34 clinical MCQs in Microbiology. Which one is associated with nocturnal pruritis ani? —. Kenya, Africa and global revision.
Q1. Which one is associated with nocturnal pruritis ani? ---
Answer: Enterobium vermicularis
Q2. Which of the following genera is a haemoflagellate? ---
Answer: Leishmania
Q3. Which of the following is a water-borne pathogen? ---
Answer: Rotavirus
Q4. Which of the following is used in the management of PCP? ---
Answer: Cotrimoxazole
Q5. Which of the following is used for stage I East African sleeping sickness? ---
Answer: Pentamidine
Q6. Which of the following is BEST used for treatment of amoebiasis? ---
Answer: Metronidazole
Q7. National Institute of Health (NIH) tape technique is used for diagnosis of? ---
Answer: Enterobium vermicularis
Q8. Which parasite can cause erosion of bones? ---
Answer: Gnathostoma spinigerum
Q9. The usual infective stage of Trichomonas vaginalis is? ---
Answer: Trophozoites
Q10. Which parasite can be BEST treated with Metrifonate? ---
Answer: Schistosoma haematobium
Q11. Septrin can be BEST used for prophylaxis against which parasite infection? ---
Answer: Toxoplasma gondii
Q12. Prolonged coughing and chest pains can be associated with? ---
Answer: Paragonimus westermani
Q13. Squamous carcinoma of the bladder is associated with the .............. stage of the parasite. ---
Answer: Egg
Q14. Mucoid stools are associated with? ---
Answer: Entamoeba histolytica
Q15. Each of the following statements concerning hookworm infection is correct EXCEPT ---
Answer: Hookworm infection can be diagnosed by finding the trophozoite in the stool
Q16. Each of the following statements concerning malaria is correct EXCEPT ---
Answer: The principal site of gametocyte formation is the human gastrointestinal tract
Q17. Which of the following structures contains genes for enzymes and antibiotic resistance? ---
Answer: Plasmid
Q18. Which of the following is a DNA virus? ---
Answer: Parvovirus
Q19. Which of the following best describes trophozoite stage of Entamoeba histolytica? ---
Answer: Contains ingested red blood cells
Q20. Which one is NOT a zoonotic disease? ---
Answer: Ascariasis
Q21. An infection of which of the following parasites results in megaloblastic anemia? ---
Answer: Diphyllobothrium latum
Q22. A patient presents with fever, urticaria, and a ‘ground itch’ lesion on the foot. Which of the following is the most likely diagnosis? ---
Answer: Necator americanus infection
Q23. Which of the following structures is used for attachment in Giardia lamblia? ---
Answer: Sucker disc
Q24. Which parasite has the greatest number of antigenic variations to escape immune detection? ---
Answer: Trypanosoma brucei
Q25. Which of the following is the vector of Trypanosoma cruzi? ---
Answer: Reduviid bug
Q26. The mode of infection for Dracunculus medinensis is through ---
Answer: Ingestion of infected copepods in water
Q27. The infective stage of Schistosoma spp. is ---
Answer: Cercaria
Q28. Which protozoan is transmitted by sand flies and causes cutaneous ulcers? ---
Answer: Leishmania tropica
Q29. Which of the following causes autoinfection? ---
Answer: Strongyloides stercoralis
Q30. Which of the following is used for diagnosis of visceral leishmaniasis? ---
Answer: Bone marrow aspirate
Q31. Which of the following is a ciliated protozoan? ---
Answer: Balantidium coli
Q32. Which of the following is most likely transmitted via organ transplantation? ---
Answer: Toxoplasma gondii
Q33. Which stage of Taenia solium is responsible for cysticercosis? ---
Answer: Egg
Q34. In Plasmodium falciparum, which form is taken up by the mosquito?
Answer: Gametocyte