blood capillaries. The correct answer is: contain low concentrations of myoglobin.
Answer: contain low concentrations of myoglobin.
-
Q48. Correct Mark 1.00 out of 1.00 When a skeletal muscle contracts ---
- it does so at a mechanical efficiency of 80%
- calcium is released and this initiates contraction by binding Troponin T
- if it is an isotonic contraction, work is done
- there is always a decrease in the length of the muscle
- the initiating event is acetylcholine binding to a G-protein linked receptor Your answer is correct. The correct answer is: if it is…
Answer: it does so at a mechanical efficiency of 80%
-
Q49. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 The Contraction in smooth muscle differs from that of skeletal muscle ---
- Unable to maintain same duration of contraction
- Has shorter latency
- Absence of tropomyosin
- Source of Ca++ is different
- Unable to produce same force of contraction (smooth muscle more force per fibre) The correct answer is: Source of Ca++ is different
Answer: Unable to maintain same duration of contraction
-
Q50. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 23- Muscle fatigue is due to ---
- Failure of neuro-muscular transmission.
- Failure of transmission in the motor nerve.
- Psychological reasons
- Inability of the action potential to spread over the muscle.
- Depletion of energy stores. The correct answer is: Inability of the action potential to spread over the muscle.
Answer: Failure of neuro-muscular transmission.
-
Q51. Incorrect Mark 0.00 out of 1.00 hich of the following is NOT among the basic characteristics of polysynaptic spinal reflexes? ---
- Several reflexes may cooperate to produce a coordinated response
- The response may be inhibitory to some muscles or excitatory to other muscles.
- The response is always to inhibit muscles.
- The distribution of active neurons is intersegmental.
- all of the above statements are correct Your answer is incorrect. The correct answer is: The response is always to inhibit muscles.
Answer: Several reflexes may cooperate to produce a coordinated response
-
Q52. Correct Mark 1.00 out of 1.00 Contraction of skeletal muscles ---
- depends on internal calcium stores
- does not depend on action potential.
- depends on external Ca++.
- produces more work when the muscle contracts isometrically than when the muscle contracts isotonically.
- decrease in magnitude with rapid repeated stimulation. The correct answer is: depends on internal calcium stores
Answer: depends on internal calcium stores
-
Q53. Correct Mark 1.00 out of 1.00 In which one of the following transport processes is the substance moving down its electrochemical gradient? A. B. C. D. E.
- Glucose into adipose tissue
- Potassium into striated muscle cells
- Calcium into the sarcoplasmic reticulum
- Sodium out of nerve cells
- Hydrogen into the lumen of the distal nephron via proton pump activty. The correct answer is: Glucose into adipose tissue
Answer: Glucose into adipose tissue