Parasitology Examination MCQs

47 clinical MCQs in Parasitology. Which of the following is the least site for formation of hydatid cyst? —. Kenya, Africa and global revision.

Questions, Answers & Explanations

  1. Q1. Which of the following is the least site for formation of hydatid cyst? ---

    Answer: Brain

  2. Q2. Which of the following meals is BEST advisable to be taken with albendazole? ---

    Answer: Fats

  3. Q3. Which of the following is an armed tapeworm? ---

    Answer: Pork tapeworm

  4. Q4. Which of the following medication is given based on body weight in treatment of broad tapeworm? ---

    Answer: Praziquantel

  5. Q5. Each of the following statements concerning Ascaris lumbricoides is correct except? ---

    Answer: Both dogs and cats are intermediate host of Ascaris lumbricoides

  6. Q6. The human infective stage of Taenia solium is? ---

    Answer: Cysticercus cellulosae

  7. Q7. In which muscles are hexacanth filtered out in the intermediate hosts? ---

    Answer: Striated muscles

  8. Q8. Which part of the human body is not inhabited by the larvae in cysticercosis? ---

    Answer: Liver

  9. Q9. Which of the following parasites cause sparganosis? ---

    Answer: Spirometra theileri

  10. Q10. Which parasite is best diagnosed using lymphatic fluid? ---

    Answer: Wuchereria bancrofti

  11. Q11. Which of the following tapeworm infections will require prescription with clonazepam? (Select all) ---

    Answer: Pork tapeworm

  12. Q12. Which parasite results into micropthalmia condition? ---

    Answer: Toxocara canis

  13. Q13. Which of the following medication is given after a light breakfast? ---

    Answer: Praziquantel

  14. Q14. Albendazole mode of action include interference with? ---

    Answer: Glucose uptake

  15. Q15. Which of the following medication is contraindicated in thrombocytopenia taenia infected patients? ---

    Answer: Praziquantel

  16. Q16. Swimmer's itch is produced by? ---

    Answer: Schistosoma haematobium

  17. Q17. Which one is associated with nocturnal pruritis ani? ---

    Answer: Enterobium vermicularis

  18. Q18. Which of the following is ciliated? ---

    Answer: Coracidium

  19. Q19. National Institute of Health (NIH) tape technique is used for diagnosis of? ---

    Answer: Enterobium vermicularis

  20. Q20. Which of the following is a false tapeworm? ---

    Answer: Diphyllobothrium latum

  21. Q21. Which parasite can cause erosion of bones? ---

    Answer: All of the above

  22. Q22. Prolonged coughing and chest pains can be associated with? ---

    Answer: Paragonimus westermanii

  23. Q23. Bothriocephalus anaemia is due to ---

    Answer: Diphyllobothrium latum

  24. Q24. Which of the following medication is given based on age in treatment of broad tapeworm? ---

    Answer: Niclosamide

  25. Q25. Squamous carcinoma of the bladder is associated with which stage? ---

    Answer: Cercarial

  26. Q26. Which of the following parasites is associated with achlorhydria? ---

    Answer: Giardia species

  27. Q27. Metronidazole parasite site of target is? ---

    Answer: DNA

  28. Q28. Which of the following parasites is associated with pyosalpingitis? ---

    Answer: Trichomonas species

  29. Q29. Which of the following biomolecules helps in the survival of both Leishmania and Plasmodium parasites? ---

    Answer: All of the above

  30. Q30. Which of the following medication is administered IV? ---

    Answer: Artesunate

  31. Q31. Which of the following medicines is antagonist to folic acid? ---

    Answer: Fansidar

  32. Q32. Which drug targets the A site of the ribosomes? ---

    Answer: Paromomycin

  33. Q33. Which drug targets the dihydropteroate synthase? ---

    Answer: Sulfadoxine

  34. Q34. Which drug targets the dihydrofolate reductase? ---

    Answer: Pyrimethamine

  35. Q35. Which drug targets the vicynyl sulfhydryl groups of pyruvate kinase? ---

    Answer: Melarsoprol

  36. Q36. Mucoid stools are associated with? ---

    Answer: Entamoeba histolytica

  37. Q37. Each of the following statements concerning Malaria is correct except ---

    Answer: The principal site of gametocyte formation is the human gastrointestinal tract

  38. Q38. Which of the following lesions progress to ulcerate? ---

    Answer: Nodular lesions

  39. Q39. Which of the following causes both visceral and cutaneous leishmaniasis? ---

    Answer: L. aethiopica

  40. Q40. Which one of the following causes espundia? ---

    Answer: L. braziliensis

  41. Q41. Which one of the following causes chiclero's ulcers? ---

    Answer: L. mexicana

  42. Q42. Which of the following lesions do not respond to chemotherapy? ---

    Answer: Leishmaniasis recidivans

  43. Q43. How many dose(s) is/are recommended for RTS, S/AS01? ---

  44. Q44. Which of the following medications should NOT be given to 1st trimester of pregnancy? ---

    Answer: Tinidazole

  45. Q45. Which of the following exists only as a trophozoite? ---

    Answer: G. intestinalis

  46. Q46. Which of the following medication should NOT be given to children <1 month old? ---

    Answer: Nitazoxanide

  47. Q47. Which of the following drugs targets the A site of parasite ribosome?

    Answer: Paromomycin

View on OmpathStudy