Medical Physiology Special/Supplementary Exam — January 2...

40 clinical MCQs in Physiology. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following events does not occur dur. Kenya, Africa and global rev...

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following events does not occur during the process of mitosis? Select one:

    Answer: Separation of the chromatids into two sets of 46 "daughter" chromosomes

  2. Q2. Complete Marked out of 1.00 Flag question As you are recording the activity of a neuron, you observe multiple EPSPs and IPSPs of various sizes mixed together. This is an example of: Select one:

    Answer: probably only algebraic summation.

  3. Q3. Complete Marked out of 1.00 Flag question A neuron cannot produce an action potential: Select one:

    Answer: during the relative refractory period.

  4. Q4. Complete Marked out of 1.00 Flag question Immediately after an action potential is propagated, which one of the following ions rapidly diffuses out of the cell into the tissue fluid: Select one:

    Answer: chloride

  5. Q5. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which component of transcribed RNA in eukaryotes is present in the initial transcript but is removed before translation occurs: Select one:

    Answer: codons coding for the protein to be produced

  6. Q6. Complete Marked out of 1.00 Flag question In open-loop control mechanisms; Select one:

    Answer: Sensors are essential

  7. Q7. Complete Marked out of 1.00 Flag question The diameter of most animal cells ranges from Select one:

    Answer: 10 to 100 µm.

  8. Q8. Complete Marked out of 1.00 Flag question White matter refers to myelinated fibers in the: Select one:

    Answer: both ANS and SNS

  9. Q9. Complete Marked out of 1.00 Flag question The term central nervous system refers to the: Select one:

    Answer: brain and cranial nerves

  10. Q10. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which one of the following is not a criterion for small neurotransmitter (NT) status? Select one:

    Answer: predictable pharmacological action.

  11. Q11. Complete Marked out of 1.00 Flag question A receptor potential Select one:

    Answer: is an all-or-none phenomenon.

  12. Q12. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which is not an example of transmembrane transport between different subcellular compartments? Select one:

    Answer: Transport from the endoplasmic reticulum into the Golgi complex

  13. Q13. Complete Marked out of 1.00 Flag question In comparing two types of cells from the same person, the variation in the proteins expressed by each cell type reflects Select one:

    Answer: cell-specific expression and repression of specific genes

  14. Q14. Complete Marked out of 1.00 Flag question In the lengthening reaction: Select one:

    Answer: None of the above

  15. Q15. Complete Marked out of 1.00 Flag question Small transmitter molecules are: Select one:

    Answer: made in the soma, packaged in small synaptic vesicles and transported down axons.

  16. Q16. Complete Marked out of 1.00 Flag question Nitric oxide (NO) is a gas neurotransmitter that Select one:

    Answer: is synthesized in the nucleus.

  17. Q17. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which neurotransmitter is found in motor neurons and is responsible for producing muscle contraction through its release at the neuromuscular junction? Select one:

    Answer: adenosine.

  18. Q18. Complete Marked out of 1.00 Flag question 5. The neuron processes that normally receives incoming stimuli are called: Select one

    Answer: dopamin

  19. Q19. Complete Marked out of 1.00 Flag question The neuron processes that normally receives incoming stimuli are called: Select one:

    Answer: satellite cells

  20. Q20. Complete Marked out of 1.00 Flag question 16. The substance that is released at axonal endings to propagate a nervous impulse is called

    Answer: Schwann cells

  21. Q21. Complete Marked out of 1.00 Flag question The substance that is released at axonal endings to propagate a nervous impulse is called: Select one:

    Answer: a neurotransmitter

  22. Q22. Complete Marked out of 1.00 Flag question EPSPs Select one:

    Answer: result from release of GABA from presynaptic neurone.

  23. Q23. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following is the most likely immediate affect of G-protein activation? Select one:

    Answer: GTP is depleted from the cell.

  24. Q24. Complete Marked out of 1.00 Flag question What determines the effect of neurotransmitter release on the post- synaptic neurons? Select one:

    Answer: the size of the synaptic vesicles.

  25. Q25. Complete Marked out of 1.00 Flag question Some cells secrete chemicals into the extracellular fluid that act on cells in the same tissue. Which of the following refers to this type of regulation? Select one:

    Answer: Neuroendocrine

  26. Q26. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which cell organelle is involved in necrosis? Select one:

    Answer: nucleus

  27. Q27. Complete Marked out of 1.00 Flag question Redundancy or "degeneration" of the genetic code occurs during which of the following steps of protein synthesis? Select one:

    Answer: Transcription

  28. Q28. Complete Marked out of 1.00 Flag question The function of which of the following organs or systems is dominated by the sympathetic nervous system? Select one:

    Answer: Salivary glands

  29. Q29. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following is not characteristic of a reflex action? Select one:

    Answer: Frequently occurs without conscious perception

  30. Q30. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following decreases in length during the contraction of a skeletal muscle fiber? Select one:

    Answer: Thin filaments

  31. Q31. Complete Marked out of 1.00 Flag question Lysosomes can be expected to be present in large numbers in cells which Select one:

    Answer: carry out phagocytosis

  32. Q32. Complete Marked out of 1.00 Flag question Tetonic contraction of a skeletal muscle fiber results from a cumulative increase in the intracellular concentration of which of the following? Select one:

    Answer: Troponin

  33. Q33. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following is a consequence of myelination in large nerve fibers? Which of the following is a consequence of myelination in large nerve fibers? Select one:

    Answer: Dynamic gamma motor neurons

  34. Q34. Complete Marked out of 1.00 Flag question At the very start of exercise Select one:

    Answer: The heart rate falls due to vaso-vagal stimulation

  35. Q35. Complete Marked out of 1.00 Flag question The appearance of which of the following distinguishes eukaryotic cells from lower units of life? Select one:

    Answer: Protein

  36. Q36. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which channel membrane protein is specifically important in the process of neurotransmitter release? Select one:

    Answer: neurotransmitter receptor sodium channels.

  37. Q37. Complete Marked out of 1.00 Flag question Which of the following statements about the contraction of skeletal muscle is correct? Select one:

    Answer: The power stroke of skeletal muscle contraction occurs when the myosin head binds ATP.

  38. Q38. Complete Marked out of 1.00 Flag question How are neurotransmitters released into a synapse in response to an action potential? Select one:

    Answer: None of the above

  39. Q39. Complete Marked out of 1.00 Flag question The process whereby the content of synaptic vesicles is released into the synaptic cleft/gap is called: Select one:

    Answer: none of the above

  40. Q40. Complete Marked out of 1.00 Flag question The sweat glands and piloerector muscles of hairy skin are innervated by which of the following fiber types? Select one:

    Answer: Cholinergic postganglionic parasympathetic fibers

View on OmpathStudy