MICROBIOLOGY AND PARASITOLOGY MCQs

47 clinical MCQs in Microbiology. Which one of the following is an intracellular parasite? —. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Which one of the following is an intracellular parasite? ---

    Answer: Leishmania donovani

  2. Q2. Parasites can be classified based on their hosts. Which one of the following statements classifies a Mesoparasite ? ---

    Answer: A parasite which partly lives in and on a host

  3. Q3. Single-celled parasites utilize various physiological modes to take in molecules. Which one of the following is adopted for intake of a molecule for mutualism existence within the parasite? ---

    Answer: Endocytosis

  4. Q4. The following are genetic-based conditions which can lead to resistance against malaria infection EXCEPT ? ---

    Answer: Presence of Glucose-6-phosphate dehydrogenase

  5. Q5. In which form does Fasciola hepatica get into the human host? ---

    Answer: Metacercariae

  6. Q6. Malaria infection is characterized by paroxysms. What is the interval of these paroxysms in a Plasmodium vivax infection? ---

    Answer: 48 hours

  7. Q7. Which of the following parasites can be diagnosed by cerebrospinal fluid biopsy? ---

    Answer: Taenia solium

  8. Q8. Trichomonas vaginalis is characterized by how many flagella? ---

    Answer: Five

  9. Q9. Which of the following is NOT true about bacterial flagella? ---

    Answer: They use cytoplasmic ATP as their primary energy source.

  10. Q10. What is the purpose of bacterial endospores? ---

    Answer: Allow the bacterium to survive extended periods of heat or dryness.

  11. Q11. Cells containing many nuclei are called ---

    Answer: Coenocyte

  12. Q12. The group or mass of hyphae is ---

    Answer: B and C

  13. Q13. The spores produced inside the sporangia are ---

    Answer: Sporangiospores

  14. Q14. The spores produced at the tip of hyphae outside the sporangia are ---

    Answer: Conidia

  15. Q15. In some fungi, the hyphae break up into individual cells. These cells behave as spores and are called ---

    Answer: Arthrospores

  16. Q16. The most crucial step in infection of a host cell by a virus is ---

    Answer: Penetration

  17. Q17. The viral nucleocapsid is the combination of ---

    Answer: Genome and capsid

  18. Q18. In the absence of cytopathic effects (CPE), how would one demonstrate that a permissive cell is infected by a virus? ---

    Answer: By Immunofluorescence Test (IFT)

  19. Q19. What is a phage? ---

    Answer: A virus that infects bacteria

  20. Q20. Prevention of viral diseases is best achieved by ---

    Answer: Vaccination

  21. Q21. A chemical component that is found in all viruses is ---

    Answer: Protein-coated nucleic acid

  22. Q22. Interferons are ---

    Answer: Synthesized by the host cell when infected by a virus

  23. Q23. During what stage of the viral life cycle is the nucleic acid packed inside the capsid? ---

    Answer: Assembly

  24. Q24. Which types of viruses contain reverse transcriptase? ---

    Answer: Retroviruses

  25. Q25. A phage that exhibits both lytic and lysogenic life cycles is called ---

    Answer: Temperate

  26. Q26. In which type of virus is the production of double-stranded DNA from RNA a necessary intermediate in the life cycle? ---

    Answer: Retrovirus

  27. Q27. The significance of the plasma membrane is that ---

    Answer: It selectively allows some molecules to pass into the organism.

  28. Q28. Commonly encountered bacteria are roughly spherical. The microbiological term describing this shape is ---

    Answer: Coccus

  29. Q29. Another common bacterial shape is that of a rod, often called ---

    Answer: Bacillus

  30. Q30. In bacterial cells, ribosomes are packed into the cytoplasmic matrix and also loosely attached to the plasma membrane. What is the function of ribosomes? ---

    Answer: Site of protein synthesis

  31. Q31. What is a plasmid? ---

    Answer: Self-replicating segment of double-stranded DNA

  32. Q32. Plasmids are important to the genetics of many bacteria because ---

    Answer: All of the above.

  33. Q33. Some bacteria are considered pleomorphic. This means ---

    Answer: They do not have just one shape.

  34. Q34. The 70S prokaryotic ribosomes consist of ---

    Answer: A 50S and a 30S subunit.

  35. Q35. Gram-positive cells:A) Have thick, homogeneous cell walls. ---

    Answer: Have large amounts of teichoic acids.

  36. Q36. The outer membrane of Gram-negative cells is more permeable than the plasma membrane because:A) LPS is larger than most membrane phospholipids. ---

    Answer: Lipoproteins stretch the outer membrane.

  37. Q37. The most important role of the prokaryotic cell wall is to:A) Maintain the shape of the cell. ---

    Answer: Protect the cell from osmotic pressures.

  38. Q38. Which of the following is NOT true about capsules and slime layers?A) They consist of secreted material lying outside of the bacterial cell wall. ---

    Answer: They can prevent desiccation of bacterial cells.

  39. Q39. Fimbriae:A) Attach bacteria to various surfaces. ---

    Answer: Cause bacteria to move through fluids.

  40. Q40. A bacillus bacterium with a single flagellum at each end is described as:A) Monotrichous ---

    Answer: Amphitrichous

  41. Q41. Bacterial capsules are useful for:A) Attachment to surfaces. ---

    Answer: Protection against macrophages.

  42. Q42. Which of the following is a true pathogen?A) Candida ---

    Answer: Sporothrix

  43. Q43. Bacterial capsules are best demonstrated by:A) Methylene blue stain. ---

    Answer: Gram stain.

  44. Q44. In a light microscope, what function does the condenser serve?A) Focuses the light rays on the sample. ---

    Answer: Magnifies the light rays after their passage through the sample.

  45. Q45. One of the diseases below is not caused by bacteria:A) Leprosy ---

    Answer: Plague

  46. Q46. The presence of D-amino acids in the crosslinks of the peptidoglycan layer is most likely because:A) Most peptidases can only cleave L-amino acids. ---

    Answer: D-amino acids fit the structural constraints of the cell wall better than L-amino acids.

  47. Q47. Which of the following is not a characteristic of fungi?A) Can be unicellular or multicellular.

    Answer: Have cell walls made of chitin.

View on OmpathStudy